Düşmana baka kalamayız

İspanya'nın kuzeyindeki Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden ve AB terör örgütleri listesinde olan ETA bir bildiri yayımladı.

Yayımladığı bildiride, "Ateşkes, demokratik süreç gibi bir sonuç getirmiyor. Şimdi inisiyatif alma ve harekete geçme zamanıdır. Düşmana baka kalamayız" açıklamasında bulundu.

ETA'nın, yayın organı olarak bilinen "Gara" gazetesi, 31 Aralık tarihinde çıkan bir bildiriyi bugün yayımladı. "Bask devletinin bağımsızlığı için gerekli olan, halkın kendi geleceğine karar vereceği demokratik sürece ateşkes ile ulaşılamayacağını" savunan ETA, tek yolun "tüm halkın tepkisi ve baskı oluşturmak" olduğunu ileri sürdü.

"Bizim en büyük gücümüz, siyasi mücadeleye dayanıyor. İzquierda abertzale (Bask milliyetçiliğini savunan solcu siyasi hareket) bu halkın mücadelesinin motorudur ve o kendi diliyle ETA da kendi diliyle konuşur" ifadesinin kullanıldığı bildiride, "İspanyol devletinin mevcut saldırılarına sadece direnç göstererek kalınamayacağı, cevap vermek gerektiği" iddia edildi.

Öte yandan söz konusu bildiriyle ilgili Bask özerk yönetim hükümeti İçişleri Bakanı Rodolfo Ares, "ETA, izquierda abertzale'yi siyaset yapmaya teşvik ederken, terörist aktivitelerini devam ettirme arzusunda olduğunu da yineliyor. Ancak izquierda abertzale eğer siyaset yapmak istiyorsa bilmek zorundadır ki, ya ETA'dan terörist aktivitelerini tamamen bırakmasını istemeli ya da örgütten tamamen uzaklaşmalı. Başka yol yok" değerlendirmesinde bulundu.