ODTÜ'ye AB'den destek

ODTÜ tarafından geliştirilen mikrosistem çipi, Avrupa Birliği'nden 2,7 milyon Avroluk destek aldı.

ODTÜ'nün savunmadan otomotive, beyaz eşyadan biyomedikal teknolojilere kadar pek çok sektöre mikroalgılayıcı ve mikrosistem çipi geliştiren MikroElektroMekanik Sistemler (MEMS) Araştırma ve Uygulama Merkezi, AB'nin 320 başvuru merkez arasından belirlediği 16 mükemmeliyet merkezi arasına girdi.

Merkez, AB Çerçeve Programları (ÇP) kapsamında Türkiye'den bir kurumun aldığı 2,7 milyon Avroluk pay ile en yüksek bütçeli proje olma özelliğine kavuştu. Bütçe ile merkezin teknolojik ve cihaz alt yapısını geliştirecek olan ODTÜ, proje ile merkeze yurt dışından uzmanlar getirtecek, ayrıca Türk araştırmacıların Avrupa'nın kritik merkezlerine eğitim amaçlı gitmesini sağlayacak.

AA muhabirine bilgi veren ODTÜ MEMS Merkezi Başkanı Prof. Dr. Tayfun Akın, 15 yıl önce kurulan merkezde geliştirilen MEMS kısa adı ile bilinen ve çip içinde mikro boyutlu mekanik yapıların üretildiği teknoloji ile hemen hemen tüm sektörlerde maliyetleri düşük akıllı sistemlerin geliştirilebileceğini ifade etti.

Merkezde savunma sanayiden otomotive, beyaz eşyadan biyomedikal teknolojilere pek çok sektör için algılayıcılar yapıldığını anlatan Akın, ''Geldiğimiz nokta itibariyle dünyadaki sayılı MEMS araştırma merkezleri arasında olduğumuzu söyleyebiliriz. Prototip ürünlerimizin performansı dünyadaki en iyilerle yarışacak düzeyde. Şu andaki hedefimiz, geliştirdiğimiz teknolojinin sanayimize aktarılabilmesi ve ekonomimize ileri teknoloji ürünleri ile bir girdi sağlanması'' diye konuştu.

MİLYON DOLARLIK BÜTÇESİ İLE EN BÜYÜK PROJE

Prof. Dr. Akın, Avrupa'da araştırma potansiyeli yüksek araştırma gruplarının daha da gelişerek bu grupların bir mükemmeliyet merkezi oluşturmasına yönelik Regional Potential (REGPOT) adlı çağrıya geçen yıl yaptıkları başvurunun sonuçlandığını bildirdi.

Akın, çağrıya 320 projenin önerildiğini belirterek, ODTÜ MEMS'nin belirlenen 16 merkez arasında girdiğini kaydetti.

AB ÇP'den ODTÜ MEMS'e 2,7 milyon avroluk bütçe ayrıldığını belirten Akın, bu rakamın bugüne kadar Türkiye'den bir üniversite veya araştırma kurumunun aldığı en yüksek AB araştırma projesi payı olduğuna işaret etti.

Akın, proje kapsamında ODTÜ-MEMS'in, Belçika'dan IMEC, İsviçre'den EPFL ve ETH, Almanya'dan IMTEK, Fransa'dan LAAS gibi MEMS ve mikrosistem teknolojileri konusunda uzman araştırma merkezleri ile beraber çalışacağını ve gelecek için ortak projeler oluşturacağını anlattı.

Merkezin 60 milyon dolarlık temiz alan alt yapısı ve cihaz parkına sahip olduğunu aktaran Akın, merkezin proje ile daha ileri teknoloji çalışmaları yapabilecek seviyeye getirileceğini dile getirdi. Akın, yurt dışındaki uzmanların da MEMS'deki projelere katılacağını bildirerek, ayrıca Türk araştırmacılarının da eğitim amaçlı olarak diğer mükemmeliyet merkezlerine gideceğini ve önemli projelerde görev alacağını söyledi.

MEMS'İN GURUR VEREN BAŞARI ÖYKÜSÜ

Türkiye'de mikrosistemler alanındaki ilk çalışmaları başlatmış grup olarak 1995 yılında ODTÜ bünyesinde faaliyet gösteren ODTÜ-MEMS, 2008'de YÖK kararı ile merkez statüsüne kavuştu.

Mikrosistemler konusunda uluslararası saygınlığa sahip ve Türkiye'nin bu alandaki en iddialı araştırma kurumu olan ODTÜ MEMS'de 8 öğretim üyesi ve görevlisi, 5 doktoralı araştırmacı, 40'dan fazla yüksek lisans ve doktora öğrencisi ile birlikte 26 teknik personel görev yapıyor. Merkez'de uluslararası alanda önemli ve kritik bir teknoloji olan mikrosistemler konusunda tasarım, üretim ve prototip geliştirme amaçlı Ar-Ge faaliyetleri sürdürülüyor.

DPT, TÜBİTAK, AB 7. Çerçeve Programı, MSB Ar-Ge ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı gibi farklı kaynaklardan destekli pek çok araştırma projesinin yürütüldüğü MEMS'de savunma sanayinden biyomedikal alanına kadar pek çok farklı uygulamada kullanılabilecek mikroalgılayıcılar geliştiriliyor.

Merkez'de ayrıca Türkiye'deki hem diğer üniversite ve araştırma kurumlarına hem de çeşitli sanayi kuruluşlarına mikrosistem ve mikroelektronik üretim süreçleri konusunda çok çeşitli ve kapsamlı hizmetler veriliyor.

1994 yılında Michigan Üniversitesi'nden doktora derecesi aldıktan sonra 1995'de Türkiye'ye dönen ve Türkiye'deki ilk MEMS grubunu kuran Merkez Başkanı Prof. Dr. Tayfun Akın, 2006'da en prestijli MEMS konferansı olan IEEE Uluslararası MEMS Konferansını İstanbul'da düzenledi. Türkiye 1984'den beri her yıl dönüşümlü olarak başka bir kıtada yapılan bu konferansın düzenlendiği 4. Avrupa ülkesi oldu.

Prof. Dr. Akın, ABD Ulusal Bilim Kurumu (NSF) tarafından 2009 yılında yapılan ve önümüzdeki 30 yıl için mikro ve nano teknolojilerdeki muhtemel gelişmelerin ve hedeflerin ele alındığı bir çalıştaya davet edilen dünyadaki 4 yabancı bilim insanından biri olarak seçildi.