Suluova'nın tarihi sergilenecek

Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ile Suluova Kaymakamlığı'nın işbirliğiyle 'Osmanlı Belgeleri'nde Suluova' isimli sergi açılacak.

Suluova'nın tarihi sergilenecek
Suluova'nın tarihi sergilenecek
Suluova Öğretmenevi'nde 20 Ocak Çarşamba günü açılacak sergide Suluova'nın bilinmeyen pek çok tarihi önemi ortaya çıkmış olacak.

Suluova Kaymakamı O. Aslan Canbaba tarafından 6 aydır açılması için uğraşılan sergide, hazırlatılan "Tarihten Geleceğe Suluova" isimli kitap ve CD'si sergi kapsamında ziyaretçilere dağıtılacak.

Orta Karadeniz Bölgesi'nin Kara Kesimi'nde ve konumu nedeniyle Orta Anadolu'ya geçiş kuşağında yer alan Amasya'nın önemli ilçelerinden olan Suluova, coğrafi olarak merkez ilçenin kuzeybatısında yer almakta. Türk tarihi açısından oldukça önemli olaylara sahne olan Suluova, Selçuklular döneminde 1101 tarihinde haçlı savaşına sahne olmuş. Danişmendli ve Selçuklu orduları ile Haçlı Orduları arasında ilçenin Eraslan beldesi önlerinde meydana gelen savaşta haçlı orduları yenilgiye uğratılmış. Ankara Savaşı sonrasında fetret devrine giren Osmanlı Devleti kardeş mücadelelerine sahne olurken Çelebi Mehmet'e kucak açan Amasya'nın Suluova ilçesi Hakala (Yolpınar) köyünde konaklamış bulunan Kara Devletşah ile Çelebi Mehmet arasında yaşanan savaş bölge tarihinde önemli tarihi olaylardan.

Serginin sadece Suluova ilçesinin değil Orta Karadeniz ve Orta Anadolu tarihine ışık tutacağı belirtiliyor.

İlk yerleşimlerin MÖ 5500-MÖ 4500 yılları arasında Erken Kalkolitik Çağ'da başladığı belirlenen Suluova'da henüz tarihi bir kazı bile yapılmamış durumda. Kaymakamlık tarafından hazırlanan kitapta ilkçağlardan, günümüze kadar ilçenin tarihi ile ilgili olaylar, belgeler yayınlanmakta. Bunun yanı sıra, sosyal, ekonomik yapısı yer almakta.