Krize rağmen rekor kırdı

Global kriz yılı olarak kayıtlara geçen 2009'da, hızlı bir çıkış yaşayan İstanbul Borsası rekor üstüne rekor kırdı.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), 2008 yılında yüzde 51 ile tarihinin en büyük kaybını yaşadıktan sonra, 2009 yılında ise yüzde 97 getiri sağlayarak dünyada 4’üncü, Avrupa’da birinci borsa oldu. Yılı 52 bin 825 puandan tamamlayan İMKB, 118.2 milyar dolar piyasa değeri ile başladığı 2009 yılını 229.9 milyar dolarla kapattı. Değerini bir yılda ikiye katlayan borsada endeks 31 Aralık akşamı son 2 yılın zirvesine çıktı. Kötü başlayan yılın iyi sona erdiğini anlatan Tacirler Menkul Değerler Pazarlama ve Satış Müdürü Mert Yılmaz, bunda Türk bankacılık sektörünün sağlam olduğunun anlaşılması, İMKB’nin dünyadaki en kötü günlerde bile seans kapatmayarak yabancı yatırımcının güvenini kazanması, IMF ile anlaşma sağlanacağı iyimserliği, faizlerde düşüş ve krizden hızlı çıkılacağı beklentilerinin etkili olduğunu söyledi. Yılmaz, “2010 Türk ekonomisinin ve borsasının sağlamlığının bir kez daha test edildiği bir yıl olacak. Dış piyasalardaki kötü gelişmeler nedeniyle kısa vadeli sıkıntılar yaşanabilir ama borsa kendisine duyulan güveni dünyada bir kez daha kanıtlayacak güç ve kapasitede. Şimdilik en önemli risk, yurtiçinde artan siyasi gerilim” dedi.

HALKA ARZ SEFERBERLİĞİ

SPK Başkanı Vedat Akgiray’ın halka arz seferberliği ilan ettiği 2009’un sonunda halka arzlar yeniden başladı. Ran Lojistik ve İttifak Holding’in arzları yılın son zamanlarına damgasını vurdu. İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, İMKB tarihinde bir ilke imza atacak ve nisan ayında bir halka arz panayırı düzenleyecek. Bu girişimlerin sonuç vermesiyle esas halka arzlar 2010 yılında gözlenecek.

FAİZ DİP SEVİYEYE İNDİ


TL faizleri ise tarihte ilk kez tek haneye indi. Merkez Bankası’nın indirimlerinin de desteğiyle bono faizi yüzde 7’yi gördü ve yılı yüzde 8.90’dan tamamladı. Bono faizleri yatırımcısına yüzde 12 getiri sağladı. Piyasada faiz artırım sürecinin kısa vadede başlaması beklenmiyor. Tüm dünyada dikkatleri üzerine çeken altın da yatırımcısının yüzünü güldürdü. Yılbaşında 282 TL’den satılan Cumhuriyet Altını’nın fiyatı yılı 355 TL’den kapattı. Cumhuriyet Altını bir yılda yüzde 26 kazandırdı. Dövize yatırım yapanlar için 2009 kayıp bir yıl oldu. 2008’i 1.5360 TL’den tamamlayan dolar yılın son günü 1.4980 TL’ye indi ve yatırımcısına bir yılda yüzde 2.5 kaybettirdi. Düşüşte doların uluslararası piyasalarda kan kaybetmesi de etkiliydi. Euro alanlar yüzde 0.9 kazandı. Ancak enflasyon göz önüne alındığında Auro, reel anlamda kaybettiren yatırım araçları arasında yerini aldı.

.