Taksim'de sanal miting

Eylemci babaların çocukları internet sansürünü protesto için Taksim'de miting yaptı.

"Yürümeye üşendik sanal miting yaptık"

68’li eylemci babaların internet kuşağı çocukları internet sansürünü protesto için Taksim’de miting düzenledi. Ancak babalarına kurşun sıkılan, abilerine gaz bombası atılan gençlerin mitinginin tek farkı, sanal olması. Google Maps’te düzenlenen mitingi organize eden Tüzün kardeşler “Valilikten izin alıp adam toplamaya üşendik” diyor.

68’li eylemci bir babanın çocuğu olan Ozan (30) ve Ezgi (33) Tüzün kardeşler Türkiye’yi komik duruma düşüren, bilgisayar kullanmayı bilen herkesin deldiği internet sansürünü protesto etmek için Google Maps üzerinde Taksim Meydanı’na sanal bir yürüyüş ve miting düzenledi. 30 bin üyesi bulunan ve çok tıklanan sitelerden biri olan bobiler.org’un kurucusu Ozan ve Ezgi Tüzün’ün başlatığı sansürü protesto hareketi yurtdışında da yankı buldu. Sanal yürüyüş ve miting fikri bir çok blogla birlikte New York Times’a bile haber oldu. Dünyada ilk defa yapılan bu protesto gösterisi için “taksim.bobiler.org” sitesine girip çıkan haritaya kendinizi “taglemek” (etiketlemek) yetiyor. Tüzün kardeşlerin amacı 1 milyar kişiye ulaşıp bu protestoyu global bir harekete döndürerek internet üzerindeki yasakları kaldırmak. İşte sanal eylemci kardeşlerin ağzından dünyada ilk defa düzenlenen ve şu ana kadar yaklaşık 140 bin kişinin katıldığı sanal mitingin hikayesi:

” Türkiye’de Google sayfaları ya da Youtube gibi bir çok site yasaklanıyor. Ancak bilgisayar kullanan bir çocuk bile bu yasakları nasıl aşacağını artık çok iyi biliyor. Bir süredir bu yasakları nasıl protesto ederiz diye düşünüyorduk. Düşüncesi ne olursa olsun herkesin fikir özgürlüğüne ihtiyacı var. Protestoda yeni teknolojileri kullanalım istedik. O zaman böyle bir sanal yürüyüş ve miting düzenleme fikri geldi. Yapılacak iş sadece kendinizi sitede tagleyerek destek vermek. Ancak herkese açık bir site olduğu için isteyen istediği değişikliği yapabiliyor. Mesela bir sabah bir baktık bizim eylemciler kaybolmuş. Harita üzerinden aradık. Birisi herkesi Kuzey Dakota’ya taşımış. Yani o gün Dakota’da alakasız bir internet sansürünü protesto mitingi vardı. Yine Ankara’ya hatta Kars’a kadar yol yapan oldu. Babamız 68 kuşağından eylemlere katılmış birisi. O zaman onları taşlamışlar, kursun sıkmışlar. Şimdi ise Taksim Meydanı’na çıkmak isteyenlere gaz ve göz yaşartıcı bomba atıyorlar. Biz çok üşengeç insanlarız. Taksim’e çıkalım ama yürümeyelim dedik. Çünkü valilikten izin alıp adam toplamak zor iş. Bir de dayak ve gaz yeme riski var. Hem insanları sokağa çıkaralım hem de protesto bir günde bitmesin uzun soluklu olsun istedik. Amacımız sansüre karşı bir kamuoyu yaratıp, yurtdışından da destek bularak sonunda Türkiye’yi gülünç duruma düşüren internet yasaklarının kalkması. İnternetten korkmak anlamsız. Beğenmediğiniz şeylere karşı başka yöntemlerle mücadele edebilirsiniz. Ama bu kendimizi utanılacak bir duruma düşürmekten başka bir işe yaramıyor. Asıl amaç kontrol etmek ama internette bu mümkün değil. bobiler.org’ta bir üyemizin yayınladığı bir görsel yüzünden hakkımızda bir belediye başkanı suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine polisler anne ve babamızın evini bastı. Uyuşturucudan, silaha kadar herşeyi içeren bir arama emriyle evi aradılar. Sonrada anne ve babamızın bilgisayarlarına el koyuldu. Dava düştü ama hala ordu, din ya da hükümetle ilgili bir şeyler sitede yayınladığında bir çok tehdit alıyoruz.”

Ozan ve Ezgi Tüzün kardeşler “Youtube kapalı olduğu halde Başbakan dahil herkes giriyor. İnternette insanların birlikte oluşturacağı kollektif bir hareket 10-15 yıl sonra 68’den daha büyük bir noktaya gelecek” diyor.