Tavukçuların gözü Rusya'da

İç piyasada sıkıntılı günler geçiren tavukçuluk sektörü, Irak pazarının hareketlenmesiyse biraz olsun nefes aldı. Üreticilerin en büyük beklentisi Rusya'ya ihracat kapısının açılması oldu.

Tavukçuların gözü Rusya'da
Tavukçuların gözü Rusya'da
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmelerin olumlu geçmesine en çok tavukçuluk sektörünün temsilcileri sevindi. İki ülke arasında 5 yılda ticaret hacminin 100 milyon dolara çıkarılması hedeflenirken, piliç üreticileri de bu ticaretin içinde yer almak istiyor. Dünyanın en büyük tavuk ithalatçısı ülke olan Rusya'nın Türkiye'ye kapılarını açması durumunda sektörün sorunlarının büyük oranda biteceği belirtiliyor.

Beyza Piliç Genel Koordinatörü Necmettin Çalışkan, 2008 yılında yaşadıkları sıkıntıların hala etkisini hissettiklerini krize rağmen 2009'da iyi bir dönem geçirmelerine karşın, 2010'da iki yıl öncesini arayacak kadar sıkıntı yaşayabileceklerini aktardı. Rusya ile yapılan görüşmelerin kendilerini umutlandırdığını dile getiren Çalışkan, tüketimin artmasına rağmen iç piyasada zor günler geçirdiklerini, hem yumurtada hem de tavukta ihracat sayesinde ayakta kaldıklarını vurguladı. Yılbaşının geçmesiyle piliç tüketiminin eski seviyesine gerilediğini anlatan Çalışkan, ihracata yönelik destek verilmediği sürece bu durumun kısa sürede değişmeyeceğine işaret etti.

İhracatta piliç etinin tonu 2 bin 300 dolardan bin 600 dolara kadar gerilediğini aktaran Çalışkan, "Bu düşüş hızlı şekilde devam ediyor. Haftada 100 dolar geriliyor. Tek umudumuz Rusya. Bu ülke ile müzakereler sürüyor. Eğer Rusya Türkiye'den tavuk ithalatını kabul ederse sıkıntı yaşamayız ancak, kabul etmezse perişan olacağız gibi görünüyor. Şu anda tavuk ihracatının yapıldığı tek ülke Irak. Çok az miktarda da orta Asya'daki Türk cumhuriyetlerine yapılıyor. Avrupa'ya ihracat herhalde başka bahara kaldı. 10 yıldır müzakereler sürüyor ama bir sonuç alınamadı. Ama Rusya'dan ümitliyiz. Çünkü bu ülke şuanda dünyada en büyük tavuk ithalatçısı durumunda. Bizim beklediğimiz ihracata köklü destek ve Rusya pazarının açılması" diye konuştu.