Iğdır'da çiftçilere düve dağıtıldı

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, hayvancılığı destekleme kapsamında çiftçilere 300 büyükbaş simmental gebe düve dağıttı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı 2009 yılı yatırım programı kapsamında desteklenen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından uygulanan proje kapsamında Gaziler köyünde çiftçilere 300 büyükbaş simmental gebe düve dağıtıldı. Törende konuşan Vali Saim Saffet Karahisarlı, devletin bütün vatandaşların her zaman yanında olduğunu söyleyerek, "Devletimiz çiftçilerimizin kalkınması için çeşitli olanaklar sunuyor. Tarım ve hayvancılık alanında yeni alanlarda çalışmalar yapılmalı. Kooperatifler kurularak birlik ve beraberlik içinde güçlü bir şekilde çalışılmalıdır. Bir inekten ayda 5 ton süt alınıyor, bu da aileler için ciddi bir gelirdir. Elde edilen süt birleştirilerek iyi değerlendirilirse kazanç daha artar. Biz bu hayvanlardan verim bekliyorsak onların da bakımlarına dikkat etmeliyiz." dedi.

Tarım İl Müdürü Yusuf Yıldırım ise proje kapsamında 300 baş simmental ırkı gebe düvenin ihale ile alındığını belirterek, "Bir dişi hayvanın canlı ağırlığı 500-700, erkek hayvanın canlı ağırlığı bin-bin 300 kilogram arası değişiyor. Bir inekten alınan süt bir aylık ailenin geçimini sağlar. Kurulan kooperatifler de elde edilen sütü değerlendirmek için kullanılacak. Devletimiz hayvancılığa ve kooperatifçiliğin yanında yem fabrikalarının kurulması alanında çiftçilerimize destek veriyor." diye konuştu.

Çekilen kuralarla düvelerin dağıtımı yapılırken, Vali Saim Saffet Karahisarlı ve beraberindeki heyet kurulan hayvan ahırlarını gezerek, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Törene Iğdır Valisi S. Saffet Karahisarlı, Vali Yardımcısı Hacı Uzkuç, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, Jandarma Alay Komutanı vekili Jan. Yarb. Selçuk Boz, Tuzluca Kaymakamı Bahadır Güneş, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ferhat Akkuş, Tarım İl Müdürü Yusuf Yıldırım kamu kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.