Filistin'de yaşam savaşı

Filistin'de yaşam mücadelesi... Dehliz'i andıran karanlık sokaklarda sürdürülen hayatlar...

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, Lübnan'daki 12 resmi ve 19 gayrıresmi mülteci kampında 400 bini aşkın Filistili yaşam mücadelesi veriyor.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyindeki Burc El Berecne kampında 18 bin ve Şatilla kampında ise 15 bin mülteci yaşıyor. Bu iki kampta, bilinen anlamda sokaklar bulunmuyor.

El Berecne'ye girişler, bir kapının yarısı genişliğinde boşluk bulunan iki bina arasındaki, ''sözde sokak''tan yapılabiliyor. Kampta sokakların birçoğu, 2 insanın bile yan yana geçebilmesine imkan vermeyecek derecede dar.

Şatilla'da da ''dehliz'' tarzında sokaklar bulunuyor ve birçok bina bitişik nizam olduğu için, binlerce insan, güneş yüzü bile görmeyen, alt yapısı yetersiz evlerde yaşam mücadelesi veriyor. Çoğu mülteci, evlerine, tek kişinin bile zorlukla sığabildiği apartman aralıklarından geçerek ulaşabiliyor.

Dış dünya ile iletişimi asgariye indiren dehlizi andıran sokaklar, Filistinli çocukların en başta gelen oyun alanları içerisinde yer alıyor.

Mülteciler, özellikle hasta ve yangın olduğunda, ''dehliz'' sokaklar nedeniyle büyük sıkıntılarla baş başa kaldıklarını ifade ediyor.

Şatilla ve Burc El Berecne'de, dört tarafı duvarlarla çevrili olduğu için penceresi bulunmayan, dolayısıyla güneş görmeyen, mutfağında ocağı ve halısı bile bulunmayan birçok mülteci konutu bulunuyor.

Burc El Berecne'de en büyük sorunlardan biri de su ve elektrik tellerinin yan yana, ''sokak'' olarak kullanılan, binalar arasındaki aralıklarda, yer üstünde ve çocukların da ulaşabileceği duvar kenarlarında bulunması. Bu altyapı eksikliği nedeniyle ayda ortalama 2 kişinin elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirdiği belirtiliyor.