İnternet tarayıcılar kökten değişiyor

Web tarayıcılar sadece tarayıcı olmaktan çıkacak.İşte tarayıcı kavramını kökten değiştirecek karar.

İnternet tarayıcılar için devrimsel bir değişim yolda. İnternet tarayıcıların ve internet tarayıcı tabanlı uygulamaların offline erişimde kullanabileceği veritabanı alabilmesi ve oluşturabilmesi için gereken API'ler geliştiriliyor.

API yani Application Programming Interface, yazılımın diğer yazılımlarla etkileşimine imkan tanıyan programlama arayüzü demek. Dünya çapında internet standartlarını belirleyen World Wide Web Consortium (W3C) aldığı karar ile internet tarayıcıları daha ileri bir boyuta taşıma kararı aldı. Bu kararın sonucunda yeni API'ler oluşturuluyor.

Offline veritabanı erişimi sayesinde tarayıcıya entegre yazılımlar çağı başlayacak. İnternet tarayıcı, ihtiyaç duyulan her türlü uygulamayı kendinde toplayan bir işletim sistemine dönüşebilecek.

Her şey tarayıcıya girecek

İnternet tarayıcıda veritabanı tutulabilmesi sayesinde e-posta istemciler ve takvimler gibi uygulamalar, tarayıcıya entegre edilebilecek.

Sadece bu uygulamalar da değil, masaüstüne yaklaşan zengin yazılımlar, internet tarayıcıya entegre olarak online ve offline çalışmayı birleştirecek. Geliştiriciler ne tür uygulamalar geliştirecek, işte bunu görmek için biraz daha beklemek gerekiyor ama potansiyel büyük.

Teklif edilen standart henüz taslak aşamasında ve önümüzdeki aylarda üzerinde çalışılacak ve geliştirilecek. Bunun ardından bir tavsiye aşamasına geçilecek. W3C yeterince olgunlaştığına inandıktan sonra bu özelliğin tarayıcılarda kullanılmasına izin verecek ve bunu tavsiye edecek. Eğer her şey yolunda giderse, bir yıl içerisinde bu yeni standarttan yararlanan internet tarayıcıları kullanmak mümkün olabilir.

Bu standardın Google Chrome işletim sisteminin belirli özelliklerine çok yakın olduğu da dikkat çekiyor.