TÜSİAD'ın yeni yönetimi

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) 21 Ocak'ta yapılacak genel kuruluna bir hafta kala, dernek yönetimine girecek isimler belli oldu.

3 yıldır TÜSİAD başkanlığını sürdüren Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın yeni dönemde görevi bırakacağını açıklaması, dernekte uzun süre "Başkan kim olacak?" tartışmalarını beraberinde getirmişti. Patronlar kulübünün başkanlığı için Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ve TÜSİAD Yönetim Kurulu başkan yardımcılığı görevini yürüten Ümit Boyner'in isimleri ön plana çıkmıştı. Şahenk, işlerinin yoğunluğu sebebiyle derneğin başkanlığına aday olmayacağını daha önce açıklamıştı.

TÜSİAD Başkanlar Konseyi'nin, 18 Aralık'ta yaptığı toplantısında üyeler arasında yapılan eğilim yoklamasına paralel bir sonuç çıkmıştı. TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mustafa Koç'un, Başkanlar Konseyi'nin Ümit Boyner'e yeni dönemde başkanlık görevini üstlenmesini tavsiye etme kararı aldığını açıklaması üzerine Boyner, beraber çalışacağı yönetim kurulu listesini de belirledi. Boyner'in dün açıkladığı listede 5 yeni isim yer aldı. Bu isimler; Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Acıbadem Hastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, Rönesans İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, Arkas Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas ve Pricewaterhouse Coopers Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran.

Ümit Boyner, yaptığı açıklamada, "TÜSİAD Başkanlar Konseyi'nin, yeni dönemde başkanlık görevini üstlenmem yönünde bir tavsiye kararı alınmıştır. Öncelikle tarafıma bu görevin tevdi edilmesinden memnuniyet duyduğumu ve bu göreve büyük bir onurla aday olduğumu belirtmek isterim. Bu çerçevede, üyelerimizle istişare etmek suretiyle 21 Ocak 2010 tarihinde gerçekleşecek TÜSİAD 40. Olağan Genel Kurulu'na sunulmak üzere ‘2010-2011 Dönemi TÜSİAD Yönetim Kurulu’nun oluşturulması için bir çalışma yürütülmesinde öncülük görevini üstlenmiş bulunmaktayım" dedi. Boyner, aday listesi çalışmasını, ulusal ve küresel düzlemde derneği layıkıyla temsil edeceğine inandığı kişilerden seçtiğini belirtti. TÜSİAD'ın yönetimine girecek bu yeni isimlerin şirketleri son dönemde yıldızı parlayan sektörlerde yer alıyor. Bursalı Sütaş, Ankaralı Rönesans, İzmirli Arkas'ın patronlarının yönetimde yer alacak olması, yönetimde Anadolu sermayesinin ağırlığını beraberinde getirecek. İş kolları açısından bakıldığında Sütaş ile gıda sektörü, Acıbadem ile sağlık sektörü, Rönesans ile inşaat sektörü, Arkas ile taşımacılık sektörünün önde gelen isimleri yönetime girmiş oldu.

Bu arada TÜSİAD'da bir önceki dönemde olduğu gibi yeni yönetimde de iki kadın yer aldı. İşlerinin yoğunluğu sebebiyle derneğin başkanlığına aday olmayacağını daha önce açıklayan Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Boyner'in listesinde yer almadı. Şahenk, aday olmayacağını belirttiği açıklamasında, "Ben her zaman TÜSİAD'ın içinde kalarak gerekli komitelerde koşturarak Türkiye'ye hizmet etmeye devam edeceğim" demişti.

Haluk DİNÇER
İş hayatına General Motors'ta proje mühendisi olarak başladı. 1995'te Sabancı Grubu'na katılan Dinçer, perakende grup başkanı olarak görev yapıyor.
Muharrem YILMAZ
Üniversite yıllarında babası Sadık Yılmaz'ın kurduğu Sütaş'ta işe başladı. 1989'da genel müdür, 2005'te başkan oldu. Yılmaz, TÜGİAD'da başkanlık yaptı.
Tayfun BAYAZIT
Bankacılık kariyerine Citibank'ta başladı. Daha sonra çeşitli bankalarda görev aldı. 2009'da Koç Holding Bankacılık ve Sigorta Grubu Başkanlığı'na getirildi.
Erman ILICAK
1993 yılında Petersburg'da Rönesans İnşaat'ı kuran Ilıcak'ın bugün 11 bin çalışanı bulunuyor. Türkiye ve yurtdışında AVM yatırımları var.
Ali KİBAR
1983'te Kibar Holding'de iş hayatına atılan Ali Kibar, halen yönetim kurulu başkan yardımcılığını yapıyor. Grup şirketlerinde çeşitli görevleri bulunuyor.
Cansen BAŞARAN SYMES
1981 yılı itibarıyla başladığı PwC Türkiye'de 11 yıldır şirketin başkanlığını yapıyor. Başaran şirkette birçok pozisyonda görev aldı.
Lucıen ARKAS
Arkas Holding'in yönetim kurulu başkanlığını yapıyor. 19 yaşında iş hayatına başlayan Arkas, 2000'li yıllarda Arkas Holding'i kurdu.
Mehmet Ali AYDINLAR
İş hayatına mali müşavir olarak atıldı. Dünya Genç Girişimcisi yarışmasında mükemmeliyet ödülü aldı. Aydınlar, Acıbadem Hastaneleri'nin sahibi.
Volkan VURAL
Emekli Büyükelçi Volkan Vural, başbakan başdanışmanlığı yaptı. 2007 yılından bu yana Doğan Holding'de danışmanlık yapıyor.