İsrail'in kameralı küstahlığı

İsrail'in Türkiye Büyükelçisi Oğuz Çelikkol'a yapılan saygısızlık bir çok siyaset uzmanı taradından sert bir dil ile eleştirildi.

İsrail'in kameralı küstahlığı
  İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayalon ' un , &ldquo ; Kurtlar Vadisi&rdquo ; dizisine ilişkin rahatsızlığı iletmek ü ; zere davet ettiği Tü ; rk Bü ; yü ; kelç ; isi Oğuz Ç ; elikkol ' a uyguladığı tavır krize neden oldu . Irkç ; ı kimliğiyle tanınan Ayalon , Bü ; yü ; kelç ; i ' yi ö ; nce kapıda bekletti , kameralar ö ; nü ; nde elini sıkmayı reddetti sonra da alç ; ak bir kanepeye oturttu .

İsrail ' in Gazze ' ye yö ; nelik saldırılarına Başbakan Tayyip Erdoğan ' ın gö ; sterdiği sert tepki , Davos tartışması ve tatbikat krizi gerilim derken yaklaşık bir yıldır diken ü ; stü ; nde olan İsrail-Tü ; rkiye ilişkileri dü ; n en zor gü ; nlerinden birini yaşadı . ' Kurtlar Vadisi ' dizisinin 24 Aralık ' ta yayınlanan bö ; lü ; mü ; nde İsrail istihbarat servisi MOSSAD ajanlarının ç ; ocuk kaç ; ıran kişiler olarak gö ; sterilmesi İsrail ' de rahatsızlık yaratmıştı . İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon da bu rahatsızlığı dile getirmek iç ; in ö ; nceki gü ; n Tü ; rkiye ' nin Tel Aviv Bü ; yü ; kelç ; isi Oğuz Ç ; elikkol ' la gö ; rü ; ştü ; . Ancak bu gö ; rü ; şmede Ayalon ' un diplomatik kuralları hiç ; e sayan tavırları bü ; yü ; k gü ; rü ; ltü ; kopardı .

LİENERMAN PLANLADI

İsrail basınında yer alan haberlere gö ; re , Tü ; rkiye karşıtı ç ; ıkışlarıyla tanınan İsrail ' in aşırı sağcı Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman , dizinin yayınlanması ü ; zerine Ankara Bü ; yü ; kelç ; isi Gaby Levy ' yi geri ç ; ağırmak istedi . Ancak Başbakan Binyamin Netanyahu bunun sert bir karşılık olacağını dü ; şü ; nerek , Tü ; rk Bü ; yü ; kelç ; i ' nin ç ; ağırılıp rahatsızlığın iletilmesini istedi . Bunun ü ; zerine Lieberman , yardımcısı Ayalon ' u aradı ve Ç ; elikkol ' la gö ; rü ; şmesini istedi . Ancak İsrailli Bakan , gö ; rü ; şmenin Dışişleri Bakanlığı yerine Ayalon ' un İsrail Meclisi ' ndeki odasında yapılması , Ç ; elikkol ' un İsrailli temsilcilerden daha alç ; ak bir koltuğa oturtulması , odaya Tü ; rk bayrağı yerleştirilmemesi ve bü ; yü ; kelç ; iye herhangi bir ikramda bulunulmaması talimatı verdi .

TÜ ; RK BAYRAĞI KONULMADI

Ç ; elikkol , Meclis binasına geldiğinde Ayalon ' un odasına yö ; nlendirildi . Ancak İsrailli diplomatlar gö ; rü ; şmenin yapılacağı masaya Tü ; rk bayrağının yanısıra su da koymuştu . Ayalon bunların hemen kaldırılması talimatı verdi . Vadi ' de İsrail ' i Kizdiran Sahneler

Oda yeniden hazırlandı . Ç ; elikkol odanın kapısında yaklaşık 5 dakika ayakta bekletildikten sonra odaya alındı . Ayalon ve diğer İsrailli yetkililer , alç ; ak bir kanepede oturtulan Ç ; elikkol ' un karşısındaki daha yü ; ksek koltuklarda oturdu . İsrailli diplomatlar tarafından odaya davet edilen Channel 2 ve Channel 10 kameramanları gö ; rü ; ntü ; almaya başladı . Ayalon , Tü ; rk Bü ; yü ; kelç ; i ' yle tokalaşmasını isteyen gazetecileri reddedip , Ç ; elikkol ' un anlamaması iç ; in ö ; zellikle İbranice olarak &ldquo ; Biz yü ; ksekte oturuyoruz ve masada sadece İsrail bayrağı var . Ayrıca biz gü ; lü ; msemiyoruz , bunlara dikkatinizi ç ; ekerim&rdquo ; diyerek gazetecileri uyardı . Ardından gazeteciler dışarı ç ; ıkarıldı ve gö ; rü ; şme başladı . Tü ; rk heyet kameralar ç ; ıktıktan sonra İsraillilerin &ldquo ; dostane bir tavır sergilediğini&rdquo ; ve diziden duydukları rahatsızlığı dile getirdiklerini aktardı . Tü ; rk Bü ; yü ; kelç ; i , rahatsızlığı Ankara ' ya aktaracağını sö ; yledi . Ancak gö ; rü ; ntü ; lerin televizyonlarda yayınlanmasıyla skandal patlak verdi . Skandal gö ; rü ; şmeden kısa bir sü ; re sonra Erdoğan ' ın Hariri ile birlikte yaptığı basın toplantısında son Gazze saldırısıyla ilgili İsrail ' i eleştiren sö ; zleri geldi . İsrail Dışişleri bu sö ; zlere de hemen yanıt vererek , &ldquo ; İsrail , Tü ; rkiye ' ye saygılı davranmaya ö ; zen gö ; steriyor ve iki ü ; lke arasındaki ilişkilerin dü ; zgü ; n bir şekilde sü ; rdü ; rü ; lmesini arzuluyor . Tü ; rkler de İsrail ordusuna ahlak dersi verecek son ü ; lkedir&rdquo ; ifadesini kullandı .

AYALON Ö ; ZÜ ; R DİLEMEDİ

Ayalon ' un tavrı İsrail ' de de tepki ç ; ekti . Tü ; rkiye ile ilişkilerin onarılması iç ; in ç ; aba gö ; steren Sanayi Bakanı Binyamin Ben Eliezer , &ldquo ; Her şey kameraların ö ; nü ; nde yapmak yakışıksız . Tü ; rk Bü ; yü ; kelç ; isinin haysiyeti korunmalıydı . Tü ; rkiye ' yi bize dü ; şman ü ; lkelere dahil etmek ç ; ıkarımıza değildir&rdquo ; dedi . İsrailli milletvekili Majalli Whbee de &ldquo ; İsrail ve Tü ; rkiye ' nin zor bir tartışması var . Ama bunu haysiyetli bir tutumla gerç ; ekleştirmek ç ; ok ö ; nemli , aşağılayarak değil . Ayalon ö ; zü ; r dilemeli&rdquo ; tepkisini gö ; sterdi . İsrail Dışişleri Bakanlığı ' nın bir yetkilisi de , Ayalon ' u &ldquo ; mahcup edici&rdquo ; davranışı eleştirirken bunun İsrail ile Tü ; rkiye arasında gerginlikleri alevlendireceğini de sö ; yledi . İsrail ' in eski Ankara Bü ; yü ; kelç ; isi Alon Aliel ise , &ldquo ; Yeni bir diplomasi tü ; rü ; icat edildi . Bu ç ; ok gü ; lü ; nç ; . Bir defakine daha alç ; ak bir yere oturtup , dö ; vecekler mi yani&rdquo ; dedi .

BU KADAR UTANMAMIŞTIM

İsrail basınına konuşan Ç ; elikkol ' un yardımcıları ise Tü ; rk bü ; yü ; kelç ; inin &ldquo ; 35 yıllık diplomatlık hayatımda bu kadar utanç ; verici bir durumla karşı karşıya kalmamıştım&rdquo ; dediğini sö ; yledi . Tü ; rk diplomatlar &ldquo ; Bü ; yü ; kelç ; i , Ayalon ' un sadece İbranice olarak dile getirdiği niyetini anlasaydı gerekli yanıtı nazikç ; e verirdi&rdquo ; dedi .

TÜ ; RKLER Ö ; ZÜ ; R DİLESİN

Ö ; zü ; r dilemeyi reddeden Ayalon &ldquo ; Biz kimseyi kü ; ç ; ü ; k dü ; şü ; rmek istemedik . Standart bir diplomatik muameleydi ve sadece bir mesaj iletmek istedik . Ö ; zü ; r dilemeyeceğim . Aslında Erdoğan ' ın sö ; ylediklerinden ve tv dizisinden dolayı ö ; zü ; r dilemesi gereken Tü ; rklerdir&rdquo ; diye konuştu .

KRİZ İSRAİL ' DE MANŞET

Gerginlik , İsrail gazete ve televizyonlarında birinci haber oldu . Haaretz ve Yediot Ahronot gazeteleri haberi manşetten duyururken , Channel 2 kanalı da birinci haber olarak duyurdu .

BÜ ; YÜ ; KELÇ ; İNİN ZOR ANLARI

Ç ; elikkol koridorda dakikalarca toplantının yapılacağı odaya alınmayı bekledi . Bu sırada ö ; zellikle ç ; ağırılan iki televizyon kamerası Ç ; elikkol ' un sıkıntılı anlarını saniye saniye kaydetti .

Ayalon , teamü ; llere aykırı şekilde gö ; rü ; şmede basının gö ; rü ; ntü ; almasına izin verdi . Ö ; zellikle kurgulanan oturma dü ; zeninde kendisi ve yardımcısının yü ; ksek , Ç ; elikkol ' un alç ; ak koltukta oturduğunun gö ; sterilmesini istedi .

İsrail'in kameralı küstahlığı

İŞTE HABERE AİT VİDEO