Edip Başer yorum getirdi

Başer: Bir yargı organı üst mahkemenin verdiği karara saygı duymalı ve onun verdiği karara uymalıdır.

Edip Başer yorum getirdi
Edip Başer yorum getirdi
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Anayasa Mahkemesi'nin askere sivil yargı yolunu kapatan kararına rağmen Poyrazköy İddianamesini kabul etmesi, tartışma yarattı. Eski Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Edip Başer, 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı hakkında konuştu:

"Bir ülkede hukuk varsa vardır. En yüksek hukuk kurumu bir karar vermişse o hukuki karar herkesin uymak mecburiyeti vardır. Nasıl bir mahkeme bir karar verdiğinde hepimiz kabulleniyorsak, yüksek hukukun verdiği karara da herkes saygı duymalıdır. Çünkü bir ülkede yargıya olan güven zedelendiğinde o ülkede ne demokrasiden ne de özgürlüklerden bahsedilemez. Öncelikle hepimiz hukuka saygı göstermeliyiz. Bir yargı organı üst mahkemenin verdiği karara saygı duymalı ve onun verdiği karara uymalıdır. Benim prensip olarak bu konuda söyleyebileceklerim bu kadar. Olayın teknik boyutları konusunda henüz pek fazla bilgim olmadığı için şu anda o boyutuyla ilgili bir yorum yapamayacağım.

Bir de bazı çevreler tarafından şöyle bir intibah oluşturuldu: Sanki askeri yargı sadece askerin emrinde olan, onların istediği kararları alan bir organ olarak gösterildi. Oysa askeri yargı tamamen hukuk kurallarıyla çalışan bir resmi kurumdur. Askeri yargıyı Türkiye Cumhuriyeti'nin yargı sistemi dışında görmek çok yanlış ve geçersizdir. Askeri yargı zaten bugüne kadar bakmakta olduğu davalarda kendi sınırları dışına çıkıldığı anda görevsizlik kararı alarak davayı sivil yargıya intikal ettirmiştir. Bu hep böyle süregelmiştir."