Türkiye'den Avrupa'ya tabut

Manisa'da meşe,çam ve kavak ağaçlarından imal edilen tabutlar, Avrupa'ya ihraç edilyor...

  Yurt dışına tabut ihracatı yapan iş adamı Mü ; mtaz Kü ; ç ; ü ; kkasap , tabut ü ; retimi işine 2000 yılında İzmir ' de başladığını ve daha sonra Yenice kö ; yü ; nde bir fabrika kurduğunu sö ; yledi .

Ü ; retime başladıklarında piyasa bulmakta zorlandıklarını belirten Kü ; ç ; ü ; kkasap , &ldquo ; Ama yaptığımız ç ; alışmalar sonuç ; verdi . Ç ; am , meşe ve kavak ağacından ü ; retilen tabutları Avrupa ü ; lkelerine ihraç ; ediyoruz . Bu işi iyi ö ; ğrendik . Yılda yaklaşık 10 bin tabut ihraç ; ediyoruz&rdquo ; dedi . Tabut ü ; retimini yurt dışında da yapmak iç ; in ç ; alıştığını anlatan Kü ; ç ; ü ; kkasap , şö ; yle konuştu :

&ldquo ; Şuanda Almanya , Avusturya , Yunanistan , Hollanda , Ukrayna gibi ü ; lkelere tabut ihraç ; ediyoruz . Kasım ayı iç ; erisinde Ukrayna ' da bir tabut fuarına katıldık . Fuarda kalite belgesi aldık . Yakında da Ukrayna ' da bir montaj atö ; lyesi aç ; mayı dü ; şü ; nü ; yoruz . İnşallah ç ; alışmalarımızı Ukraynada da rayına oturttuktan sonra Rusya , Belarus gibi ü ; lkelere de dağılmaya başlayacağız . &rdquo ;

Kü ; ç ; ü ; kkasap , gelen talepler doğrultusunda tabut hazırladıklarını ifade ederek , &ldquo ; 60 santimden başlayarak 2 metre 20 santime kadar tabut boyutlarımız var . Bunlarda ayrıca şekil değişiklikleri de yapıyoruz . Zaten her ü ; lkenin kendine gö ; re değişik modelleri var . Yani Yunanistan ' ın modelini Almanya ' ya satmanız mü ; mkü ; n değil . Bizim ' transport ' tabut dediğimiz ç ; inkolu tabutlarımız var . Bunların fiyatları da 50 Avro ile 120 Avro arasında değişen fiyatlarda&rdquo ; diye konuştu .
Tabut yapımında kullandıkları keresteleri Ukrayna ve Rusya gibi ü ; lkelerden aldıklarına işaret eden Kü ; ç ; ü ; kkasap , şunları sö ; yledi :

&ldquo ; Kerestelerin biraz daha kaliteli , fiyat olarak da uygun olması nedeni ile bu ü ; lkeleri tercih ediyoruz . Keresteleri onlardan alıyoruz fabrikamızda işliyoruz ama tabut olarak onlara geri satıyoruz . Bu da bizim gece gü ; ndü ; z ç ; alışmamız sayesinde oluyor . Biz devletten bizi daha ç ; ok teşvik edici yaptırımlar bekliyoruz . Bizim işlerimizi bü ; yü ; tmemiz de buna bağlı . Ayrıca Avrupalı ' ya ü ; rü ; n beğendirmek ayrı bir sıkıntı . Ama bu sorunları da ç ; ö ; zerek kendi işimizde bü ; yü ; meye ç ; alışıyoruz . İhracatımızı yurt dışına yaptığımız iç ; in biz mü ; mkü ; n olduğu kadar kıyıya yakın yerlerde işlerimizi yapmaya ç ; alışıyoruz . &rdquo ;

AVRUPA ' DAKİ RAKİPLERİ İLE YARIŞIYOR

Kü ; ç ; ü ; kkasap , Avrupa ' da bu sektö ; rde bü ; yü ; k fabrikalar bulunduğunu , bu fabrikalarla mü ; cadele etmenin kolay olmadığını ifade ederek , &ldquo ; Biz mevcut imkanlarımızla Avrupa ' daki rakiplerimizle yarışıyoruz . Avrupa Birliği ' nin kendi kuralları var . AB standartlarına gö ; re ü ; rü ; n yapmak oldukç ; a zor . Bizim yaptığımız tabutların kalitesi konusunda sıkıntımız yok . Biz kalifiye işç ; i ve eleman bulmakta gü ; ç ; lü ; k ç ; ekiyoruz&rdquo ; diye ifade etti .

Muğla Ticaret Odası Başkanı Bü ; lent Karakuş ise odalarının ü ; yesi olan Mü ; mtaz Kü ; ç ; ü ; kkasap ' ın kimsenin yapamadığı ç ; ok değişik bir ü ; rü ; n ü ; reterek yurt dışına ihraç ; ettiğini ifade ederek şunları sö ; yledi :

&ldquo ; Muğla ' nın Yenice Kö ; yü ; nde kendi imkanları ile ç ; ok değişik bir ü ; rü ; n hazırlayarak yurt dışına ihraç ; eden ü ; yemiz kendi alanında Tü ; rkiye ' de bir ilki gerç ; ekleştirdi . Şu anda ü ; rü ; nü ; n yurt dışında pazar sorunu yok , ihracatta sorun yaşamıyor . Biz Muğla Ticaret ve Sanayi Odası olarak ihtiyaç ; duyulması durumunda kendisine her zaman destek vermeye hazırız . &rdquo ;