İsrail'den krizci bakana istifa çağrısı

İsrail basını,Türk Büyükelçisi Oğuz Çelikkol'a yönelik tutumu nedeniyle ağır eleştiriler yönelttiği Bakan Yardımcısı Ayalon ve Dışişleri Bakanı'na istifa çağrısı yaptı..

  Dışişleri Bakanlığı eski Genel Direktö ; rü ; Alon Liel , Yedioth Ahronoth iç ; in kaleme aldığı yorumda Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ' ın icadı olan bu yeni diplomasi anlayışının İsrail ' i sadece Tü ; rkiye ' yle ilişkiler ç ; erç ; evesinde değil genel olarak uluslararası kamuoyunda gü ; lü ; nç ; duruma dü ; şü ; rdü ; ğü ; nü ; olduğunu savundu .

Liel , &ldquo ; Eğer ö ; nü ; mü ; zdeki hafta Tü ; rk televizyonlarında İsrail karşıtı bir başka dizi daha yayınlanırsa o zaman ne yapacağız? Bü ; yü ; kelç ; iyi ç ; ağırıp odanın iç ; inde emeklemesini mi isteyeceğiz? Bu yaşananlar Dışişleri Bakanlığı ' na zarar verip uluslararası diplomasiyi komedi malzemesi haline getiriyor&rdquo ; dedi .

Tel Aviv ' in , Tü ; rkiye-İsrail ilişkilerinin gidişatından memnun değilse bunu farklı yollardan gö ; stermesi gerektiğini belirten emekli diplomat Liel , &ldquo ; Tü ; rk bü ; yü ; kelç ; iye kö ; tü ; davranmak gibi yeni bir diplomasi tarzı yaratamayız&rdquo ; dedi .

BAKAN DEĞİŞTİRİLMELİ

Jerusalem Post gazetesi de koalisyonun kü ; ç ; ü ; k ortağı aşırı sağ İsrail Evimiz Partisi ' nden de Ayalon ve Lieberman ' ın koltuklarını sarsacak aç ; ıklamalar geldiğini bildirdi . Gazete , yaşananları &ldquo ; Ayalon ' un siyasi kariyeri bitti&rdquo ; olarak yorumladı .

Lieberman ' ın liderliğini yaptığı partiden adı aç ; ıklanmayan bir yetkili , &ldquo ; Ayalon siyasi olarak bitti . Bu olay bir diplomat olarak ü ; nü ; nü ; yerle bir etti . Bu leke artık silinemez . Ayalon hem Lieberman ' ı hem de kendini mahvetti . Henü ; z net bir şey sö ; ylemek iç ; in erken olabilir ancak parti iç ; indekiler yeni dışişleri bakanının kim olması gerektiğine karar verme zamanı geldiğinde bunu hatırlayacaklardır&rdquo ; dedi .

Ancak parti iç ; inde Ayalon ' a desteğin de bü ; yü ; k olduğu biliniyor . Meclis Hukuk Komitesi Başkanı David Rotem , &ldquo ; Danny ' nin değil onu eleştirenlerin siyasi geleceğinden şü ; phe ediyorum . Ayalon , İsrail ' in ve Yahudiliğin onurunu savundu&rdquo ; diye konuştu .

İŞÇ ; İ PARTİSİ Ö ; FKELİ

İktidar ortağı İşç ; i Partisi de Ayalon ' a bü ; yü ; k tepki gö ; steriyor . Parti milletvekili Daniel Ben-Simon , Başbakan Benjamin Netanyahu ' nun Ayalon ' u ofisine ç ; ağırıp alç ; ak kıoltukta oturarak &ldquo ; İsrail diplomasinin nasıl kamburlaştığını&rdquo ; gö ; stermesi gerektiğini savundu . Ben-Simon ayrıca Netanyahu ' nun Lieberman ' ı , İsrail ' in uluslararası imajına daha fazla zarar vermeden bakanlıktan alması gerektiğini ifade etti .

İşç ; i Partili Sanayi Ticaret ve Ç ; alışma Bakanı Binyamin Ben Eliezer de Ayalon ' un tavrının verdiği zararı , gelecek hafta Ankara ' ya gidecek olan Savunma Bakanı Ehud Barak ' ın onarmaya ç ; alışacağını sö ; yledi . Eliezer , &ldquo ; Mü ; slü ; man dü ; nyasıyla zaten yeterince sorunumuz var , 72 milyon Mü ; slü ; man ' ın bulunduğu bir ü ; lkeyle kavgaya tutuşmamıza gerek yok&rdquo ; dedi .

TAVIR GEREKSİZ VE AŞIRI

İsrail ulusal haber kanalı Arutz Sheva ' da da &ldquo ; İsrailli yetkililerin Ankara ' yla gerginliği yok yere artırdığı&rdquo ; yorumu yapıldı . Yorumcu Eitan Lassry , &ldquo ; Tü ; rk bü ; yü ; kelç ; iye gö ; sterilen tavır İsrail ' i uluslararası kamuoyunda kö ; tü ; gö ; steriyor . Bü ; yü ; kelç ; iye yapılanlar hem fazlasıyla olumsuz hem da tamamen gereksizdi&rdquo ; ifadelerini kullandı .

Bu arada İsrail basınında son iki gü ; ndü ; r , Ankara ve Tel Aviv arasındaki gergin havanın Tü ; rk turizmine zarar vereceği yö ; nü ; nde yorumlar yapılıyor .

Geç ; tiğimiz gü ; nlerde yapılan bir ankette , 2010 yılında geç ; en yıla gö ; re İsrail ' den Tü ; rkiye ' ye gelecek olan turist sayısında yü ; zde 7 ' lik azalma gö ; rü ; leceğinin ortaya ç ; ıktığı ifade edilen yorumlarda , bu son olaylarla bu yü ; zdenin daha da bü ; yü ; yeceği belirtiliyor .

İSRAİL BASINI : ' NETANYAHU , LİEBERMAN ' IN TÜ ; RKİYE ' YE YÖ ; NELİK POLİTİKASINA DESTEK VERİYOR '

İsrail basını , Başbakan Binyamin Netanyahu ' nun ' Tü ; rkiye ' ye yö ; nelik politikalarında Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ' a desteğini dile getirdiğini ' yazdı .

Tü ; rkiye ' nin Tel Aviv Bü ; yü ; kelç ; isi Oğuz Ç ; elikkol ' a , Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon tarafından , Knesset ' teki ziyareti sırasında hazırlanan , bü ; yü ; kelç ; inin konuşulanlardan haberi olmaksızın Ayalon ' un İsrail basınına İbranice sö ; yledikleriyle ortaya ç ; ıkan mizansenin , Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ile ortaklaşa hazırlandığı belirtilmişti .

Haaretz ve Yedioth Ahranot gazeteleri , Netanyahu ' nun , Tü ; rkiye ' ye karşı uygulamalarında Lieberman ' a desteğini belirttiğini yazdı .

Haaretz gazetesi , Başbakanlık kaynaklarının , Bü ; yü ; kelç ; inin Danny Ayalon tarafından davet edilerek kınanması kararının Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ' la ortaklaşa alındığını , ancak Netanyahu ' nun bunu uygulama biç ; iminden haberi olmadığını bildirdi . Başbakanlık kaynakları , ' Ancak olay anında , Başbakan Dışişleri Bakanına tü ; m desteğini verdi ' diye konuştu .

Netanyahu ' nun kapalı kapılar ardındaki değerlendirmesinde de İsrail-Tü ; rkiye arasındaki ilişkilerdeki kö ; tü ; ye gidişten dolayı endişesini dile getirdiği ve ' son iki yıl boyunca , Tü ; rkiye ' nin Avrupa ' dan ve ABD ' den uzaklaşarak , Suriye ve İran ' a doğru sistematik bir şekilde kaydığını ' sö ; ylediği de ifade edildi .

Yedioth Ahranot ' ta da benzer gö ; rü ; şlere yer verildi . Netanyahu ' nun yine kapalı kapılar ardında , ' Tü ; rkiye ' nin İran ' a doğru yakınlaştığını ve bunu sıkıntı verici bulduğunu ' sö ; ylediği belirtildi . Yardımcıları , Netanyahu ' nun bu sü ; recin , İsrail ' in Gazze Şeridi ' nde bir yıl ö ; nce dü ; zenlediği 3 hafta sü ; reli ' Dö ; kme Kurşun ' operasyonundan da ö ; nce başladığını sö ; ylediğini aktarıp , Avrupa Birliği ' ne henü ; z kabul edilmemesi nedeniyle Ankara ' nın İslam ü ; lkeleriyle bağlarını derinleştirdiğini sö ; yledi .

İsrail Başbakanı ' nın , ' Ortadoğu ' da Arap olmayan 3 gü ; ç ; lü ; ü ; lke bulunduğunu ' sö ; ylediği , bu ü ; lkelerden İsrail ' in kö ; klerinin daima batıda olduğuna işaret ettiği , diğer ü ; lke İran ' ın bir zamanlar Batılı olup halen radikal İslamın lideri konumunda bulunduğunu , ü ; ç ; ü ; ncü ; ü ; lke olarak saydığı Tü ; rkiye ' nin yine Batıya yakınken , son yıllarda yö ; nü ; nü ; İran ' a doğru ç ; evirdiğini ve bu sistematik doğuya kayışın kendilerini endişelendirdiğini ifade ettiği de belirtildi .

Kudü ; s ' teki yetkililer de gazeteye , Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın , ' Dö ; kme Kurşun ' operasyonu nedeniyle İsrail ' e karşı tavır değişikliğine gittiğini , bu sü ; recin Davos ' ta , Erdoğan ' ın İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ' le olan toplantıyı terk ettiğinde başladığını sö ; yleyerek , ' Dolayısıyla Kudü ; s ' te olup bitenler , Ankara ' da olanlardan daha ö ; nemsizdir ' diye konuştu .

Planet-Hü ; rriyet