Rusya ile yakın ilişkiler

Erdoğan'ın Ruslar'a koyduğu hedef 5 yılda 100 milyar $'lık ticaret.

Rusya Başbakanı Putin’le biraraya gelen Başbakan Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 5 yılda 100 milyar dolara ulaşmasını hedeflediklerini açıkladı. Erdoğan, 20 yıl içinde yapılacak 100 milyar dolarlık yatırımlar için de Rus işadamlarını Türkiye’ye davet etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ile Türkiye arasında toplam ticaret hacminin önümüzdeki beş yıl içinde 100 milyar dolara ulaşmasını hedeflediklerini açıkladı. Rusya ile ekonomik ilişkilerin en üst seviyede geliştiğine dikkat çeken Başbakan Erdoğan, ayrıca Türkiye’nin önümüzdeki 20 yıl içinde enerji alanında 100 milyar dolarlık yatırım planladığını, Rus iş adamlarını da bu yatırımlara davet ettiklerini belirtti. Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in daveti üzerine iki günlük çalışma ziyareti yapmak için üzere Moskova’ya giden Erdoğan, Tarım Bakanı Mehdi Eker’in taze meyve ihracatı konusunda yeni bir anlaşma imzalayacağını da açıkladı.

Ortak rafineri

Ankara’da Başbakan Putin’in Ağustos ayında gerçekleştirdiği temasları hatırlatan Erdoğan, “Konuştuğumuz gibi önümüzdeki dört yıl içinde toplam ticaret hacmi hedefimiz 100 milyar dolar”derken Putin’in elini kaldırarak beş yıl ifadesi iki liderin gülümsemesine neden oldu. Rusya ile ruble ve TL üzerinden ticaretin önünün açıldığını hatırlatan Erdoğan, Türk bankalarının ruble üzerinden işlem yapabilir hale geldiğini Rus bankalarının da TL üzerinden iş yapabilmesi için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Erdoğan, 2008 yılında iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin zirve yaptığını, küresel ekonomik kriz sebebiyle 2009’da ne yazık ki hissedilebilir bir düşüş yaşandığını da dile getirdi. “Sayın Medvedev’in Mayıs veya Haziran ayında büyük ihtimalle Türkiye ziyareti söz konusu” açıklamasını da yapan Erdoğan, şunları söyledi: “Bu ziyarette de tabii önemli bazı adımların atılması söz konusu olacak. Rusya Türkiye’nin 1’inci, Türkiye ise Rusya’nın 7’nci ticari, ekonomik ortağı olmuştur. Ortak rafineri çalışmamız da söz konusu. Bu çalışmada yine enerji alanındaki en önemli adımlarımızın bir tanesi olacak.”

Tayyip Erdoğan, Devlet Başkanı Devlet Başkanı Medvedev ve Başbakan Putin’in şahsında Rus halkına da teşekkür ederek, “Türkiye’ye gelen turistlerde 2009 rakamları krize rağmen çok da fark etmedi” dedi.

Kriz vurdu ticaret hacmi geriledi

- İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2008 yılında 33.8 milyar dolar, 2009’da 22 milyar düzeyindeydi.

- Türkiye’nin Rusya’dan ithalatı Ocak-Kasım 2009’da17.6 milyar dolara geriledi.

- Rusya’dan yapılan ithalatın yüzde 75’lik bölümünü ise petrol, doğalgaz oluşturuyor.

- Rusya’ya 2009’da 2.9 milyar dolarlık ihracat yapıldı.

- Türkiye, Rusya’ya 624.9 milyon dolarlık yaş meyve-sebze, 571.2 milyon dolarlık tekstil ürünü sattı.

- Türkiye’ye 2.1 milyon Rus turist geldi.

‘Boru hatlarında üçlü anlaşma önerdik’

Rusya Başbakanı Vladimir Putin dış ticaret hacminin gerilediğini belirterek, “Ancak Türkiye hâlâ Rusya Federasyonu’nun önemli ticaret ortaklarından biri” dedi. Petrol ve doğalgaz boru hatları konusuna da değinen Putin, Samsun-Ceyhan ve Güney Akım’da Türkiye, İtalya ve Rusya’nın ortak olmalarından ötürü, “boru hatları konusunda üçlü bir anlaşma önerdiklerini” ifade etti.