'Özgürlüğü kalbimde hissediyorum'

18 yıllık Cumhurbaşkanlığı görevini 25 Mart'ta tamamlayacak olan Tataristan Cumhurbaşkanı Mintimer Şaymiyev emekliliği ile ilgili olarak,'Özgürlüğü kalbimde hissediyorum' dedi.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'le görüşen Şaymiyev, kendisini yeni dönemde düşünmemesi gerektiğini, yerini genç nesillere bırakmak istediğini söyledi. Şaymiyev'in yerine Başbakan Rüstem Minnihanov'un geçmesi bekleniyor. Şaymiyev görevden ayrılışı ile ilgili yaptığı ilk değerlendirmede, "Özgürlüğü kalbimde hissetmeye başladım. Ancak ülkemle ilgili sorumluluk duygusu ne zaman beni bırakır bilmiyorum" dedi.

1991 yılından bu yana Tataristan Cumhurbaşkanlığı görevinde bulunan Şaymiyev bundan sonra kültürel ve sosyal yardımlaşma fonlarında görev yapmayı sürdürecek. Rusya Devlet Başkanı Medvedev'in ülkenin bölgelerinde yeni nesil gençlerin göreve gelmesi gerektiği düşüncesine tamamı ile katıldığını kaydeden Şaymiyev, "Hala bu koltukta oturmam mümkün değil" ifadesini kullandı.

Şaymiyev hedefinin 10. yüzyıldan kalma Bolgar ve 16. yüzyıldan kalma Sviyajsk Kültür Merkezlerini tamamlamak olduğunu, toplumun barış ve karşılıklı anlayış içinde yaşamasını sağlayacak kültürel değerlerin canlanmasını hedefleyen bir sosyal kuruluşta görev alabileceğini belirtti.

Şamiyev Başbakan Rüstem Minnihanov'un Medvevedev'in yeni Tatar Cumhurbaşkanı adayı olduğunu, Minnihanov'un bu görev için gerekli tecrübe ve birikime sahip olduğunu söyledi.

Tataristan Cumhuriyeti 1990'lı yıllarda Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Rusya Federasyonu'ndan ayrılmak için referendum gerçekleştirdi. Çoğunluğu Müslüman olan Cumhuriyet'te halkın yüzde 62'si ayrılma yönünde oy kullandı. Sonuçta petrol zengini Cumhuriyet, Ağustos 1990'da ayrılma kararını açıkladı. Tataristan'ın ayrılma kararına Rusya parlamentosu olumsuz cevap verdi. Geniş otonomi tanınan Cumhuriyetin Rusya'ya bağlı kalması sağlandı. 4 milyon nüfusu bulunan Tataristan'da yüzde 52 Tatar, yüzde 39 Rus ve diğer etnik topluluklar yer alıyor.

ŞAYMİYEV KİMDİR?

Tataristan'ın Anyakova kasabasında 20 Ocak 1937'de Müslüman çiftçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 1959 yılında Tarım Enstitüsü'nden mezun olan Şaymiyev, Kazan'da tarım mühendisi olarak çalışmaya başladı. Kominist Parti'de görev alan Şaymiyev, 1990 yılında Tataristan Kominist Parti Yüksek Konseyi Başkanlığı'na getirildi.

12 Haziran 1991'de Tataristan Cumhurbaşkanı seçilen Şaymiyev, 24 Mart 1996'da yapılan ikinci seçimlerde yeniden göreve geldi. Bölgesel kalkınma alanında yaptığı çalışmaları destekleyen Tatar halkı, Şaymiyev'i 25 Mart 2001'de yüzde 80 oyla üçüncü kez Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturttu. Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in Kremlin'e oturmasının ardından oluşturulan yeni yapıda Kremlin tarafından 2005 yılında dördüncü kez önerilen Şaymiyev'in görev süresi 25 Mart 2010'da sona eriyor. Evli olan Şaymiyev'in iki oğlu bulunuyor.