Türkiye'nin İsrail'e ihtiyacı yok

İsrail Basını: Türkiye'nin İsrail'e ihtiyacı kalmadı...

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

Türkiye'nin artık İsrail'e ihtiyacı kalmadı" (İsrail Basını)

İsrail’in Askeri İstihbarat Şefi Amos Yadlin, ülkesinin Türkiye’yle ilişkilerindeki gerginliğin Ankara’nın laiklikten uzaklaşıp daha radikal bir İslam anlayışına yönelmesinden kaynaklandığını söyledi.

“Yaşanan gerginliğin yanısıra arada büyüyen mesafenin gerekli olduğunun ve Türkiye ile İsrail’in ortak çıkarları ve stratejik meselelerle ilgili olduğunun anlaşılması gerekiyor” diyen Yadlin, “1990’larda İsrail ve Türkiye ortak bir düşmana, Suriye’ye karşı savaşıyordu. Ancak geçtiğimiz 10 yılda Suriye-Türkiye ilişkileri düzeldi ve Ankara’nın İsrail’e ihtiyacı kalmadı” dedi.

Yadlin, ayrıca, İran’ı nükleer bomba hedefinden caydırma çalışmalarının henüz başarılı olmadığını, tehdidin sürdüğünü sözlerine ekledi.

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

HAARETZ

--Netanyahu Türkiye’nin Suriye ve İran’a kaymasını önlemeli

Aşağılamalar ve özürlerle dolu melodram sona erdiğine göre, Tel Aviv şimdi İsrail’in ulusal güvenliği için çok önemli bir öğe olan Türkiye’yle ilişkilerdeki sorunlara ciddiyetle eğilmeli. Alışılagelmiş düzenden uzaklaşılması ve Başbakan’ın krizi yönetmeye odaklanması gerekiyor.

--Türkiye’nin artık İsrail’le yakın ilişki kurmaya ihtiyacı yok

İsrail’in Askeri İstihbarat Şefi Amos Yadlin, ülkesinin Türkiye’yle ilişkilerindeki gerginliğin Ankara’nın laiklikten uzaklaşıp daha radikal bir İslam anlayışına yönelmesinden kaynaklandığını söyledi. Salı günü bir meclis komite toplantısında konuşan Yadlin, İsrail’de yaygın olarak geçerli olan bir endişeyi dile getirdi.

THE JERUSALEM POST

--Yadlin: Türkiye radikal İslamcılara yöneliyor

İsrail Askeri İstihbarat Şefi Amos Yadlin, Salı günü yaptığı açıklamada, İran’ı nükleer bomba hedefinden caydırma çalışmalarının henüz başarılı olmadığını, bir zamanlar İsrail’in müttefiki olan Türkiye’nin de İsrail’den ve Batı’dan uzaklaşarak radikal İslamcıların tarafına yöneldiğini belirtti.

YEDIOTH AHRONOTH

--Askeri istihbarat şefi: Türkiye’nin artık İsrail’e ihtiyacı yok

İsrail Askeri İstihbarat Şefi General Amos Yadlin, İsrail parlamentosu Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi’nde yaptığı konuşmada Ankara’nın politikasının daha radikal bir yöne doğru değiştiğini söyledi. Yadlin, uluslararası kamuoyunun son dönemde terör tehlikesi yaşamadığı için İsrail’i kolayca eleştirebildiğini de sözlerini ekledi.

FINANCIAL TIMES

--Türkiye ve Ermenistan protokoller konusunda çatışıyor

Türkiye ve Ermenistan’ın yüzyıllık düşmanlığı sonlandırma çabaları bu hafta yeni engellerle karşılaştı. Ankara, Ermenistan Anayasa Mahkemesi’nin ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik protokollerle ilgili kararını reddetti.

REUTERS

--Mısır Türk çeliğine karşı anti-damping önlemi almayı düşünüyor

Mısır ticaret bakanı Muhammed Reşit, Türkiye’den yapılan çelik ithalatlarında olası anti-damping önlemleri almak üzerine düşündüklerini dile getirdi.

DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

--Demokratlar Massachusetts’te kaybetti

ABD’de Senato’da Edward Kennedy’den boşalan sandalyeyi doldurma yarışını az tanınan Cumhuriyetçi senatör Scott Brown, Demokrat aday Martha Coakley’in önünde tamamladı.

--Çin cep telefonu mesajlarında “zararlı içerik” arayacak

Çin hükümeti cep telefonu şirketlerinden “sağlıksız” mesajlar gönderen müşterilerinin SMS servislerinin askıya alınmasını istedi.

--Şili seçimleri Latin Amerika’da büyüyen kutuplaşmanın işareti

Sağcı milyarder adayın Şili’de başkanlığa seçilmesi sağ ve sol siyasetin gündeminin birbirine yaklaştığına işaret ediyor.

THE WASHINGTON POST

--Seçimler Obama’nın ajandasının gidişatını değiştirdi

ABD’de Cumhuriyetçi Parti Massachusetts seçimlerinde tarihi bir galibiyet alırdı. Senatör Scott Brown’un zaferi ulusal siyasi görünüm adına da çok önemli.

--Helikopterler Haiti’ye havadan yardım taşıyor

Haiti’nin yıkılmış başkanlık sarayının bahçesine inen ABD helikopterleri asker ve insani yardım taşıyor.

--ABD Yemen’de çabalarını artırıyor

Yemen’i istihbarat kaynaklarıyla doldurmasının yanısıra ABD hava saldırılarını ve ülke liderlerine yaptığı baskıyı artırıyor.