Petrol arama platformu Sinop'ta

TPAO ve Brezilya firması Petrobras'ın işbirliği ile Karadeniz'de derin deniz sondajları yapmak için, Norveç'ten yola çıkan 122 metrelik dev sondaj platformu 'Leiv Eiriksson' Sinop Limanı'na ulaştı.

Petrol arama platformu Sinop'ta
Edinilen bilgiye göre, Leiv Eiriksson'un 120 metre uzunluğundaki kulesi, platformun Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin altından geçebilmesi için kesilmişti. Kesilen kulenin yeniden monte edilmesi Sinop Limanı'nda gerçekleştirilecek. Platform monte edilmesinin ardından Şubat ayı ortalarında sondaj çalışmalarına başlayacak. Operasyonun günlük maliyeti 1 milyon doları bulacak. Platformun kurulduğu bölgede TPAO'ya ait ruhsat sahalarında 7 ayrı sondaj yapılması planlanıyor. Önceki yıllarda yapılan sismik çalışmalara dayanılarak Karadeniz'de, 10 milyar varil üretilebilir petrol rezervi bulunduğu tahmin ediliyor.
Dev platformun limana girmesi ile Sinop iskelesinde hareketli saatler yaşandı. Sahil güvenlik botları sürekli devriye görevinde bulundu. 122 metrelik dev sondaj platformunu limanda gören Sinoplular, hatıra fotoğrafı çektirerek uzun süre dev sondaj platformunu inceledi. Emekli Öğretmen Cevdet Özdağ, "Sinop açıklarında gerçekleştirilecek petrol arama çalışmaları Sinop insanını fazlası ile memnun etmiştir. Sinop ve Türkiye ekonomisine katkı sağlayacağına ve petrolün bulunacağına biz Sinoplular inanıyor ve heyecanla bekliyoruz" diye konuştu.