Fındığa yeni sistem

Fındıkta Lisanslı Depoculuk Sistemi'nin hayata geçirilmesi için çalışmalar devam ediyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından lisanslı depoculuk yönetmeliği doğrultusunda azami uygunluk şartlarının belirlenmesi amacıyla koordinatör olarak Trabzon Ticaret Borsası'na görev verildi.

Trabzon'un yanı sıra Giresun, Ordu ve Düzce Ticaret Borsaları'nın da işbirliği ile başlatılan çalışma için Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fındık-Çay Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin sorumluluğunda tespitler yapılarak rapor hazırlanmasına karar verildi.

Fındık-Çay Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Asım Örem başkanlığında komisyon oluşturuldu. Komisyonda Samsun 19 Mayıs öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Bozoğlu, Tübitak-Marmara Araştırma Merkezi'nden Dr. Ferda Seyhan, KTÜ'den Yrd. Doç. Dr. Hasan Ayyıldız, Yrd. Doç. Dr. Zafer Yücesan ve TTB Genel Sekreteri Şükrü Erüz yer aldı.

Komisyon, Lisanslı Depoculuk Yönetmeliği'nin fındıkta uygulanabilmesi için gereken şartları belirlerken, Trabzon, Ordu, Giresun, Samsun, Adapazarı ve Düzce illerinde bulunan ve halen TMO tarafından kullanılan depolarda da incelemeler yaptı. Depoların mevcut durumu görüntülü ve fotoğraflı olarak tespit edilerek rapor tutuldu.

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, Ocak ayı başından itibaren komisyonunun çalışmalarını sürdürdüğünü ve raporun yazılacak duruma geldiğini belirterek, "Muhtemelen bu hafta içinde Lisanslı Depoculuk ile ilgili raporu TOBB'ye göndereceğiz. TOBB'de rapor doğrultusunda sistemin bu yıl uygulanabilmesi için çalışmalar başlatacak. Hükümet tarafından geçtiğimiz yıl fındıkta uygulamaya konulan yeni stratejinin, sağlıklı bir şekilde işlevini sürdürebilmesi için lisanslı depoculuk en önemli argümandır ve de şarttır" dedi.