Hakeme küfüre ibretlik ceza

Hakeme küfür eden futbol yöneticisine 1 yıl 5 ay 15 gün hapis cezası verildi.

Hakeme küfüre ibretlik ceza
  İzmir ' de oynanan Balç ; ova İdmanyurdu-Kiraz Bireylü ; l maç ; ında hakem Fikret Aras ve yardımcısı Uğur Erdoğan ' a kü ; fü ; r ve hakaret eden Balç ; ova İdmanyurdu yö ; neticisi Mehmet Yurtseven , 10 . Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 1 yıl 5 ay 15 gü ; n hapis cezasına ç ; arptırıldı .

Hapis cezası paraya da ç ; evrilmedi . Karar , Yargıtay tarafından da onaylandığı taktirde Mehmet Yurtseven cezaevine girecek ve infaz yasası gereği 13 ay hapis yatacak . Bu karar bundan sonrası iç ; in de emsal teşkil edecek .

Tü ; rk futbol tarihinde bir ilk yaşandı ve hakeme hakaret eden yö ; netici 1 . 5 yıl hapis cezasına ç ; arptırıldı . Mahkeme , cezanın paraya dö ; nü ; ştü ; rü ; lmesine de imkan tanımadı . İzmir ' de oynanan Balç ; ova İdmanyurdu-Kiraz Bireylü ; l maç ; ında hakemlere yö ; nelik tehdit ve hakarette bulunan Balç ; ova İdmanyurdu yö ; neticisi Mehmet Yurtseven , İzmir 10 . Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 1 yıl 5 ay 15 gü ; n hapis cezasına ç ; arptırıldı .
İzmir kü ; ç ; ü ; k yer . . .
Yurtseven , hakem Fikret Aras ve yardımcısı Uğur Erdoğan ' a , &ldquo ; Allah belanızı versin . A . . . k . . . . . O . . . . . ç ; ocukları , İzmir kü ; ç ; ü ; k yer , ben sizi bulup ağzınıza sı . . . . &rdquo ; şeklinde kü ; fü ; r ve hakarette bulunduğu iç ; in bu cezayı aldı .
Mahkeme , 1 . 5 yıllık bu hapis cezasının paraya ç ; evrilmesine de imkan tanımadı . Karar , Yargıtay tarafından da onaylandığı takdirde Mehmet Yurtseven cezaevine girecek ve infaz yasası gereği yaklaşık 13 ay hapis yatacak .
Emsal teşkil edecek
İzmir 10 . Sulh Ceza Mahkemesi ' nin verdiği bu karar , bir emsal teşkil edecek . Tü ; rk futbol tarihine geç ; ecek nitelikte olan bu karar doğrultusunda yö ; netici ve diğer kişiler , hakemlere yaptıkları hakaretten dolayı 1 . 5 yıl hapis cezası alabilecek . Cezanın paraya dö ; nü ; ştü ; rü ; lememesi ise kişileri caydırıcı ç ; ok ö ; nemli bir etken olacak .

Artık oy bile kullanamayacak

Balç ; ova İdmanyurdu yö ; neticisi Mehmet Yurtseven ' in 1 . 5 yıl hapis cezası almasıyla sonuç ; lanan olaylar şö ; yle gelişti :
28 Şubat 2009 tarihinde Balç ; ova sahasında oynanan Balç ; ova İdmanyurdu-Kiraz Bireylü ; l maç ; ının 84 . dakikasında Balç ; ova takımından bir oyuncunun kırmızı kart gö ; rmesi ü ; zerine kulü ; p yö ; neticisi Mehmet Yurtseven , hakemlere yö ; nelik olarak , &ldquo ; Allah belanızı versin&rdquo ; dedi ve hakem tarafından sahadan ihraç ; edildi . .
Sinirlerine hakim olamayan Yurtseven , tehdit ve hakaretlerine koridorlarda da devam etti . Koridorda da , &ldquo ; İzmir kü ; ç ; ü ; k yer , ben sizi bulup ağzınıza s . . . . . a . . . . . ko . . . . o . . . . ç ; ocukları&rdquo ; dedi .
Davacı hakemlerin avukatı da hakem
Hakem Fikret Aras ve yardımcısı Uğur Erdoğan adına bu davayı klasman hakemlerinden olan ve halen Bank Asya 1 . Lig maç ; larında gö ; rev yapan Murat Saraç ; ü ; stlendi .
Mahkeme , hakemlerin kanun gereği kamu gö ; revlisi sayıldığını gö ; z ö ; nü ; nde bulundurarak , Tü ; rk Ceza Kanunu ' nun 125/3A maddesi gereği &ldquo ; kamu gö ; revlisine karşı gö ; revi sırasında hakaret&rdquo ; suç ; unun oluştuğu hü ; kmü ; ne vardı . Ayrıca tehdit ve hakaretin koridorlarda aleni biç ; imde işlenmesi de cezanın artmasına neden oldu . İki hakeme birden bu suç ; un işlenmesi de zincirleme suç ; kapsamına dahil edildi .

740 lira para cezası

Mahkeme , Mehmet Yurtseven ' e , hakaret suç ; undan dolayı 1 yıl hapis cezası vermesine karşın , hakemlerin kamu gö ; revlisi olarak değerlendirilmesi nedeni ile cezanın 4 ' te 1 oranında artırılarak 1 yıl 3 aya ç ; ıkarttı . Herkesin gö ; zü ; ö ; nü ; nde bu suç ; işlendiği iç ; in de ceza yine 4 ' te 1 oranında artırılarak 1 yıl 5 ay 15 gü ; ne ç ; ıkartıldı . Mahkeme , cezanın paraya dö ; nü ; ştü ; rü ; lemeyeceğini de kararında hü ; kmetti . Mehmet Yurtseven ' in ayrıca TCK ' nın 53 . maddesi gereği seç ; me ve seç ; ilme gibi kamu haklarından yoksun bırakılmasını da karara bağladı . Hakaret suç ; undan dolayı bu cezaya ç ; arptırılan Mehmet Yurtseven , tehdit suç ; undan da ayrıca 740 lira para cezası aldı .

Ağır olmadı mı hakim bey?

Amatö ; r maç ; ta hakemlere kü ; fü ; r ve hakaret ettiği gerekç ; esiyle hapis cezasına ç ; arptırılan Mehmet Yurtseven , kararı duyunca şok geç ; irdiğini sö ; yledi . Yurtseven , şö ; yle konuştu :
&ldquo ; Kararı duyunca inanamadım . Şaşırdım , hakim beye ' Ağır olmadı mı hakim bey . Şimdi ben bu cezayı mı ç ; ekeceğim ' diye sordum . Hayatımda ilk defa mahkemeye ç ; ıktım . Bugü ; ne kadar ben karakola bile gitmiş değilim . Bazı tatsız kelimeleri o sinirle sö ; yledim . Olayın bu kadar bü ; yü ; yeceğini tahmin etmiyordum . Ben hayatta kimsenin anasına ya da bacısına kü ; fü ; r etmedim . Bazı yalancı şahitler yü ; zü ; nden mağdur duruma dü ; ştü ; m . Ö ; zellikle maç ; ın gö ; zlemcisi , hiç ; bir şey duymamasına rağmen aleyhime beyan verdi . &rdquo ;

BiR GÖ ; RÜ ; Ş

Erman TOROĞLU : MÜ ; KEMMEL BiR KARAR

FAAL Futbol Hakemleri Derneği ' ni kurduğumuzda , hakemlerin kamu gö ; revlisi sayılması iç ; in ç ; ok mü ; cadele verdik . O zamanlar İç ; işleri Bakanı Ali Tanrıyar ' dı . O da bize yardımcı oldu . Yusuf Namoğlu ile beraber ç ; ok uğraştık . Hakemler maç ; lara giderken ve dö ; nerken , onları kamu gö ; revlisi saydırdık . Fakat nedendir bilinmez sonradan bu kaldırıldı . Şu anda da tartışılır durumda . Demek ki bu bazılarının işine gelmiyor .
İzmir ' de hakimin verdiği karar mü ; kemmel . Yeni şiddet kanununda bunu net bir biç ; imde aç ; ıklamak lazım . O zaman bakın olaylar yü ; zde 80 dolayında nasıl gerileyecek . Soyunma odasını basan kulü ; p başkanları acaba o odanın yanından geç ; ebilecekler mi? Sonunda 1 . 5-2 yıl hapis olacak .
Kamu gö ; revlisi farkı
Aslında hakemlerin kamu gö ; revlisi sayılmasından da ö ; te Futbol Federasyonu ' nda gö ; rev alan şahısların ve yö ; netim kurulu da dahil kamu gö ; revlisi sayılması gerekli mi? Bence gerekli .
Hani o Kulü ; pler Birliği toplanıyor ya , marka değerini yü ; kseltmek iç ; in sonra da hakemlere ve federasyona sayıyorlar . Kanuna koyacakları iki kelime olan &ldquo ; kamu gö ; revlisi&rdquo ; ibaresi bakın o amcaları nasıl mum gibi yapacak . Hapis cezası tehlikesi onları nasıl birer beyefendi haline getirecek .