Haiti'de korkunç bilanço

Haiti'de meydana gelen korkunç depremde ölü sayısının 100 bini geçebileceği iddia edildi.

Haiti'de büyük bir yıkıma neden olan depremde, enkaz altında kalanlara ulaşma çabaları aralıksız sürerken on binlerce kişi ikinci geceyi de sokaklarda geçirdi.

Salı akşamı meydana gelen Richter ölçeğine göre 7 büyüklüğündeki depremde kaç kişinin öldüğü bilinmiyor.

Fakat Cumhurbaşkanı Rene Preval, onbinlerce kişinin ölmüş olmasından endişe edildiğini söyledi. Başbakan Jean-Max Bellerive ise ölü sayısının 100 bini geçebileceğini tahmin ettiğini belirtti.

Yerel hastaneler ve tıbbi yardım kuruluşlarının, yaralılarla başedemediği belirtiliyor.

Port-au-Prince havaalanında bulunan BBC muhabiri, birkaç yardım uçağının geldiğini ama çok daha fazla yardıma ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.

Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Venezuela'dan yardım ekipleri ülkeye ulaştı. Diğer yardım ekiplerinin de yakında Haiti'de olması bekleniyor.

Dünya bankası Batı yarıkürenin en yoksul ülkesi olan Haiti'ye 100 milyon dolarlık ilave acil yardım sağlayacağını duyurdu.

Clinton ve Gates, dış gezilerini iptal etti

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Savunma Bakanı Robert Gates, yardım çalışmalarını yakından izlemek için dış gezilerini iptal etti.

Birleşmiş Millletler yetkilileri, deprem sonrasında, Haiti'deki dokuz bin kişilik barış gücünde görevli 150 personelin akıbetinin bilinmediğini söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban ki-Moon, depremde şimdiye kadar 16 barış gücü görevlisinin öldüğünün kesinleştiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler acilen tıbbi yardıma ve ağır iş makinaları olan kurtarma ekiplerine ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.

Bu arada, yurt dışında yaşayan Haitililer, ülkelerindeki yakınlarından haber almaya çalışıyor. Ülkede telefon şebekesi büyük ölçüde çökmüş durumda.

Çok sayıda Haitilinin yaşadığı Miami'deki Little Haiti bölgesinde, kurtarma çalışmalarına destek için yardım toplanmaya başlandı.

Kanada'da, İngiltere Kraliçesi'ni temsil eden, Haiti doğumlu Genel Vali Michaelle Jean, ülkedeki yıkımı anlatırken gözyaşlarına boğuldu ve atom bombası atılmış bir felaket yaşandığını söyledi.

'Yarım megaton enerji açığa çıktı'

İngiltere'deki Durham Üniversitesi Yer Araştırmaları Merkezi'nden Prof. Roger Searle depremde yarım megaton civarında bir enerjinin açığa çıktığını söyledi.

Nükleer başlıkların bir megaton civarında enerji açığa çıkardıkları biliniyor.

Merkez üssü başkentin 15 kilometre güneybatısında olduğu açıklanan depremin 8 kilometre derinlikte meydana geldiği açıklanmıştı.

Başkenti harabeye çeviren depremim 3 milyon kişiyi etkilediği tahmin ediliyor.