GOP'ta aşure etkinliği

Gaziosmanpaşa Belediyesi, İslam dünyasında kutsal aylardan birisi olarak kabul edilen Muharrem Ayı'nın 10'uncu gününde gerçekleştirilen Aşure Günü'nü Gaziosmanpaşalılar ile birlikte kutladı.



GOP’TA AŞURE BEREKETİ

Meydanda kurulu dev kazanlarla dağıtımı yapılan aşure günü ile ilgili bir mesaj yayınlayan GOP Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol , “Aşure Günü’nün İslam Âlemi’ne hayırlar getirmesini ve Aşure Günü’nün birlik ve dayanışmayı pekiştirici olmasını diliyorum’ dedi.

İslam dünyasında kutsal aylardan birisi olarak kabul edilen Muharrem Ayı’nın 10’uncu gününde gerçekleştirilen Aşure Günü Gaziosmanpaşa’da kutlandı. Gaziosmanpaşa Belediyesi, Aşure Günü nedeniyle Gaziosmanpaşa ve Küçükköy Merkez ile Muharrem Camii önünde , aşure dağıtımı gerçekleştirdi. Cumhuriyet Meydanı’na kurulan dev kazanlarla dağıtımı yapılan aşure gününe, serin havaya rağmen Gaziosmanpaşalılar yoğun ilgi gösterdi.

Gaziosmanpaşalıların büyük ilgi gösterdiği Aşure Günü’nde 5 bin kişilik aşure dağıtımı gerçekleştirildi. Cumhuriyet Meydanı’nda kurulan kazandan sıcak aşure dağıtımı gerçekleştirilirken, Aşevi’ne ait bir araçtan da önceden hazırlanarak ambalajlanan aşureler halka sunuldu. Gaziosmanpaşa İlçe Müftüsü Salih Sağlam, Belediye Başkan Yardımcıları Beyhan Ergin, Av. Arif Parlakkılıç, Ahmet Berber ve Belediye Meclis Üyesi Cihangir Boz’un da katıldığı Cumhuriyet Meydanı’ndaki dağıtım öncesinde konuşan Av. Arif Parlakkılıç İslam dünyası için kutsal sayılan bu günde, Gaziosmanpaşalılar ile birlikte olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu ifade etti. Parlakkılıç, insanlar arasındaki sevgi, dostluk ve kardeşlik bağlarını güçlendirmek amacıyla bu tür çalışmaları gerçekleştirdiklerini belirtti.

Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol da , Aşure Günü nedeniyle yayınladığı mesajda, tüm Gaziosmanpaşalıların Aşure Günü’nü kutlayarak, birlik ve beraberlik dileklerini iletti.

AŞURE GELENEĞİ

Dini halk geleneğinde önemli bir yer tutan aşure, aynı zamanda Muharrem Ayı’nın 10. günü başlamak üzere daha sonraki günlerde de özel merasimle pişirilip, dağıtılan bir tatlının adı. Aşure, Osmanlı İmparatorluğu döneminde sarayda da pişirilen önemli bir yiyecek. Helvacılar nezaretindeki aşçılar ve kiler ağaları tarafından hazırlanan aşure, Muharrem ayının 10. gününden itibaren ”aşure testisi” adı
verilen özel kaplarla saray dairelerine ve halka birkaç gün süreyle dağıtılıyor. Anadolu'da zengin aileler ve esnaf teşkilatları tarafından pişirilen aşure, sebilciler ve halkın katıldığı törenlerle dağıtılıyor, bazı bölgelerde ise aşure dağıtımından sonra kurban kesiliyor. Bugün de aşure orucu tutmak ve
dağıtmak yaşatılan bir gelenek olarak gözleniyor.