Çocuklarda bronşit tehlikesi

Kışın en çok bronşit görüldüğünü belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Emel Torun, hastalığın belirtilerini söyledi.

Çocuklarda bronşit tehlikesi
Çocuklarda bronşit tehlikesi
Torun torun, evdeki kitap ve peluş oyuncakların astıma etkisi olduğunu söyledi.

Radyo 7 programcılarından Eda Çelebi’nin hazırlayıp sunduğu Eda’yla Gün Ortası programının dünkü konuğu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Emel Torun oldu. Torun, bronşitin belirtilerinin yanı sıra evdeki kitapların astıma çok fazla zararı olduğunu da söyledi

EDA: Bronşitin çok yaygın olduğunu ifade etmiştiniz. Neden bu kadar çok yaygın?

Emel Torun: Kış dönemine girdiğimiz zaman mikropların yayılma dönemleri oluyor. Kışın başında domuz gribi salgını yaşadık. Şimdi yavaş yavaş giderek azalıyor. Havaların soğumasıyla birlikte soğukta iyi üreyen mikroplar ortaya çıkmaya başladı. Bunlardan bizim en sık rastladığımız ve genellikle bir yaş altı süt çocuklarını tutan ağır bronşit yapan bir mikroptur. Diğer mikroplarda tabi çok hızlı yayılıyor fakat şu anda etkisini hissettiğimiz çocuklarda hızla yayılan bir mikrop ve genelde kendini bronşit olarak gösteriyor.

EDA: Bronşit ne tür belirti gösteriyor?

Emel Torun: Genellikle çocuk yaş grubunda biraz belirtiler değişebiliyor ama ufak süt çocuklarında halsizlik, ateşlenme, önce kuru daha sonra balgamlı öksürük burun tıkanıklığı gibi bu tarz bulgularla başlar. Daha sonra yavaşça hırıltı ve balgam daha fazla olmaya başlar. Emmeme, kusma, halsizlik giderek ilerler. Tablo tam manasıyla oturur. Eğer çocukta bir zatüre de varsa halsizlik daha yoğun ve ateş daha yüksek olur.

EDA: Bronşit için hangi yöntemleri uyguluyorsunuz?

Emel Torun: Bronşitlerin hepsine antibiyotik gerekmez. Eğer çocukta tahlillerde bakteriyel bir enfeksiyonu düşündüren bir bulgu yoksa bronşitlerde antibiyotik gerekmeyebilir. Burada en ideal tedavi çocuğa destek tedavisi diye kastettiğimiz şey buhar tedavileridir. Çocuğun akciğerinde sıkışmış olan yeri açmak için destek tedavisi buhar tedavisi, balgam sökücü, belki hırıltı şurubu dediğimiz şuruplar bunlarla destek tedavisi yaparak ve sıkı takip ederek çocuğu düzeltebiliyorsak bunlarla tedavi ederiz. Çok yüksek ateş kan değerlerinde bakteriyel enfeksiyonu gösteren bu tarz durumlar yoksa antibiyotiği mümkün olduğunca başlamamaya çalışıyoruz.

EDA: Toz tutan eşyaların astıma ne gibi bir etkisi var?

Emel Torun: Ev tozu olan hasta bir çocukla karşı karşıyaysak evdeki bir takım tedbirleri almamız gerekir. Bunlara çocuğun yattığı odasından başlayarak özellikle yatağının elyaf olması ve toz tutan eşyaların odadan çıkarılması gerekir. Bunların başında kitaplık ve pelüş oyuncaklar ciddi anlamda toz tutar.