Mardin'e hala kar yağmadı

Kış mevsiminin ılıman geçtiği Mardin'de halk kara hasret kaldı.

Küresel iklim değişimi ile birlikte iklim farklılığı gösteren bin 85 rakımlı tarihî kentte hâlâ mevsimin ilk karı düşmedi.

Mardin İl Tarım Müdürü Hasan Çebi, yağmur yağışının bereketli bir şekilde, mevsim normalleri oranında düştüğünü, kuraklığın şu aşamada söz konusu olmadığını söyledi.

Kış mevsiminin Mardin'de nisan ayı başına kadar devam ettiğine işaret eden Çebi, kar yağışının olmaması nedeniyle olayı kuraklığa bağlamanın yanlış olduğunu kaydetti.

Mardin Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan da şu aşamada düşen yağışların ekili ve dikili alanlara olumlu etki yaptığına dikkat çekti.

Kış mevsiminin devam ettiği bir süreçte kar düşmedi diye bunu kuraklıkla ilişkilendirmenin yanlış olacağını savunan Özkan, "Kar düşmemesi, mevsimin veya sezonun kurak geçeceği anlamına gelmiyor. Çiftçinin tohumu umuttur. Umut Allah'tandır. Dilerse ihsanından bol yağış ve kar da verir. Önemli olan sabretmek ve dua etmektir. Yağışların aralıklarla da olsa olumlu etkisi gün geçtikçe ekili alanlarda gösteren yeşerme ve çimlenme ile devam ediyor. Asıl korkumuz kar yağışının düşmemesi değil, don olaylarının fazla yaşanmamasıdır." diye konuştu.

Mardinli vatandaşlardan Mehmet Esen ise kar yağışı geciktiği veya yağmadığı mevsimde yaz mevsiminin içme suyu bakımından kurak geçtiğini öne sürdü.

Dedelerinin bunu birçok yılda yaşadığına işaret eden Esen, "Allah'tan umut kesilmez. Önümüzde daha 60 gün gibi uzun günler var. Eğer ki kış mevsimi süresince kar yağışı düşmez ise işte o zaman Mardinliler olarak susuz bir yaz mevsimi geçireceğiz anlamına gelir. " şeklinde konuştu

Mardin genelinde 2 milyon dekara aşkın alanda buğday, arpa ve mercimek ekildiği, bunun tamamının yağışlara bağlı ekili alanlar olduğu belirtildi.