'Sıkıntıları geride bıraktık'

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Salonu'nda düzenlenen MÜSİAD İzmir Şubesi 16. Genel Kurul toplantısında konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye'nin küresel ekonomik krizin ardından, en sıkıntılı günleri geride bıraktığını söyledi.

Küresel ekonomik krizin etkilerinin yavaş yavaş dağıldığını ifade eden Vardan, ''Her şeyin güllük gülistanlık olduğunu söylemek zor. Ancak, Avrupa ülkeleri ve ABD ile kıyaslandığında, Türkiye'nin ekonomik krizi daha iyi durumda atlattığını görüyoruz. Türkiye, ekonomik anlamda en sıkıntılı günlerden yukarı çıkmış durumda'' dedi.

Kasım 2009 ile bir önceki sene karşılaştırıldığında, belirli sektörlerde yatırımların arttığına dikkati çeken Vardan, şöyle konuştu:

''Her sektör eşit ilerlemek durumunda değil. İzolasyon sektörü gelişme gösterdi. Perakende sektörü bir şekilde ilerlemesini sürdürdü. Bazı sektörlerde düşüş yaşanırken, bazı sektörler yukarı tırmandı. 2009'un ilk 3 çeyreğinde yüzde 8,4 oranında ekonomik küçülmeyi takiben işsizlik oranlarında yüzde 13,4'lük artış oldu. Ekonomi, son aylarda dikkate değer gelişme kaydetti. Derecelendirme kuruluşları dahi kredi notlarımızı 2 puan artırma durumunda kaldı. IMF anlaşması olmadan gemimizi yürütmeyi başardık. OECD, IMF, Dünya Bankası 2010'da Türkiye ekonomisinin yüzde 3,5 civarında büyüyeceği tahmininde bulunuyor. MÜSİAD olarak, 2010'da Türkiye'nin yüzde 4,5 ve üzerinde büyüme göstereceğini öngörüyoruz.''

2023'de Türkiye ekonomisinin dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde yer almasının hedeflendiğini bildiren Vardan, hedeflerin gerçekleşmesi için siyasi kaos ortamının oluşmaması ve ekonomik aktörlerin birlikte hareket etmesi gerektiğini kaydetti.

Türkiye'nin dış politikada aktif bir dönem geçirdiğini vurgulayan Vardan, ''Avrupa ekonomisinde yaşanan daralma sırasında Afrika'da, Orta Doğu'da, Kafkasya'da pazarlarımız olmasa ne olurdu düşünmek bile istemiyorum'' diye konuştu.

-DİĞER KONUŞMACILAR-
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da ekonomik anlamda bölgesel bir güç haline gelen Türkiye'nin, geleceğin küresel gücü olması hedefinin tüm kesimlerin katkısıyla gerçekleşeceğini söyledi.

İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Necip Kalkan, göreve geldikleri günden bugüne MÜSİAD ile dostane ilişkileri olduğunu, karşılıklı görüş alışverişine daima önem verdiklerini anlattı.

MÜSİAD İzmir Şube Başkanı Cemal Öztürk de dernek olarak ekonomik kriz süresince uygun pozisyonlarını korumaya çalıştıklarını, iş dünyasına krizlerin geçici olduğunu anlatmaya çabaladıklarını belirtti.

Manisa Valisi Celalettin Güvenç'in de katıldığı toplantıda, konuşmaların ardından MÜSİAD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu seçimi gerçekleştirildi.

Tek liste halinde gidilen seçimde, Cemal Öztürk yeniden başkanlığa seçildi.