Hendek'teki siyasi hile

Hendek Savaşı sırasında Medineli Müslümanlara karşı oluşturulan Arap yarımadasının en büyük savaş koalisyonu öyle bir hile ile çökertildi.

Hendek'teki siyasi hile
  Bu yazı birkaç ; hafta ö ; nceden Cuma gü ; nü ; iç ; in planlanmıştı . Sanırım konu değişikliğine en ç ; ok Haber7 Yayın Koordinatö ; rü ; Yaşar İliksiz Bey şaşırmış olmalı . Adetim olmadığı ü ; zere dü ; n sabah saatlerinde kendisine bugü ; n iç ; in yazmayı dü ; şü ; ndü ; ğü ; m konudan sö ; z etmiş &ldquo ; ç ; ok gü ; zel yazı olur&rdquo ; cevabını almıştım . Eğer gü ; ndem değişmezse Cuma gü ; nü ; ne inşaallah o konuyu yazacağım .

Konu değişikliğine neden gerek duyulduğuna gelince .
Yaşar Bey ile bugü ; n iç ; in yazmayı dü ; şü ; ndü ; ğü ; m konudan sö ; z ederken , henü ; z gü ; ndeme İsrail ' in bü ; yü ; kelç ; imize yaptığı hakaretle ilgili haberler dü ; şmemişti . Ö ; fkemi tepeme ç ; ıkaran bu haberi akşam eve gidince televizyondan ö ; ğrendim .
Ö ; ncelikle şunun altını ç ; izelim : Kimse bu şanlı ve şerefli milletin bü ; yü ; kelç ; isine hakaret edemez . Ederse ne olur meselesi bu yazının konusu değil . Biz yazıya başlık olan konuya geç ; elim .

Ne zaman ü ; lke ve dü ; nya gü ; ndemi karışsa ve işler kö ; rdü ; ğü ; me dö ; nse , hemen elimi tarih kitaplarına atarım . Dü ; nya denilen şu ihtiyar kü ; rede şu an yaşayanlar bizleriz . Bundan ö ; nce ne milletler geldi geç ; ti , nelerle karşılaştı insanoğlu . Bu nedenle , gü ; nü ; mü ; zde karşılaştığımız olayları daha iyi anlamak ve sonuç ; larını kestirebilmek iç ; in hadiselere biraz geriden bakmakta yarar vardır .

Geç ; tiğimiz gü ; nlerde son 1 yıl iç ; inde ikinci defa Martin Lings ' in Hz . &ldquo ; Muhammed ' in Hayatı&rdquo ; kitabını okuyup bitirdiğimde , sizlerle paylaşmayı dü ; şü ; ndü ; ğü ; m ilk hadise Hendek Savaşı gü ; nlerinde yaşanılan inanılmaz olaylar oldu . Bir kişinin bir milletin ve ü ; lkenin kaderini nasıl değiştirebileceğinin ç ; arpıcı 2 ö ; rneğini okuyacaksınız . . .
Medine ' de kurulan site İslam devletini ortadan kaldırmak iç ; in Arap yarımadasında bü ; yü ; k ittifakların oluşturulduğu ve Mü ; slü ; manlara karşı gü ; ç ; lü ; ordunun hazırlandığı gü ; nler .
Mü ; slü ; manlara şans veren yoktur . Nitekim Mekke ' nin hazırladığı gü ; ç ; lü ; ordu , bö ; lgedeki birç ; ok kabilenin onların safına geç ; mesinde bü ; yü ; k etki yapar . Medine ö ; nlerine yaklaştıklarında 10 bini aşar Mekke ordusu . . .

Hz . Peygamberin aldığı istihbarat Mekke ordusunun 1 hafta sonra Medine ö ; nlerine ulaşacağı şeklindedir . Derhal savaş meclisini toplar ve konuyu sahabenin ö ; nde gelenleri ile istişare eder . Selmani Farisi ' nin ö ; nerisi uygun bulunur ve Medine ' yi savunmak iç ; in hendek kazılmasına karar verilir . Ö ; nlerinde en fazla 5-6 gü ; nlü ; k vakit , kazılması gereken uzunluğu 5 , 5 km , derinliği 5 m , eni 9 m . olan hendek vardır .
Ö ; nce destek sonra kö ; stek . . . Fakat hendeği kazmak iç ; in gerekli malzemenin tedariki bile uzun zaman alacağından , o sırada daha ö ; nce yapılan anlaşma gereği kendileri ile sulh iç ; inde bulunulan Medine iç ; inde yerleşik Yahudi Kureyza kabilesinden kazma , kü ; rek , ç ; apa ve ç ; ıkan hafriyatı atmak iç ; in de sıkı hurma liflerinden ö ; rü ; lmü ; ş sağlam hurma sepetleri savaşın ardından yenileri verilmek ü ; zere ö ; dü ; nç ; alınır .

Aslında bu yazının ö ; zeti de , Mü ; slü ; manlara hendek kazması iç ; in malzeme veren Kureyza kabilesinin daha sonra yaptığı ihanet ve başlarına aç ; tıkları feci sondur .
Mekke ordusu Medeniye ' ye ulaştığında hendeği gö ; rü ; nce şaşırır ve geç ; ilmesinin mü ; mkü ; n olmadığına karar verirler . Hendeğin bittiği noktada , şehrin doğusundan yapılacak saldırıları kale şeklindeki evleri ile koruyan Beni Kureyza yahudilerinin oturduğu bö ; lge vardır . Ben Nadir kabilesinden Huyay , eğer izin verirse Kureyza kabilesinin Hz . Muhammed ' le yaptığı anlaşmayı bozacak girişimde bulunmak iç ; in Mekke ordusunun komutanı Ebu Sufyan ' dan izin ister ve derhal yola ç ; ıkar .
Beni Kureyzalılar Huyay ' dan ç ; ekinirlerdi . Uğursuz bir adam olarak bilinirdi . Fakat ondan korkmalarının asıl nedeni karşı konulmaz etkileyici bir yö ; nü ; nü ; n olmasıydı . Beni Kureyza ' nın lideri Ka ' b İbn Esed ' in evine varıp kapısını ç ; aldığında Ka ' b ona kapıyı aç ; mak istemez . Onun ne iç ; in geldiğini tahmin ettiğinden , &ldquo ; Muhammedle bir anlaşma yaptım ve onu bozmayacağım&rdquo ; der . İç ; eri girip de konuşalım deyince Ka ' b yine reddeder . O kapıyı aç ; arsa bir yolunu bulup kendisini etkileyeceğini bilir . Huyay onu zayıf yanından yakalar . &ldquo ; Kapına gelmiş bir konukla bir dilim ekmeğini paylaşmak istemediğinden kapıyı yü ; zü ; me kapatıyorsun&rdquo ; der . Kapıyı aç ; ar . Korktuğu başına gelir . Huyay kendisini ikna eder ve Mü ; slü ; manlarla yaptığı anlaşmayı yırtıp atar . Kureyza ' nın anlaşmayı bozması Mü ; slü ; manları iki ateş arasında bırakmakla kalmaz , Mü ; slü ; manların arasına karışmış mü ; nafıklar da nifaklarını artırırlar .
. . . ve karşı atak
Mekke ordusunda Mü ; slü ; manlara karşı savaşmak ü ; zere gelen Aşca kabilesinden Nuaym , sayıca az olmalarına rağmen Mü ; slü ; manların şanlı direnişinden ç ; ok etkilenir ve bunun kaynağının ilahi bir lü ; tuf olduğunu idrak eder . &ldquo ; Allah İslam ' ı kalbime dü ; şü ; rdü ; &rdquo ; diyen Nuaym , bir yolunu bulup kimseye gö ; rü ; nmeden Hz . Peygamber ' e gelir ve iman eder . &ldquo ; Ne emredersen yaparım&rdquo ; sö ; zü ; ü ; zerine de , &ldquo ; Tü ; m gü ; cü ; nle onları birbirine dü ; şü ; rmeye ç ; alış&rdquo ; cevabını alır . Yalan sö ; ylemek iç ; in izin ister . Peygamber Efendimiz de , &ldquo ; Onları birbirine dü ; şü ; rmek iç ; in ne sö ; ylersen sö ; yle , ç ; ü ; nkü ; savaş hiledir&rdquo ; der .

İşte Yahudi Kureyza kabilesinin kaderini değiştiren ve feci sona gö ; tü ; ren dakikalar o zaman başlar .
Nuaym tü ; m bö ; lgede sö ; zü ; geç ; en , gü ; venilir ve saygın bir isimdir . Doğruca Kureyza lideri Ka ' b İbn Esed ' in savaşı idare ettiği mekana gider . Kendisine gü ; zel bir sofra hazırlanınca da , &ldquo ; Bırakın şimdi yiyip iç ; meyi , sizin gü ; venliğinizden duyduğum endişelerimi paylaşmaya ve bu konuda tavsiyede bulunmaya geldim der .
&ldquo ; Eğer der , Mekkeliler Mü ; slü ; manları yok edecek bir başarı sağlayamadan buradan ayrılacak olurlar ve sizi Muhammed ' in insafına bırakırlarsa haliniz nice olur&rdquo ; der . Kendilerini gü ; venceye almak , Mekkelilerin Kureyza ' yı gö ; zden ç ; ıkarıp oradan ç ; ekip gitmemeleri iç ; in de , Mekke ' nin ö ; nde gelen bazı isimlerini savaş neticeleninceye kadar kendilerine rehin olarak vermeleri ö ; nerisini getirir .

Zaten anlaşmayı bozdukları iç ; in kendilerini yeterince gü ; vende hissetmeyen ve savaşın gidişatı da olumlu seyretmediği iç ; in kaygı iç ; inde bulunan Kureyzalılar bu teklifi oldukç ; a ö ; nemli bulurlar . Nuaym onlara , bu ö ; neriyi kendisinden duymadıkları konusunda yemin ettirir .
Daha sonra Nuaym hızlıca , bir zamanlar yakın arkadaşı olan Mekke ordusunun lideri Ebu Sufyan ' a gider . Ona ve yanındaki Kureyş ' in ö ; nde gelen isimlerine , eğer kendisinde duymadıkları yö ; nü ; nde yemin ederlerse bü ; yü ; k bir sırrı paylaşacağını sö ; yler .

Savaşın o en kritik gü ; nlerinde her bilgi altın değerindedir . Merakla kabul ederler . Nuaym kısık sesle şunları sö ; yler : &ldquo ; Yahudiler Muhammed ile yaptıkları anlaşmaya geri dö ; ndü ; ler ona şö ; yle haber gö ; nderdiler ; Yaptığımıza pişman olduk . Eğer Kureyş ve Gatafan liderlerinden bir kısmını rehin alıp ö ; ldü ; rmek ü ; zere size teslim etsek , bu seni memnun eder mi? Sonra geri kalanlara karşı senin yanında sonuna kadar savaşırız . &rdquo ; Muhammed buna razı oldu , dedi ve sonra onlara tavsiyede bulundu : &ldquo ; Eğer Yahudiler sizden ola ki adamlarınızın bir kısmını rehin isterlerse sakın vermeyin . &rdquo ; Nuaym aynı sö ; zleri kendi kabilesinde ve Gatafanlılar arasında da tekrarladı , yaydı .
Ç ; ö ; ken umutlar . . .

Nuaym ' in getirdiği bilgi savaş kampında bomba etkisi yaptı . Kureyş ' in ö ; nde gelen isimleri Kureyza ' nın Mü ; slü ; manlarla yaptığı anlaşamayı bozan Huyay ' a birşey sö ; ylememeye , Nuaym ' ın getirdiği bilginin de doğru olup olmadığını acilen denemeye karar verdiler . Ebu Cehil ' in oğlu İkrime ' yi Kureyza ' ya gö ; nderdiler . İkrime onlara şunu sö ; yledi : &ldquo ; Muhammedi artık tamamen ortadan kaldırmak ü ; zere yarın savaşa hazır olun . &rdquo ;

İkrime ' ye verilen cevap şu olur : &ldquo ; İç ; lerinizden birkaç ; kişiyi bize rehin vermedikç ; e , Muhammed ' e karşı hiç ; bir şekilde savaşmayız . Ç ; ü ; nkü ; biz , eğer savaş kö ; tü ; giderse , sizin bizi burada yalnız bırakıp memleketinize kaç ; acağınızdan korkuyoruz . Ona tek başımıza karşı koyamayız . &rdquo ;
Bu mesaj Kureyş ve Gatafan ' ın ileri gelenlerine ulaştığında &ldquo ; Tanrıya andolsun ki Nuaym ' ın sö ; yledikleri doğru&rdquo ; derler . Kureyzalılar da , eğer rehin adam vermezlerse Mü ; slü ; manlara karşı bir tek ok bile atmayacaklarını bildirirler . Ve koca ittifak , Arap yarımadasının en bü ; yü ; k savaş koalisyona ç ; ö ; ker .
Yazıyı uzatmak istemiyorum . Kureyzalılara savaştan sonra ne olduğunu merak eden okuyucularımız olabilir . Arzu edenler en kestirme yoldan farklı kaynaklardan Google ' a girip bakabilirler . Ben buraya yazarsam diplomatik kriz bile ç ; ıkabilir .

Ara sıra tarih kitaplarına bir gö ; z atınız . Ç ; ok kolay olmadı bu işler .
Kuru esinti gü ; rü ; ltü ; ile değil , strateji ile yü ; rü ; r tarihin gemisi .
Kendinizi ö ; nemseyin . Bir kişi bile tarihin akışını değiştirebilir .
Bilmem anlatabildim mi?

Kaynak : www . osmanozsoy . com . tr Haber7