Prof. Sezgin'e saygı etkinliği

İslam aleminin icatlarını gün yüzüne çıkarttığı için, Yitik Hazinenin Kaşifi denilen Prof. Sezgin'e saygı etkinliği düzenlendi.

Ünlü bilimadamı Prof. Dr. Fuat Sezgin onuruna Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi'nde bir saygı programı yapıldı.

Batılı bilim adamlarının gerçekleştirdiği pek çok icadın ve bilimsel gelişmenin arka planında aslında Müslüman Bilim Adamlarının araştırmalanının yer aldığını ispatlayan, önce Almanya'da İslam Bilim Tarihi Müzesi'nin, daha sonra İstanbul'da İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'nin kurulmasına öncülük eden ünlü bilim adamı Prof. Dr. Fuat Sezgin onuruna Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi'nde bir saygı programı gerçekleştirildi.

SEZGİN'İN HAYATINI ANLATAN BELGESEL

Yitik Hazinenin Kaşifi: Fuat Sezgin başlıklı programda hocanın hayatından kesitlerin de yer aldığı belgesel film gösterildi. Türkiye'de 1960 yılında gerçekleştirilen ve demokrasiyi kesintiye uğratan askeri darbe sonrasında üniversiteden uzaklaştırılan 147 akademisyen arasında yer alan Sezgin'in, 1961 yılında Almanya'ya giderek, Frankfurt Üniversitesi'nde önce misafir doçent olarak dersler verdiği, 1965 yılında ise profesör olduğu hatırlatılan Belgesel'de ünlü bilim adamının hayatından kesitler ve onunla ilgili olarak akademisyenlerin görüşlerine yer verildi.

Belgeselde Yitik Hazinenin Kaşifi olarak Tanımlanan Prof. Dr. Fuat Sezgin'in İslamiyet'in gözden kaçırılmak istenen ve bilinmesi engellenen dünya bilimine önemli katkılarını gün ışığına çıkarıp, kurduğu müzelerle ölümsüzleştirdiğine dikkat çekildi.

YOĞUN İLGİ

İBB Kültür A.Ş tarafından yaşayan ilim, kültür ve sanat insanlarına saygı çerçevesinde düzenlenen özel etkinlikler dizisinin 5. halkası olan Yitik Hazinenin Kaşifi: Fuat Sezgin" başlıklı etkinliğe, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Valisi Muammer Güler, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Bayhan, kaymakamlar, Prof Dr. Celal Şengör katıldı. Programı ayrıca yoğun kar yağışına rağmen çok sayıda dinleyici takip etti. Prof. Dr. Salih Tuğ'un oturum başkanlığını yürüttüğü programda Prof. Dr. Ahmet Suphi Furat, Prof. Dr. Hüseyin Ülgen, Prof. Dr. İrfan Yılmaz ve Ethem Sancak konuşmacı olarak katıldı.