Saka kuşu avlayan yandı

Avlanması yasak olan saka kuşunu avlayan 2 kişiye suçüstü yapıldı ve kuş başına 350 TL tazminat cezası verildi.

Kayseri Çevre ve Orman İl Müdürü Ali Rıza Baykan, koruma altına alınan yaban hayvanlarının avlanmasının, ölü ya da canlı bulundurulmasının ve nakledilmesinin yasak olduğunu belirterek, ''Yaptığımız bir denetimde, 2 kişinin saka kuşu avcılığı ve satıcılığı yaptığını tespit ettik. Bu şahıslara idari para cezası kesilirken, doğaya bıraktığımız 15 kuştan uyum sağlayamayanlar için de kuş başına 350 TL tazminat cezası vereceğiz'' dedi.

Baykan, Kara Avcılığı Kanunu kapsamında, 2010 yılında kaçak avlananlara uygulanacak idari para cezaları ile tazminat miktarlarının artırıldığını bildirdi.

Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından koruma altına alınan yaban hayvanları listesinde yer alan saka kuşunun avlanmasının, ölü ya da canlı bulundurulmasının ve nakledilmesinin yasak olduğunu vurgulayan Baykan, şunları kaydetti:

''Geçtiğimiz gün, ilimizdeki bir semt pazarında yaptığımız denetimde, 2 kişinin saka kuşu sattıklarını belirledik. Bizzat ben satıcılardan biriyle pazarlık yaparak 3 adet saka kuşu için 45 TL verdim. O kişi, kuşları getirince de koruma ekibimizle birlikte işlem yaptık. Saka avcılığı ve satıcılığı yapan 2 kişiye 228'er TL para cezası kestik ve bu kişilerin gösterdiği araç içinde bulunan 12 saka kuşuna da el koyduk. Bu kuşları doğaya bıraktık.''

Semt pazarında 2 kişi tarafından satılmaya çalışılan ancak Çevre ve Orman İl Müdürü Baykan ile koruma ekibi tarafından el konulan toplam 15 adet saka kuşu, Develi ilçesinde tekrar doğaya bırakıldı.

Baykan, kuşların tamamının uyum sağlayamayıp ölmeleri durumunda, 2 kişiye, 15 kuş için toplam 5 bin 250 TL tazminat cezası kesileceğini kaydetti.

Saka kuşu avcılığı ve satıcılığı yapan 2 kişi, kuşların tamamı ölürse, ödedikleri 228'er TL'lik idari para cezasının yanı sıra, büyük bir tazminat bedeli de ödemek zorunda kalacak.