Yahoo'ya 'Google' suçlaması yapıldı

Çinli e-ticaret devi Alibaba'nın, ortağı Yahoo'yu Google'a `düşüncesizce' destek vermekle suçladığı belirtildi.

Yahoo'ya 'Google' suçlaması yapıldı
Yahoo'ya 'Google' suçlaması yapıldı
Alibaba'nın sözcüsü John Spelich, Yahoo'nun Google ile aynı pozisyonu paylaştığına yönelik açıklamasından sonra şirket ile bağlantıya geçtiklerini belirterek, somut kanıtların yokluğunda Yahoo'nun açıklamasını `erken ve düşüncesizce' bulduklarını söyleyerek, "Alibaba aynı görüşü paylaşmıyor" diye konuştu.

Yahoo, Çin'deki operasyonlarını 2006'da Alibaba'ya devrederken, Alibaba'nın yüzde 39 hissesine sahip oldu. Google'ın internet üzerinden gelen saldırılar ve sansür nedeniyle Çin'deki faaliyetlerini durdurabileceğini açıklaması ardından, Yahoo'nun sözcüsü "Google ile aynı çizgideyiz" dedi.

Çin'de Google ile rakabet etmeye çalışan Alibaba'nın Yahoo'nun açıklamasından bu nedenle rahatsızlık duyduğu belirtildi. Beijing News gazetesi, Çin'de faaliyet gösteren rakiplerin Google'ın açıklaması ardından acil toplantılar düzenleyerek, olası boşluğun nasıl doldurulabileceğini tartıştıklarını iddia etti.

Yahoo ile Çinli ortağı Alibaba arasındaki gerginlik geçen yıl su yüzüne çıktı. Yahoo'nun CEO'su Carol Bartz'ın Alibaba'nın uyguladığı strateji ve marka yönetiminden duyduğu memnuniyetsizliği açıkça dile getirdiği iddia edilmişti.

Hisseleri karşılığında Alibaba'ya Çin'deki operasyonlarının kontrolünü veren Yahoo, bunun yanı sıra Çinli ortağına 1 milyar dolar ödemişti. Analistler, 2007 yılında borsaya açılan Alibaba'nın hisselerindeki değerlenme sayesinde Yahoo'nun bu anlaşmadan fazlasıyla karlı çıktığına işaret ederken, arama motoru hizmetlerinin Alibaba'nın yüzünü güldürmediğini vurguluyor.