Çin'de köpek eti yasaklanıyor

Asya ülkelerinin vazgeçilmezi olan köpek etine Çin'de yasak geliyor.

Çin'de hayvanlara kötü muamele edilmesini engellemek amacıyla hazırlanan yeni bir yasa tasarısı, kedi ve köpek eti yiyenlerin para ya da hapis cezası ile cezalandırılmasını öngörüyor. Çin’de yayımlanan “Chongqing Evening News” gazetesinde yer alan habere göre, kedi ve köpek eti yiyenler, 5 bin yuan yani yaklaşık 518 Avro para veya 15 gün hapis cezasına çarptırılacak. Bu etin ticaretini yapan firmalar ise 10 bin ila 500 bin yuan arası para cezasını göze almak zorunda kalacak. Gazetenin haberinde, söz konusu uygulamanın henüz tasarı aşamasında olduğu, tasarının yasalaşıp yasalaşamayacağının ise henüz kesinlik kazanmadığı belirtildi.

Olimpiyatlarda yasaklanmıştı

2008 Yaz Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliğini yapan Pekin’de, oyunlar boyunca 112 restoranda köpek eti servis edilmesi yasaklanmıştı. Yasağa, Batılı konukların yemek kültüründe köpek eti bulunmaması gerekçe gösterilmişti. Gazetelerde, Olimpiyat Komitesi'nin Çin'e köpek eti yemenin pek çok ülkede tabu olarak görüldüğünün dikkate alınmasını gerektiği konusunda uyarıda bulunduğu da yer almıştı.

Karşıtlar giderek artıyor


Öte yandan son yıllarda Çin’de köpekler artan oranda ev hayvanı olarak beslendiği için, köpek eti tüketimine karşı çıkanların sayısı da giderek artıyor. Ancak köpek etinin Çin, Vietnam, Kore gibi Asya ülkelerinde uzun bir geleneği bulunuyor. Oldukça sağlıklı olarak kabul edilen köpek etinin tansiyonu kontrol altında tutmaya yardımcı olduğu ve böbreklere iyi geldiği belirtiliyor.