Davos'ta şok üstüne şok

Dünya Ekonomik Forumu Davos'u şoke eden haber...

Dünya Ekonomik Forumu'nun Davos zirvesi bu yıl Türkiye'siz gerçekleşiyor. Başbakan Erdoğan "Daha da Davos'a gelmem" sözünü tuttu. Ancak, Davos zirvesi yöneticilerini endişelendirebilecek bir haber de New York'tan geldi.

Dünya'nın en büyük ekonomilerinden birinin zirvede temsil edilmemesi, Dünya Ekonomik Forumu yöneticileri açısından büyük kayıptı. Ancak, Davos zirvesi yöneticilerini daha da endişelendirebilecek bir haber de New York'tan geldi. 13 yıl boyunca Davos Zirvesini organize eden Fransız girişimci Richard Attias, Davos'a rakip olacak New York Ekonomik Forumu için düğmeye bastı. Haziran ayında ilk zirvesini gerçekleştirecek New York Ekonomik Forumu'nun, "Dünya CEO'ları, finans liderleri ve hükümet politikalarını belirleyenleri, diyalog ve işbirliği için bir araya getirmek" amacıyla dizayn edileceği açıklandı.

Davos'un ilgi alanının çok genişlediğine dikkat çeken Attias, ekonominin yanısıra spordan sağlığa kadar, 300'den fazla oturum gerçekleştirildiğine dikkat çekerek, "Ancak biz biliyoruz ki en öncelikli çözüm bulmamız gereken sorun ekonomi. Sağlıklı bir ekonomimiz yoksa sağlığı konuşmamız birşeyi değiştirmez. Bu sebeple ekonomik konulara yoğunlaşmamızın zamanı diye düşünüyorum." dedi.

New York Ekonomi Forumu'nun sloganı ise "In Pursuit of a New Economic Paradigm (Yeni ekonomi paradigmalarının arayışında)" olarak belirlendi. Richard Attias, Nobel Ödülü Sahipleri Konferansı'nın yanısıra, ABD eski Başkanı Bill Clinton'ın kurduğu Clinton Vakfı tarafından her yıl Eylül ayında New York'ta gerçekleştirilen "Clinton Küresel İnisiyatifi" toplantılarının da mimarı aynı zamanda. Fas kökenli olan Richard Attias, geçtiğimiz yıl Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy'nin boşandığı eşi Cecilia Ciganer-Albeniz ile evlenerek Manhattan'a yerleşmişti.

New York Times gazetesi sponsor

Fortune 200 şirketlerinden 40'ının merkezinin New York şehrinde olduğuna dikkat çeken Attias, bu önemli etkinliği New York Times gazetesinin medya sponsorluğu ortaklığıyla gerçekleştireceklerini söyledi. Etkinlik, yine Davos'un aksine sadece 500 kişilik çok üst düzey davetlinin katılımıyla sınırlandırılacak. Birinci New York Ekonomik Forumu, Toronto'daki G20 Zirvesin'den sadece iki gün önce, 22 - 24 Haziran günleri arasında toplanacak. Oturumlar New York Grand Hyatt Hotel ve New York Halk Kütüphanesi'nde gerçekleştirilecek.