Karar Anayasa'ya aykırı

AK Parti askere sivil yargı yolunu açan kararın iptal edilmesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu söyledi.

Karar Anayasa'ya aykırı
Karar Anayasa'ya aykırı
Anayasa Mahkemesi askere sivil yargı yolunu açan yasayı iptal etmesi Ak Parti'yi kızdırdı.

AK Parti'den ise alınan kararın Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri süren açıklamalar geliyor.

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'nin askere sivil yargı yolunu açan yasayı iptal etmesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu söyledi. Bozdağ, ''İptal kararı Anayasa'ya aykırıdır. CMK 250. maddesi kapsamında soruşturulan ve kovuşturulan suçlarla ilgili yargılama yetkisi ve görevi adli yargıdadır. İptal kararı bunu değiştirmeyecektir. Yine aynı suçlarla ilgili kovuşturma ve soruşturma yetkisi adli yargıdadır.'' dedi.

MEVCUT DAVALARI NASIL ETKİLEYECEK?

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da farklı düşünmüyor. Kararın yanlış olduğunu ileri süren Kuzu, "Mahkemenin kararı, var olan davaları nasıl etkiler?" sorusuna şu cevabı verdi:

''Biz yasayı çıkardığımız zaman zaten bugünkü davaların çoğu başlamış durumdaydı biliyorsunuz. Dolayısıyla, Ergenekon olarak adlandırılan büyük isim altındaki davaların bununla bir alakası yoktur. Çünkü onlar mevcut yasalar çerçevesinde süren davalardır. Bunları böyle görmek lazım.

Kuzu, yapılan değişiklikteki maksadın, daha çok toplu olarak işlenen organize suçlar, uyuşturucu ticaretine benzer suçları sivil yargıya bırakmak biçiminde olduğunu ifade etti. Burhan Kuzu, şunları ifade etti;
"Yoksa darbe, darbe teşebbüsü bunlar zaten sivil yargının baktığı davalardı biliyorsunuz. Dolayısıyla bunun etkileyeceği bir alan şu an için görünmüyor, görünmemektedir. Ayrıca 'kozmik oda' olarak adlandırılan o araştırmayı da ilgilendirmez. Onu da biz Ceza Usul Yasası'nın ilgili maddesi çerçevesinde yapmıştık. Devlet sırrı niteliğinde olan birtakım bilgi ve belgelerde suç isnadı varsa gizlilik kalkar. O açıdan geniş çaplı bir etkisi olduğunu sanmam ama bazı davalar da varsa da onu somut olarak bilemiyorum. Ona artık hakimler karar verecektir. Bu karar yanlış bir karardır çünkü Anayasanın hükümleriyle yaptığımız düzenlemenin çelişen bir tarafı aslında yoktur. Bile bile bizim bunu yapmamız zaten mümkün olmazdı.''