Dadullah'ı görevden alındı

Taliban, Afganistan'daki önemli komutanlardan biri olan Mansur Dadullah'ı örgütten çıkardığını duyurdu.

Afgan Talibanı örgütünün önemli savaş komutanı Mansur Dadullah'ı kuruluştan çıkardı. Mansur Dadullah ise görevden alınma talimatını reddederek, bunun düşmanların bir oyunu olduğunu söyledi.

Taliban sözcüsü Zebihullah Mucahid, basına açıklama yaparken, "eski Taliban komutanı Molla Dadullah'ın kardeşi Mansur Dadullah, Taliban emiri Molla Ömer'ın emirlerini dinlemediği ve şeriata aykırı faaliyetlerde bulunduğu için örgütten çıkartılmıştır" dedi.

Pakistan'daki Taliban'a yakın kaynaklar ise Mansur Dadullah'ın, Molla Ömar'in kendisini örgütten çıkarttığı haberinin yalan olduğunu söylediğini belirtiyorlar.

Aynı kaynaklar, Mansur Dadullah'ın ayrıca, "Eğer emirimiz Molla Ömar beni örgütten çıkartmak isteseydi, bana direkt mesaj gönderir, ben de talimatlara uyarak silahlarımı bırakırdım. Çünkü kendisi bizim genel komutanımızdır. Ben kendisi ile irtibata geçmeye çalışıyorum. Eğer beni silahsızlanmayı istiyorsa, görevden alınma haberimi basına vermesine hiç gerek yoktu. Çünkü cihad, şahsi menfaatlardan çok üstün olarak yapılıyor. Burada bir insan, İslam için öldürülüyor veya yaralanıyor" dediğini de belirtiyorlar.

Mansur Dadullah'ın önderliğindeki Taliban direnişçiler, Güney Afganistan'da ABD birliklerine karşı savaşıyordu.

Mansur Dadullah'ın yerine geçtiği abisi Molla Dadullah, Taliban'ın efsane komutanlarından biri olarak anılıyordu. Molla Dadullah, 2007 yılının Mayıs ayında, NATO güçleriyle Güney Afganistan'da Helmand eyaletinde girdiği çatışmada hayatını kaybetmişti.

Afganistan'da Taliban'ın en önemli komutanlarından olan ve Molla Ömer'in de sağ kolu olarak bilinen olan Molla Dadullah'ın cesedi, Kandahar'da basın mensuplarına gösterilmişti.