Dünya basınından önemli manşetler

Dünya'nın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomide öne çıkardıkları haberler:

--Peres’den Abbas'a üçüncü intifada uyarısı (Haaretz)

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas, müzakerelerdeki tıkanma sürerse üçüncü intifada yaşanabileceği uyarısını yaptı. Peres, Abbas’a “Ateşle oynuyorsunuz” dedi.

Peres, Norveç Dışişleri Bakanı Jonas Gahr Store’la yaptığı toplantı sırasında Abbas’la bir araya geldikleri görüşmelerde gündeme gelen konuları açıkladı.

İsrail Cumhurbaşkanı Abbas’a, “görüşmeleri ertelemenin ateşle oynamak olduğunu” söylediğini ifade etti. Peres, “Abbas henüz zaman olduğunu düşünüyor. Ama bir şey olacak ve yeni bir intifada başlayacak ve taraflar fırsatı kaçıracak” diyerek kaygılarını dile getirdi.

Peres, “Abbas, Netanyahu’nun 1967 sınırlarına geri döndüğünü açıklamasını istiyor, ama Netanyahu bunu yapamaz. 1967 sınırları 40 yıl öncesinde kaldı. Diğer yandan ben de Filistintiler'den toprak almamız gerektiğini düşünmüyorum. Sınırları güvenlik gerekçelerine göre değiştirirken yüzölçümünü sabit tutabiliriz” dedi.

Arapça'da "silkinme" anlamına gelen intifada Filistinliler'in İsrail'e karşı düzenledği ayaklanmalar için kullanılıyor. Birinci intifada 1987 yılında, El Aksa intifadası olarak da bilinen ikinci intifada ise 2000 yılında başlamıştır. Her iki olayda da hem İsraillilerden hem de Filistinliler'den önemli can kayıpları yaşanmıştır.

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

THE ASSOCIATED PRESS

--Papa suikastçısının serbest bırakılması Türkiye’yi sarstı

Papa’ya 1981 yılında suikast düzenleyen Mehmet Ali Ağca’nın serbest bırakılması, Ağca’yı başka bir suçla, yani Abdi İpekçi cinayetiyle hatırlayan Türkleri rahatsız etti. Ağca’nın öldürdüğü İpekçi’nin hoşgörü çağrıları bugün Türk toplumu üzerindeki etkisini koruyor.

CHRISTIAN SCIENCE MONITOR

--İsrail Türkiye’nin yeni haline alışmalı

İsrail Gazze’deki insani koşulları iyileştirmedikçe, Ankara ve Tel Aviv arasındaki gerginlik sürecektir.

PANARMENIAN

--Galust Sahakyan: Türkiye’nin protokollerin onaylanmasını reddetmesine hazırız

Ermenistan Cumhuriyet Partisi lideri Galust Sahakyan, “Ermeni yetkililerin son dönemde yaşanan yakınlaşmayla ilgili açıklamaları Türkiye’nin onay sürecindeki politikalarından kaynaklanıyor” dedi. Sahakyan, TBMM’nin protokolleri onaylayacağını aksi takdirde uluslararası kamuoyunun sorun yaratacağını savundu. Sahakyan, “Yine de Türkiye’nin protokolleri onaylamayı reddetmesine hazırız” dedi.

--‘Davutoğlu küstah bir biçimde Ermenistan’ın içişlerine karışıyor’

Modis Vivendi Merkezi şefi Ara Papyan, “Ermenistan Anayasası’na göre Cumhurbaşkanı Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını dikkate almalı, Cumhurbaşkanı’nın temsilcisi Protokolleri onay için çekinceleriyle birlikte millet meclisine sunmalıdır” dedi. Papyan, Ermenistan’ın üst düzey yönetimi Türk Dışişleri Bakanlığı’na gereken cevabı vermezse, “bu Türkiye’nin Ermenistan’ı bir koloni olarak gördüğünü kabul ettiğimiz anlamına gelir” dedi.

REUTERS

--George Mitchell: ABD, Suriye-İsrail anlaşmasında ilerleme istiyor

(…) Türkiye’nin aracılığında sürdürülen dolaylı görüşmeler, geçtiğimiz yıl İsrail’in Golan Tepeleri’nde bir sınır çizmeksizin Gazze’ye saldırmasının ardından sekteye uğradı. Suriye resmi haber ajansı, Suriye Devlet Başkanı Beşir Esad’ın ABD Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell’a Türkiye’nin ilişkilerin yeniden canlanmasında önemli bir rol oynadığını ve İsrail’in “barış istediğini” açıkça ortaya koyması gerektiğini söylediğini belirtti.

DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES
--Obama bankaların aldığı risklere limit konmasını önerecek

ABD Başkanı Barack Obama finansal düzenlemeye daha güçlü şekilde el atarak, büyük bankaların boyutlarını ve risk alma faaliyetlerini kısıtlamaya yönelecek.

--Haiti’de kırsal bölgelere toplu göç yaşanıyor

Haiti’nin başkenti Port-au-Prince’den göç eden binlerce kişi, zamanında terk ettikleri kıyı kasabalarına ve küçük köylere yerleşiyorlar.

--Taliban’ın imaj yenilemesi yeni müttefik kazanmaya yönelik

ABD'nin yeni operasyonlarına karşılık vermeye çalışan Taliban, görüntüsünü yumuşatmaya çalışan bir görüntü çiziyor.

THE WASHINGTON POST

--Obama Senato’daki sandalye kaybını ekonomiye bağladı

ABD Başkanı Barack Obama, yerel politikalara odaklanmanın ve “işleri halletmenin” orta sınıfta bir “uzaklaşma ve Washington'dan kopma” hissi verdiğini söyledi.

--İsrail Batı Şeria’da çalışan ABD'liyi sınır dışı etti

Filistin’in çıkarlarını desteklemeye yönelik gruplara yabancı hükümetlerin kaynak sağlaması nedeniyle düşmanlık artarken, bir ABD’li gazeteci sınır dışı edildi.