Alkole karşı Haçlı Seferi!

Rus hükümetinin yasadışı alkol üretimini ve satışını engellemek, alkol tüketimini de 2020 yılına kadar yarı yarıya düşürmek için 'haçlı seferi' savaş başlattığı bildirildi.

Rus haber ajansı RİA Novosti'de yayımlanan haberde, hükümetin "ulusal felaket" diye nitelediği alkol tüketimine karşı adeta "haçlı seferi" gibi savaş açtığı kaydedildi.

Rusya hükümetinin internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Başbakan Vladimir Putin'in alkolün yasadışı üretimi, satışı ve reklam kısıtlamaları ihlaline karşı ağır cezalar içeren bir ulusal planı onayladığı belirtilerek, plan sayesinde alkol tüketiminde 2020 yılına kadar yüzde 50 oranında düşüş sağlanması ve sağlıklı yaşamın teşvik edilmesinin öngörüldüğü ifade edildi.

Sağlık uzmanları Rusya'da alkol tüketiminin özellikle 1970'li yılların sonunda artmaya başladığını, 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasının sonra ortaya çıkan ekonomik sıkıntılar nedeniyle de alkol tüketiminin her geçen gün tırmandığını kaydettiler.

Alkolizmin Rusya'ya faturası ağır olurken, özellikle çalışan erkekler arasındaki ölüm oranı alkol tüketimindeki artışa paralel olarak hızla yükseldi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan bir araştırmada, Avrupa'da erkeklerin ortalama ömrü 77 iken, Rusya'daki erkeklerin ortalama ömrünün 60 yıl olduğu kaydedilmişti.

Raporda, Rusya'da kişi başına alkol tüketiminin de DSÖ'nün belirlediği kritik seviyenin iki katına denk gelen 18 litre civarında olduğu vurgulanmıştı.

Rusya'daki resmi raporlara göre, ülkede her yıl 23 binden fazla kişi alkol zehirlenmesinden, 75 bin kişi de alkolle ilintili hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor.

Rusya Kamu Odası da yayımladığı raporda, alkolden dolayı yakalanan hastalık, işlenen suç ve meydana gelen trafik kazaları yüzünden yılda yaklaşık 500 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirtmişti.

Putin tarafından onaylanan plan sayesinde yetkililer, hedef kitlesi gençler olan bira gibi düşük alkol oranına sahip içecekler de dahil olmak üzere alkollü içeceklerin reklamını tamamen yasaklamayı düşünüyor. Rusya Sağlık Bakanlığı daha önce yaptığı açıklamada, filmlerdeki alkol görüntülerinin yasaklanmasını planladıklarını kaydetmişti.

Rusya, kaçak alkol üretimiyle mücadele etmek için 1 Ocakta votkalar için minimum fiyat oranı belirlemişti.