Davutoğlu El Faysal ile görüştü

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suudi Arabistan görüşmeleri çerçevesinde Suudi Dışişleri Bakanı Suud El Faysal ile görüştü.

Davutoğlu El Faysal ile görüştü
Davutoğlu El Faysal ile görüştü
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu 3 günlük resmi ziyaret için geldiği Suudi Arabistan'da temaslarını sürdürüyor.

Bakan Davutoğlu, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud El Faysal ile makamında bir araya geldi.

Yapılan ortak basın toplantısında bölge barışı için yoğun çaba harcandığı bildirildi.

Davutoğlu, El Faysal ile öğleden sonra Dışişleri Bakanlığında ikili görüşme yaptı. Heyetler arası görüşmeler yaklaşık 2 saat sürdü.

Daha sonra öğle yemeği yenildi ve ortak basın toplantısı düzenlendi. İlk konuşmayı yapan El Faysal yapılan görüşmelerde bölge barışı için görüş alışverişinde bulunulduğunu belirtirken, Filistin, Suriye, Irak, Afganistan, Yemen sorunlarının gündemde olduğunu kaydetti.

El Faysal Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ikili ilişkiler, ekonomik yatırımların daha da ivme kazandırılması için ortak işbirliği konseyinin kurulmasının gerekliliği üzerinde durulduğunu söyledi.

Suudi Dışişleri Bakanı, bir gazetecinin sorusu üzerine Filistin sorununun çok karmaşık bir mesele olduğunu, "İsrail'in uluslararası arenanın şımarık bir çocuğu olduğunu" ve hiçbir uluslararası kanunu tanımadığını savundu.

Bakan El Faysal, "Bu sorunu çözebilseydik 40 yıl önce çözebilirdik. Çözmek için yoğun çaba harcıyoruz" dedi.

Davutoğlu: "İlişkiler barış için çok önemli"

El Faysal'ın konuşmasından sonra toplantı ile ilgili gelişmeleri anlatan Davutoğlu, "Biraz önce tamamladığımız görüşmede, Sayın El Faysal ile ilişkilerimizin tüm yönlerini gözden geçirdik. İşbirliğimizin siyasi, ekonomik, ticari, kültürel ve konsolosluk alanlarında daha da ilerletilmesi için atılabilecek adımları değerlendirdik. Karşılıklı yatırımlar ve taahhüt işlerinin artırılması imkanlarını ele aldık. Kendisine son dönemde diğer bazı bölge ülkeleriyle geliştirmekte olduğumuz 'stratejik işbirliği mekanizmaları' hakkında bilgi verdim. İkili işbirliğimizin bu mekanizmalar ile ilişkilendirilerek genişletilmesi arzumuzu dile getirdim" dedi.

Görüşmede iki ülkeyi yakından ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konular üzerinde de etraflıca durduklarını anlatan Davutoğlu, Orta Doğu barış sürecinin tüm kanallarda yeniden canlandırılmasının önemine de değindiklerini dile getirdi.

Bakan Davutoğlu, Gazze'deki insanlık dramının biran önce sona erdirilmesi için uluslararası toplumu harekete geçirmek amacıyla çabaların birleştirilmesi konusunda mutabık kalındığını bildirdi. Filistin'de birlik ve beraberliğin sağlanmasının zorunlu olduğunun teyit edildiğini ifade eden Davutoğlu, Mısır tarafından yürütülen çabalara destek çıkıldığının vurgulandığını anlattı.

Bölgeye barış için mücadele

Bakan Davutoğlu, Irak, Lübnan, Afganistan ve Yemen'deki gelişmelere de değinerek, bu ülkelerde güvenlik ve istikrarın sağlanmasının bölgesel ölçekte taşıdığı önemi vurguladı.

Özellikle Yemen'de son dönemde yaşanan ve Suudi Arabistan'a da sıçrayan olaylardan ve bu ülkelerde artan terörizm tehdidinden duydukları kaygıyı paylaştıklarını açıkladı.

Bölgenin yeni bir istikrarsızlık odağını kaldıramayacağını vurgulayan Davutlu, Yemen'in birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunarak bir an önce istikrara kavuşturulmasının bütün bölgenin çıkarına olacağının tespit edildiğini belirterek, "İran'ın nükleer programına ilişkin ihtilafın, bu ülkenin sivil amaçla nükleer teknolojiden yararlanma hakkını gözeten diplomatik yöntemlerle çözümlenmesi, ayrıca bölgenin nükleer silahlardan arındırılması gerektiği konusundaki ortak görüşümüzü tekrarladık" diye konuştu.

Davutoğlu, dün Cidde'de İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, İslam Kalkınma Bankası (İKB) Başkanı Ahmed Muhammed Ali ve Başkan Yardımcısı Ahmet Tıktık ile görüşmüştü.