Kaplan: 'AK Parti tahammül sınırını aştı'

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, AK Parti'nin, kitlesel demokratik tepkilere karşı, Emniyet Asayiş Yardımlaşma (EMASYA) protokolünü devreye sokmaya çalıştığını iddia etti.

Kaplan: 'AK Parti tahammül sınırını aştı'
Kaplan, düzenlediği basın toplantısında, partilerinin 29 Mart seçimlerindeki zaferinin hazmedilemediğini, bu nedenle KCK operasyonlarının başlatıldığını, şu an itibarıyla bini aşkın parti üye ve yöneticisinin cezaevinde olduğunu öne sürdü.

AK Parti hükümeti'nin tahammül sınırlarını aştığını ve kitlesel demokratik tepkilere karşı "EMASYA gizli protokolünü" devreye sokmaya çalıştığını iddia eden Kaplan, "Hükümet, 2005 yılında bu gizli protokolü uzattı. EMASYA ile bazı illerde sıkı yönetim ve savaş hali uygulamasına geçilerek halk ile asker karşı karşıya getirilmek istenmektedir. Hükümet, gizli protokol ile aradan çekilmek, tüm sorumluluğu askeri komutaya devretmek, Meclisi devre dışı bırakmak istemektedir" diye konuştu.

Hasip Kaplan, AK Parti'nin "açılım sendromu" yaşadığını, söz verdiği halde demokratik açılım projesini Meclis'e getiremediğini iddia etti.

Umudu kırılmış şiddet toplumunun yaratılmasında AK Parti'nin baş sorumlu olduğunu iddia eden Kaplan, "Hükümeti uyarıyoruz. Halkın temsilcilerini kelepçelemekten vazgeçin, baskılara ve zulme son verin. Aksi takdirde, Meclis'te ve meydanlarda meşru, yasal, demokratik haklarımızı kitlesel olarak kullanarak, sivil itaatsizlik eylemleriyle demokratik muhalefetimizi, tepkimizi yükselteceğiz. Toplumun kabul edebileceği, şiddetten uzak her tür eylemi uygularız. Gerekirse, Tünel'den, Taksim'e kadar halay çekme eylemleri ile protesto etmesini de becerebilecek gücümüz var" diye konuştu.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kaplan, kapatılan DTP'nin milletvekili Aysel Tuğluk'un, Meclis'in en sakin kadın milletvekillerinden biri olduğunu ifade ederek, "Üyeliği düşmeden önce, 'çağrıldığımda ifade vermeye gideceğim' dedi. Ama bir sabah şafağında 8-9 sivil polis memuru kapısına dayanıyor, zorla ifade vermeye götürmek istiyorlar. Ben de savcıyı aradım. Toplumun zaten gergin olduğunu ve Sayın Tuğluk'un zaten kaçmadığını anlattım. Sonra polis memurları çekildi. Bu fotoğraf, AK Parti'nin utancıdır" dedi.