Esad yılın devlet adamı seçildi

Suriye lideri Esad'ın geçen dönemde en bariz bölgesel ve siyasi yüzlerden biri olması nedeniyle 2009 yılının şahsiyeti seçildiği bildirildi.

CNN televizyonunun Arapça internet sitesinin anketine katılan 30 bin 679 Arap okuyucudan 20 bin 687'si Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ı 2009 yılının adamı olarak seçti.

Esad'ın yüzde 67'lik ezici oy oranıyla yılın adımı seçilmesinde Suriye'yi hedef alan baskılara karşı koymadaki başarısı ve Türkiye başta olmak üzere birçok ülke ile ilişkilerini geliştirmesinin etkili olduğu belirtildi.

Merkezi Dubai'de bulunun CNN'nin internet haber sitesi, anket sonuçlarına yönelik değerlendirmesinde, Suriye lideri Esad'ın geçen dönemde en bariz bölgesel ve siyasi yüzlerden biri olması nedeniyle 2009 yılının şahsiyeti seçildiğini duyurdu.

CNN, Esad'ın yılın adamı olarak seçilmesini 2005 yılından bu yana Suriye'yi hedef alan baskılara karşı koymadaki başarısına, Arap ve Avrupa ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmesinin yanı sıra İsrail'e karşı tutum alan İran ve Türkiye başta olmak üzere bölge ülkeleriyle ilişkilerini güçlendirmesine bağladı.

ABD televizyonu ayrıca Suriye -Lübnan ilişkilerinin gelişmesine, politik ve şahsi düzeyde yoğun bir ivme taşıyan, Lübnan Hükümet Başkanı Saad el-Hariri'nin Suriye'ye yaptığı ziyarete işaret ederek bazı siyasi güçlerin Suriye'ye karşı takındıkları eski tutumlarından sıyrılmak için birbirleriyle yarıştıklarına dikkat çekti. CNN'nin sitesinde yer alan haberde, Arapça sitesi bütün bu gelişmelerin Cumhurbaşkanı Esad'ı bölgede güç konumuna getirdiğini belirterek, Esad'ın yılın başında ektiği tohumların meyvelerini yılın sonunda topladığını dile getirildi.

Haberde, Suriye Devlet Başkanı Esad'ın İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısı sırasında Gazze'nin zaferi için Filistin halkının desteklenmesi yönünde kararlar alan ve geniş bir halk desteği toplayan olağanüstü Doha zirvesine katılımına da dikkat çekti.

CNN, Esad'ın bölgedeki gelişmeleri ülkesinin lehine kullanmakla yetinmeyerek 2009 yılında ulaşım ve enerji alanlarında ekonomik ortaklık kurulması amacıyla Karadeniz, Hazar, Arap körfezi ve Kızıl Denizden Akdeniz'e kadar denizleri birbirine bağlamayı ön gören "dört deniz" ekonomik ve siyasi bakış açısını gündeme getirdiğini ifade etti.

CNN, 2009 yılının Ocak ayında düzenlenen Kuveyt zirvesinde başlatılan Arap Uzlaşmasına ve 2009 yılının Mart ayında Esad'ın, Suudi Arabistan, Mısır ve Kuveyt liderlerinin katılımıyla düzenlenen dörtlü zirveye değinildi. Öte yandan Esad'ın girişimlerinin Arap komu oyunun yanı sıra Amerika Başkanı Barack Obama'nın yönetime gelmesi ve bir çok Amerikalı heyetin durağı haline gelen Suriye'nin uluslar arası imajına olumlu katkısı olduğu ifade edildi.

Suudi Arabistan Kralı Abdulah, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Ürdün Kralı Abdullah gibi isimlerin dışında Esad'ın yılın adamı olarak seçilmesi bölgedeki gelişmeler açısından önem taşıyor. Esad'ın bölgede popülaritesinin artmasında Arap sorunlarına karşı duyarlılığının yanı sıra başta Türkiye olmak üzere bir çok ülke ile ilişkilerini geliştirmesinin önem taşıdığına dikkat çekiliyor.