Çinliler Google'ın çekilmesini istemedi

İnternet arama motoru Google'un, Çin'i insan hakları aktivistlerinin gmail hesaplarına düzenlediği siber saldırıları gerekçe göstererek ülkedeki faaliyetlerini sonlandırmakla tehdit etmesinin yankıları sürüyor.

Çin Devlet Konseyi'ne bağlı Basın Ofisi'nden adını açıklamayan bir yetkili, resmi Xinhua ajansına verdiği demecinde, "Google'un Çin'den çekileceğini söylemek hala zor? Kimse bilmiyor." diye konuştu.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Jiang Yu ise bugün ilk resmi açıklamayı yaptı. Yasalara uygun hareket eden şirketlerin, Çin'de faaliyet göstermelerinin olumlu karşılandığını ifade eden Jiang, hükümetin her tür siber saldırıya karşı olduğunu hatırlattı ve Çin'de internetin "açık" olduğunu savundu.

Sektör yetkilileri, birçok Çinlinin Google'un Çin'den çekilmesinden endişe ettiğini bildirdi. Google, 2006'da başladığı ve Çin'ce olarak hizmet verdiği Google.cn ve Çin ofisini kapatmayı düşündüğünü açıklamıştı. Google'un yetkililerinin Çin kanunlarına göre filtresiz bir şekilde operasyonlarına devam edip etmeyeceğini, Çinli yetkililerle bir kaç hafta içinde yapacağı toplantıyla belli olacak. Xinhua'nın haberinde, Devlet Konseyi Basın Ofisi yetkililerinin Google'un açıklamasından daha çok detay bekledikleri belirtildi. Google'un Google.cn, iGoogle ve Gmail'i dün servis vermeye devam etmişti. Shanghai Üniversitesi İngilizce bölümü öğrencisi Bao Mengqian, '' Bir öğrenci olarak Google'dan ödevlerimi bitirmek için yüzlerce doküman indiriyorum. Eğer Google çekilirse, ben geride kalacağım.'' dedi. Birçok Google taraftarı Çinli, dün şirketin Pekin'deki merkezi önünde toplanarak çiçeklerle duygularını dile getirdi. Google son yıllarda Çinlilere yönelik, tercüme, Çin diline göre yazı sistemiyle arama ile yerel eğitim enformasyon arama servisi ve yasal müzik indirme hizmeti sunmaya başladı.

GOOGLE NUMARA MI YAPIYOR?

Bununla birlikte bazı Çinliler ise Google'un söz konusu davranışının bir hile yada numara olduğunu düşünüyor. IT şirketi satış elamanı Wu Ji, "Google'un Çin gibi dev bir pazar ve beraberindeki karından vazgeçeceğine şüpheyle bakıyorum. Belki de bu kadar çok kullanıcısıyla bunu hükümete bir baskı olarak kullanıyor olabilir." dedi.

Çince arama motoru Baidu Çin pazarının 63.89'unu, Google ise yüzde 31.30'unu paylaşıyor. Shanghai Daily gaztesi de Google.cn'ye yüzden az kişinin çalıştığını bildirdi.

Google, iki gün önce bundan böyle Çin'de arama sonuçlarını sansür etmeyeceğini, gerekirse bu ülkeden tamamen çekileceğini açıklamıştı. Google'un söz konusu kararı almasında e-posta sistemi Gmail'in aralık ayı ortalarında bilişim korsanlarının saldırısına uğramasının etkili olduğu belirtiliyor. Söz konusu saldırı, Google tarafından engellenmişti. Google'un Çin'de 338 milyonluk internet kullanıcısı bulunuyor.

GOOGLE 4 YILDIR SANSÜRÜ KABUL ETMİŞTİ

Google, 2006'da Çin'in istekleri doğrultusunda filtre uygulamasını kabul etmiş ve kendi sloganına (Kötü olma) aykırı hareket etmekle suçlanmıştı. Google yetkilileri, Çin'den tamamen çekilmelerinin bireysel özgürlüklere daha fazla zarar vereceği düşüncesiyle o zaman çekilme kararı almamıştı. Google şu an aramalara koyduğu filtreyi henüz kaldırmadı.