Duvar inşa etme kararını protesto ettiler

Mısır hükümetinin Gazze sınırındaki tünelleri kapatma ve duvar inşa etme kararına Berlin'de yaşayan Filistinliler tepki gösterdi.

Almanya'nın başkenti Berlin'deki Mısır Büyükelçiliği önünde toplanan yaklaşık 150 kişi Mısır hükümetini protesto ederek aleyhte slogan attı. Mısır hükümetini, Gazzelileri zor durumda bırakan kararını gözden geçirmeye çağıran protestocular, mazlum Gazze halkının yalnızlığa itilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Göstericiler, ellerindeki döviz ve pankartlarla dünya kamuoyuna "Duvarları yıkın", "Mazlum Gazze halkını cezalandırmayın", "Filistin'e özgürlük" şeklinde mesajlar verdiler.

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Dr. Ahmad Muhaisen, "Biz Filistinliler, Mısır için hiçbir zaman tehdit unsuru olmadık. Mısır'ın güvenliği Gazze'ye bağlı değil. Biz, Mısırlılar ile akrabayız. Akrabalar arasında hiçbir zaman duvar inşa edilmemeli. Bize yiyecek-içecek, tıbbi malzeme yardımı lazımken, tam tersinin yapılması çok düşündürücü bir hareket. Mısır yönetimi Gazze sınırını kapatmamalı, aksi takdirde masum insanların çok daha vahim bir duruma düşmesine yol açacak" dedi.

Mısır'ın kararını kabul edemeyeceklerini kaydeden Dr. Muhaisen, "Bu işgalci rol, Nasır dönemini hatırlatıyor. Ayrıca bu duvar çözüm değildir, bu durum Berlin'deki Utanç Duvarı'nı hatırlatıyor. Asıl tehdit İsrail'den geliyor, çünkü gerçek işgalci İsrail'dir" dedi. Dr. Muhaisen, Mısır'la Filistin'in birlik teşkil ettiğini savunarak, "Mısır'ın güvenliği aslında bu birlikteliğe bağlı. Mısır güvendeyse biz de güvendeyiz. Biz güvendeysek Mısır da güvendedir" diye konuştu.

Raja Kay isimli bayan bir gösterici ise, "Mısırlılar esasında bize yardım etmeliyken ve sınırları açık bırakmalıyken farklı bir tavır içerisine giriyorlar. Çünkü Gazze halkının ilaca, gıdaya ve diğer insanı yardımlara ihtiyacı var. Filistinliler, Mısır için asla tehdit değiller" şeklinde konuştu.

Bu arada gösteri sırasında Filistinli bir elektrik mühendisi, çıkardığı ayakkabılarıyla Mısır Büyükelçiliği önündeki resmi tabelaya vurdu. Alman çevik kuvveti anında 53 yaşındaki mühendise müdahale ederek, onu etkisiz hale getirdi. Polis, gösteride yoğun güvenlik tedbirleri alırken, göstericiler protestonun ardından Gazze için birlikte dua etmelerinin ardından sessizce dağıldı.