Kültür Başkenti'nin ilk durağı Esenler

2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Ajansı çalışmaları Esenler'de start aldı.

Kültür Başkenti'nin ilk durağı Esenler
Esenler Belediyesi Nikâh salonunda gerçekleştirilen ‘Esenler 2010’a 100 bin kişi ile katılıyor’ projesinin basın toplantısı ve protokol imza töreninde konuşan Esenler Belediye Başkanı M. Teyfik Göksu, bu proje ile Esenler’de yaşayan insanların kentsel dışlanma sorununu gidereceklerini söyledi. 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç ise, 2010 ajansının çalışmalarının Esenler’in bu sosyal projesi ile başlatıldığını özellikle ifade etti.

2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti projesinin halk ayağını oluşturacak ve ‘Esenler 2010’a 100 Bin Kişi İle Katılıyor’ sloganıyla uygulamaya konulan projenin tanıtımı ve protokol imza töreni Esenler Belediye Başkanı M. Teyfik Göksu, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdağiç ve Esenler Kaymakamı Nazım Madenoğlu’nun katılımı ile gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Zeki Sirkeci'nin sunumu ve proje için hazırlanan 13 dakikalık tanıtım filminin izlenmesinin ardından başlayan törende konuşan Esenler Belediye Başkanı M. Teyfik Göksu, Esenler’in İstanbul’un göbeğinde olmasına rağmen İstanbul’la buluşmadığına dikkati çekerek, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Ajansı’nın tanıtım reklamlarındaki, Haydarpaşa Garı, Ayasofya Müzesi ve Galata Kulesi’nin yeniden keşfini isteyen sloganına atıfta bulunup, “Bu mekanları Esenler halkı yeniden değil, yeni keşfedecek” dedi.

2010’a birkaç gün kala 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Projesi’nin startı Esenler’den verildi. İstanbul’un coğrafi olarak merkezinde bulunan, nüfus yoğunluğu açısından ve fiziki olarak İstanbul’un büyük bir parçasını oluşturan Esenler, 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi’ne en büyük katkı veren ilçe oldu. 2010 Kültür Başkenti projesinin halk ayağını oluşturacak olan ve bu inançla harekete geçen Esenler Belediyesi, 3 aşamada gerçekleştireceği ‘Esenler 2010’a 100 Bin Kişi İle Katılıyor’ projesini düzenlediği bir toplantı ile Esenler halkına ve basına tanıttı. Tuna Mahallesi Esenler Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen tanıtım ve protokol imza töreninde ilk konuşmayı Esenler Belediye Başkanı M. Teyfik Göksu yaptı.

Esenler’in esenlik günü

Bugünün Esenler için çok önemli bir gün olduğuna vurgu yaparak sözlerine başlayan Esenler Belediye Başkanı M. Teyfik Göksu, “Yarın Esenler’in tarihini yazacaklar, Esenler’in geleceğine ilk imzanın atıldığı gün olarak kaydedecekleri bir gün. Bu manada 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi Esenler’den bugün start alıyor. Oturduğu yeri söylemekten imtina edenlerin, bundan sonra Esenler’de oturduklarını gururla söyledikleri bir günün başlangıcı olacak. Bugün Esenler’in esenlik günü” dedi.

Esenlerli yeni keşfedecek

İstanbul’un bir çok düşünür, fikir adamı, şaire ilham kaynağı olmuş gizemli bir şehir olduğunu belirten Göksu daha sonra Esenler ile İstanbul’un ilişkisini şöyle anlattı: “Esenler’de bu şehrin bir parçası. İstanbul dünyanın kalbi ise, Esenler de İstanbul’un kalbi. İstanbul’un ilçelerini 3’e ayırabiliriz. Bunlardan birincisi, coğrafi ve sosyal yönden İstanbul’un merkezinde olan ilçeler. İkincisi, coğrafi olarak İstanbul’u uzak ilçeler. Üçüncüsü de coğrafi olarak İstanbul’un merkezinde ancak, sosyal ve kültürel olarak İstanbul’un dışında kalan ilçeler. Esenler, üçüncü kategoriye uyan bir ilçe. Coğrafi olarak İstanbul’un tam merkezinde olmasına rağmen sosyolojik olarak İstanbul’un dışında kalmış bir ilçe. İstanbul’da kilometrekareye düşen insan sayısı 13 bin iken İstanbul’da bu rakam 44 bin 722. Kişi başına düşen yeşil alan İstanbul ortalamasında 5 metrekare iken Esenler’de 0.3 metrekare. Nüfusunun yüzde 54’ü 34 yaşının altında, 90 bin öğrencisi, 500 bin nüfusu ve bu nüfusun yüzde 64’ü memleketini İstanbul’dan çok seven, öğrencilerinden yüzde 40’ı denizi, Boğaziçi’ni, Sultanahmet’i, Ayasofya’yı görmemiş bir ilçe Esenler. Kısacası Esenler, İstanbul’un göbeğinde olmasına rağmen İstanbul’la buluşamamış bir ilçe. 2010 Kültür Başkenti Ajansımızın reklam filmlerinde (Haydarpaşa garı 101 yıldır her zamanki yerinde…

Ayasofya 1472 yıldır her zamanki yerinde…

Galata Kulesi 661 yıldır her zamanki yerinde…

Şimdi yeniden keşfetme zamanı…) diyor. Ancak, bu mekanlar Esenlerliler için yeniden değil, yeni keşfedilecek mekanlar”.

Esenlerliye ne kazandıracak?

2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Projesi’ni kültürel değişimin sağlanabilmesi için büyük bir fırsat olarak değerlendiren Esenler Belediye Başkanı M. Teyfik Göksu, “Esenler’de yaşayanlar zihinsel, yaşamsal ve bedensel olarak İstanbul’la buluşacak. Esenler’de tarihi mekan yok, turistik mekan yok. Ancak, yaradılmışların en şereflisi olan insan var. Projenin halk ayağını Esenler oluşturacak. 100 bin kalple bu projeye destek vereceğiz. Böylece Esenler halkının dışlanmışlığını telafi edeceğiz. Esenler halkı İstanbulla bütünleşecek. Esenlerli (İstanbulluyum) diyecek. Esenler halkı bu kentin yani İstanbul’un sosyal dokusu içinde kendi yerini tanımlayacak. Bunu yaptığımız zaman halkımız bu şehri kendi evi gibi görecek. İşte o zaman şehrin bir çok problemini çözmüş olacağız” şeklinde konuştu.

Esenler ilk ilçe

Törende ikinci konuşmayı İstanbul 2010 Avrupa Kültür Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdağiç yaptı. Esenler Belediyesi’nin kendilerine ile proje yapan ilk belediye olduğunu ve ajans olarak Esenler’in projesine çok önem verdiklerini belirten Avdagiç, “İnsanları İstanbul’un tarihi ve kültürü ile buluşturmayı amaçlayan bu proje tam da bizim kıstaslarımıza uyan, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi ile örtüşen bir proje oldu. Bunun için bu projeye çok büyük önem veriyoruz. Bizimle projeme yapmaya dudak bükenleri kıskandıracak bir proje. Başta Belediye Başkanımız M. Teyfik Göksu olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Dünyaya tanıtıyoruz, kendimiz tanımıyoruz

Son konuşmayı ise Esenler Kaymakamı Nazım Madenoğlu yaptı. Madenoğlu, 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Projesi’ni, İstanbul’un Dünya Kültür Başkenti olma yolunda atılan adımlardan birisi olarak gördüğünü belirterek, “Bu güzel şehrimizi dünyaya tanıtırken kendimiz ne kadar tanıyoruz? Maalesef küçüğümüzden büyüğümüze kadar İstanbulumuzu hak ettiği şekilde tanıyamıyoruz, tanıtamıyoruz. Bu pencereden bakınca belediyemizin yürüttüğü proje çok önemli. Ve projelerin ilkinin Esenler’den başlaması beni son derece memnun etti. Bu sebeple belediyemize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından “Esenler İstanbul 2010’a 100 Bin kişi ile katılıyor” projesinin protokolü, Esenler Belediye Başkanı M. Teyfik Göksu ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdağiç tarafından imzalandı.

Törene, Esenler Belediye Başkan Yardımcıları, İl Genel Meclisi Üyeleri, Belediye Meclisi Üyeleri, bazı siyasi partilerin ilçe başkanları, Esenler İlçe Milli Eğitim Müdürü Gürbüz Akbulut, İlçe Emniyet Müdürü Osman Yıldırım, Giyimkent Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Çınar ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Esenler Müftüsü Ali Kara, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler, mahalle muhtarları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.