Doktorlar hak aradı hastalar eve hapsoldu

Dün doktorların “Tam Gün Çalışma Yasası”na karşı iş bırakma eylemi hastaların evde oturmasına neden oldu.

Bazı illerde “etik olmaz” diyerek doktorlar işini bırakmadı, ancak “Uyarmak şart” diye düşünenler işleri yavaşlattı. Hastalar ise “doktor eylemi var” diye evde oturdu.

Türk Tabibleri Birliğince “Tam Gün Yasa Tasarısı”na karşı yurt genelinde başlatılan iş bırakma eyleminin iki yüzü vardı. Çoğu hasta “Doktorlar çalışmıyor” diyerek hastanelere gitmedi, ancak eyleme katılan doktor sayısı ise tahminlerin altında kaldı. Adana ve Afyonkarahisar’daki doktorlar eyleme destek verirken, Burdur, Isparta, Manisa, Elazığ, Bingöl, Tunceli ve Kırıkkale’de vatandaşların mağdur olmamaları için iş bırakma eylemi yaşanmadı.

Adana Tabip Odası Başkanı Rıza Mete, yasanın vatandaşları doktorlara karşı kışkırttığını savundu: “Yasa tasarısı, sağlık çalışanlarını geçinebilmek için 7 gün 24 saat çalışmaya zorlayarak hasta güvenliğini tehlikeye atıyor” Bir günlük iş bırakma eylemine Afyonkarahisar’daki doktorlar destek verdi. Afyon Tabip Odası Başkanı Kemal Demirkırkan, eylemlerinin hiçbir şekilde halka ve hastalara karşı olmadığına dikkati çekerek, uygulanan sağlık politikalarından zarar gören ve mağdur olan tüm yurttaşların kendilerine destek vermelerini istedi. Isparta-Burdur Tabip Odası Başkanı Metin Aydın, aktif iş bırakma eylemine katılmadıklarını, ancak sorunları her ortamda anlatacaklarını belirtti. Elazığ-Bingöl-Tunceli Tabipler Odası Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarsılmaz, Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) iş bırakma eylemine katılmadıklarını belirterek, “Hekimliği maaşla parayla bağdaştıramazsınız, hekimlik bir gönül işidir” dedi. Kırıkkale’deki hastanelerde görev yapan doktorlar, işbaşı yaparken, eylem yapılacağı düşüncesiyle hastanelere gelen hasta sayısında ciddi düşüş yaşandı. İş bırakma eylemine İzmir, Zonguldak, Gaziantep ve Mersin’deki doktorlar destek verdi. İzmir Tabip Odası Başkanı Suat Kaptaner Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın “sağlık çalışanlarının maaşlarının yükseltildiğini” söylediğini ifade ederek, “Gerçek dışı söylemlerle insanları ikna etmiş olsanız bile ameliyat başarılı ama hasta öldü” dedi. TTB Zonguldak Şube Başkanı İdris Yıldız ise 7 gün 24 saat çalışmaya zorlanarak hasta güvenliğinin tehlikeye atıldığını savundu. Gaziantep 25 Aralık Hastanesi önünde toplanan bir grup doktor, ellerinde döviz ve pankartlarla yürüdü. Gaziantep Kilis Tabipler Odası Başkanı Dr. Fethi Albayram, “Bu uygulama doktorların niteliksiz olarak hasta bakmalarına neden olacak” dedi. Mersin Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Aytuğ Atıcı, Hükümetin, bu politikalarla doktorlarla vatandaşları karşı karşıya getirdiğini iddia etti.

Akdağ: Katılım yüzde 1

Tasarının mimarı Sağlık Bakanı Recep Akdağ da da bir açıklama yaparak, Türk Tabipleri Birliğinin “iş bırakma” çağrısıyla ilgili, “Türkiye’de 110 bin civarında hekimimiz var. Bu eylem çağrısına veya eylem teşebbüsüne doktorlarımızın belki yüzde 1’i bile iştirak etmiyordur” dedi.

‘17 bin lira maaş almak için 20 saat çalışmak gerekiyor’

İş bırakma eyleminin startını İstanbul’dan veren Türk Tabipler Birliği Başkanı Gençay Gürsoy, “Bir hekim günde 20-30 hastaya bakar. Ama bu tasarı daha fazla çalışmayı öngörüyor” dedi.

SAĞLIK çalışanları, Tam Gün Yasası tasarısına karşı ilk eylemini Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy ile Taksim İlk Yardım Hastanesi’nde gerçekleştirdi. Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Tam Gün olarak anılan yasa tasarısının hastaneleri işletme haline getireceğini belirterek şunları söyledi: “Tam Gün Yasa Tasarısı, vatandaştan alınan ek ücretlerle döner sermayenin işletilmesini ve doktorlara ek ücret verilmesini öngörüyor. Fazla mesai yapın ve para kazanın mantığı var. Bir hekim, günde ortalama 20-30 hasta muayene edebilir. Ameliyatlar ise cinsine göre 2 veya 3 kez olur. Ama bu tasarı daha fazla çalıştırmayı öngörüyor. Sağlık Bakanı ve Başbakan, yasayla doktorların maaşları 15-17 bin TL olacak diyor. Bunun için doktorların günde 20 saat çalışması gerekir.”

İç Hastalıkları ve Nefrolji Uzmanı Dr. Ali Abbas Özdemir: “İstanbul Taksim İlk Yardım Hastanesi’nde part time çalışıyorum, 1600 TL sabit aylığım var. Buna ek olarak döner sermaye ile 2 bin 800 TL kazanıyorum. Saat 16:00’ya kadar çalışıyorum ve buradan çıkıp 19:00’a kadar özel bir hastanede çalışıyorum. Bu çalışma sistemiyle elime ayda ortalama 8 bin TL geçiyor. 20 yıllık doktorum ve 2 dalda ihtisasım var. Biri nefroloji biri de iç hastalıkları. Tam gün yasa tasarısı kölelik yasası.”

Öfke de var destek de

İlker Özçelik (Diyaliz hastası): “Uzman doktorlar 10 yıl boyunca okumuşlar ve hâlâ çok çalışıyorlar. Zamanları kısıtlı. Yasayla doktorların hasta bakma süreleri kısalacak. Doktorların bu eylemine destek veriyorum.”

Yaşar Kınsun (Emekli, ameliyat olacak): “Yarın ameliyat olmam gerekiyor. Varis hastalığım var. Günler önce ameliyat için randevu almıştım. Bugün ameliyat öncesi heyet raporu almam gerekecekti. Ancak eylemden dolayı bazı doktorlar çalışmıyor.”

Şehriban Şener (Temizlik işçisi, tansiyon hastası): “Sabah tansiyonum yükseldi ve fenalaştım. İşe gitmeden önce hastaneye geldim ama doktorlar eylemdeymiş. Bu nedenle muayene olamadım. Artık acil servise gideceğim.”

YÜRÜDÜLER

İzmir ve Afyonkarahisar’daki devlet hastanelerinde çalışan doktorlar hem iş bıraktı hem de hastanelerinin önünde yürüyüş yaparak yasayı protesto etti. Afyon Tabip Odası başkanı Kemal Demirkıran eylemlerinin hastalara ve halka karşı olmadığnı söyledi. Doktorların ortak şikayeti yeni yasa tasarısının daha az sürede daha çok hastaya bakmayı gerektireceğinde yoğunlaştı. Doktorlar Bu yoğunluğun tedavi kalitesini düşüreceği görüşünde.