Bülent Arınç vakıfları övdü

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün son yıllarda eserlerimize çok sahip çıktığını ifade etti.

Korel Termal Otel'de, basın mensuplarına, Vakıflar Genel Müdürlüğünün yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Arınç, ''Vakıflar Genel Müdürlüğü, bildiğiniz gibi benim görev saham içerisinde. Ben de Afyonkarahisar'a gelmişken, aslında vakıf zengini beldemiz olan Afyonkarahisar'ı da daha yakından tanımak istedim'' diye konuştu.

Afyokarahisar, Eskişehir ve Uşak'ın Kütahya'daki Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne bağlı olduğunu hatırlatan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Arınç, bu illerin hepsinde vakıf gayrimenkulleri bulunduğunu dile getirdi.

''Bunlardan özellikle Afyonkarahisar ile ilgili olarak geçtiğimiz yıllarda restorasyonu bitirilen, halen projesi tamamlanma aşamasında olan ve 2010 programına da alınan bazı vakıf gayrimenkulleri var'' diyen Arınç, bu konuda vali ve belediye başkanından bölge müdüründen, bu konuda neler yapıldığına dair bilgi ve brifing dosyası aldığını belirtti.

Konuşmasına ''Son yıllarda bildiğiniz gibi Vakıflar Genel Müdürlüğü eserlerimize çok sahip çıkıyor. Binlerce vakıf eseri restore edildi. Bir kısmı restore et, işlet, devret, bir kısmı yap, işlet, devret modelleriyle hem korundu hem gelirlerinden bütün vakıfların yararlanması sağlandı'' diyerek devam eden Bülent Arınç, halen Afyonkarahisar merkezinde Taş Han ve Taş Medrese'de çalışmaların sürdüğünü vurguladı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, şöyle konuştu:

''Bunlardan Taş Medrese, Afyonkahisar Belediyesi ile Vakıflar Genel Müdürlüğümüz arasında imzalanacak sözleşme ile belediyemiz tarafından restore edilip, kendileri tarafından kullanılacak biçimde tahsis edilecek. Umarım belediye başkanımızın yakın gayretleriyle ve ilgisiyle bu vakıf gayrimenkulü sanıyorum kültür ve eğitim hizmetlerinde Afyonkarahisar Belediyesi tarafından bundan sonra kullanılacak.''

Vakıfların Türkiye genelinde çok önemli işler yaptığına inandıklarını ifade eden Arınç, son çıkan Vakıflar Yasası ile gerek azınlık gerek cemaat vakıflarının yaşatılması çabası içinde olduklarını söyledi. Arınç, sözlerini şunları söyledi:

''Tabi hem yeni vakıflar var hem de mülhak ve mazbut vakıflar var hem de tarıma elverişle gayrimenkullerimiz var. Ama bildiğiniz gibi son çıkan Vakıflar Kanunu ile özellikle İstanbul'da, İzmir'de ve Türkiye'nin bazı yerlerinde cemaat vakıflarına ait gayrimenkuller de var. Biz bütün vakıf eserlerini Türk vatandaşı olarak ister azınlıklara mensup, ister gayrimüslim, isterse Türkiye uyruklu İslam dinine mensup olsun vatandaşlarımız tarafından yapılan yeni vakıflar, bugüne kadar devam eden mazbut ve mülhak vakıflarla, cemaat vakıflarının hem yaşatılması konusunda hem de bu güne kadar bize gelen ve bizden sonra da nesiller boyu devam edecek olan kültür ve tarih varlıklarını yaşatmaya devam ediyoruz.''

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Vakıflar Bölge Müdürü'nden yatırım ve faaliyet dosyalarını aldığını belirtirken, Afyonkarahisar içerisinde de çok önemli inşaatlar ve restorasyonlar olacağını aktardı.

''Biz Kütahya ili başta olmak üzere bütün illerimizin vakıf eserlerini gün yüzüne çıkarmak, onları yaşar hale getirmek ve insanımıza tahsis etmek için var gücümüzle çalışıyoruz'' diyen Arınç, sözlerini şöyle tamamladı:

''Eskiden yoktu şimdi bütün bölge müdürlüklerimizde teknik elamanlar ve personelimiz var. Yeni mimar ve mühendis alımlarımız da oldu. Çünkü artık kendi vakıf eserlerimizi restore ederken kendi teknik personelimizin de işin başında olmasını arzu ediyoruz. Aynı zamanda müfettiş yardımcılığı, uzman yardımlığı olarak da uzman arkadaşlarımız olarak da Vakıflar Genel Müdürlüğünü bir kariyer mesleği haline getirdik.'' Bülent Arınç, daha sonra Taş Medrese, Taş Han, Ulu Cami ve Mevlevi Cami'yi gezdi.