TRT reyting sisteminden çekildi

Televizyon kanallarının izlenme oranlarını belirleyen AGB şirketinin ölçümlerinden memnun olmadığını belirten TRT reyting ölçüm sisteminden çekildi.

TRT reyting sisteminden çekildi
  TRT Genel Mü ; dü ; rlü ; ğü ; ' nden yapılan basın aç ; ıklamasına gö ; re , TRT bugü ; n itibari ile AGB ' nin reyting ö ; lç ; ü ; m sisteminden ç ; ekildi . 42 yıldır yayın yapan devletin resmi kanalı TRT ' nin 2011 yılında devreye girecek yeni ö ; lç ; ü ; m sistemine kadar reyting ö ; lç ; ü ; mlerini baz almayacak .

Kurumdan yapılan aç ; ıklamada , TRT ' nin reytinglerinde 2008 yılı başından 2009 ' un Mart ayına kadar istikrarlı bir yü ; kselme olduğu , reyting sistemine dö ; nü ; k eleştirilerin somut belgelerle ortaya konmasından sonra ise TRT 1 kanalının reytinglerin sistematik halde dü ; ştü ; ğü ; ifade edildi .

Yapılan aç ; ıklamada ç ; ekilmeyle ilgili olarak , ' Halkın gü ; veniyle tam 42 yıldır yayınlarını sü ; rdü ; ren TRT , yanlıştan yana taraf olmayacak ve bugü ; n itibariyle reyting sisteminden ç ; ekilecektir . 2011 yılında ö ; lç ; ü ; mleri yapacak yeni şirketin faaliyetlerini inceleyip ; yeniden karar verecek olan TRT , bu sü ; re iç ; inde reyting sisteminde yer almayacaktır . ' denildi .

TRT ' nin basın aç ; ıklamasında şu ifadelere yer verildi :

' Halkın gü ; veniyle tam 42 yıldır yayınlarını sü ; rdü ; ren TRT , yanlıştan yana taraf olmayacak ve bugü ; n itibariyle reyting sisteminden ç ; ekilecektir .

Bilindiği ü ; zere Tü ; rkiye Radyo Televizyon Kurumu , son iki yılda yaptığı atılımlarla kamuoyunun beğenisini kazanmış ancak bu beğeni istenen ö ; lç ; ü ; de rating sonuç ; larına yansımamıştır .

Her şeye rağmen ö ; zellikle prime time olarak adlandırılan zaman diliminde , TRT 1 kanalının izlenilirliğinde AB gurubunda 2008 yılı başından itibaren 2009 yılı Mart ayına kadar istikrarlı bir artış gö ; rü ; lmü ; ştü ; r . TRT ' nin reyting sistemine dö ; nü ; k eleştirileri somut belgeler eşliğinde artarak devam edince ö ; zellikle 2009 yılı Nisan ayından itibaren , TRT 1 kanalının reytingleri sistematik halde dü ; şmeye başlamış ve bu dü ; şü ; şü ; n izahı yapılamamıştır .

Tü ; rkiye Radyo Televizyon Kurumu , yaklaşık iki yıldır , gerek TİAK bü ; nyesinde ve gerekse de kamuoyu nezdinde televizyon ö ; lç ; ü ; m sisteminin aksayan yö ; nlerini belirtip , uyarılarda bulunmuş ve gereken tedbirlerin alınmasını istemiştir .

Reyting sistemini dü ; zenlemekle gö ; revli olan Televizyon İzleme ve Araştırma Komitesi ( TİAK ) ü ; yeleri ve sistemin işleticisi firma ; TRT ' nin sistemin teorik temellerine dö ; nü ; k eleştirilerini genel olarak kabul etmekle birlikte , bugü ; ne kadar eleştirileri dü ; zeltme adına somut bir adım atmamıştır .

2009 yılı Ekim ayında televizyon izleme ö ; lç ; ü ; mü ; yapmak iç ; in TİAK tarafından yeni bir ihale yapılmış ; halen ö ; lç ; ü ; m yapan firma bu ihaleyi kaybetmiş ve başka bir firma bu ihaleyi kazanmıştır . ( Ancak ihaleyi kazanan bu firma ö ; lç ; ü ; me 2011 yılı Ocak ayından itibaren başlayacak olup ; bu tarihe kadar ihaleyi kaybetmiş mevcut firma ö ; lç ; ü ; me devam edecektir . ) Yeni ihalede TRT ' nin eleştirileri &ldquo ; kısmen&rdquo ; dikkate alınsa da , sistemin temelindeki yanlışlıklar devam ettirilmiştir .

Diğer taraftan mevcut ö ; lç ; ü ; m sistemindeki yanlışlıklar TRT ' nin bir iddiası olmaktan ç ; ıkıp yargı organları tarafından da incelenmeye başlanmıştır . Bu kapsamda Ü ; skü ; dar 3 . Ağır Ceza Mahkemesi , mevcut ö ; lç ; ü ; m şirketi ve TİAK yetkilileri hakkında Tü ; rk Ceza Kanununun 239/1 maddesinin ihlali dikkate alınarak kamu davası aç ; ılmasına karar vermiştir . Bunun ü ; zerine Kadıkö ; y Cumhuriyet Başsavcılığı şü ; phelilerin yargılanması iç ; in kamu davası aç ; mıştır .

Yine Rekabet Kurulu TİAK ' ın ; &ldquo ; Belirli bir mal veya hizmet piyasasında doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme , bozma ya da kısıtlama etkisini doğurabilecek nitelikte bir teşebbü ; s birliği olduğuna&rdquo ; karar vermiş ve 2009 yılı Ekim ayında TİAK tarafından yapılan yeni ö ; lç ; ü ; m ihalesinin durdurulmasına karar vermiştir . Rekabet Kurulu ayrıca &ldquo ; televizyon izleme ö ; lç ; ü ; mü ; hizmetlerinin temini iç ; in yapılacak ihalelerin rekabetç ; i bir yapıda olması&rdquo ; gerektiğini buna uygun olmayan &ldquo ; mevcut ihale sü ; recinin devam ettirilmesi durumunda IAA ve TİAK hakkında Kanun kapsamında işlem başlatılacağı&rdquo ; nı bildirmiştir .

Kamuoyunun , yargının , RTÜ ; K ' ü ; n ve Rekabet Kurulu ' nun televizyon izlenirlik ö ; lç ; ü ; m sistemi ü ; zerindeki kanaatleri ortaya ç ; ıkmış iken ; TRT yö ; netimi olarak , kurumumuzun bundan bö ; yle TİAK yapısı iç ; inde temsil edilmesini ve ihaleyi kaybetmiş bir şirket tarafından ö ; lç ; ü ; mlenmesini sağlıklı gö ; rmediğimizi ifade etmek istiyoruz .

Halkın gü ; veniyle tam 42 yıldır yayınlarını sü ; rdü ; ren TRT , yanlıştan yana taraf olmayacak ve bugü ; n itibariyle reyting sisteminden ç ; ekilecektir .

2011 yılında ö ; lç ; ü ; mleri yapacak yeni şirketin faaliyetlerini inceleyip ; yeniden karar verecek olan TRT , bu sü ; re iç ; inde reyting sisteminde yer almayacaktır . '


Kaynak : Haber 7