Bilim elçisi Türkiye'de

Dr. Ahmed Zewail, 4 ülkeyi içeren gezi kapsamında yarın Türkiye'de.

Bilim elçisi Türkiye'de
  ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ' un atadığı 3 ' ' bilim elç ; isinden ' ' biri olan Dr . Ahmed Zewail , bilim ve teknoloji alanlarında işbirliği fırsatlarını geliştirmek amacıyla ç ; ıktığı ve dö ; rt ü ; lkeyi iç ; eren gezi kapsamında Tü ; rkiye ' de .

Dr . Zewail , 3 gü ; n sü ; recek Tü ; rkiye ziyareti sırasında , diğer ü ; st dü ; zey gö ; rü ; şmelerinin yanısıra TÜ ; BİTAK ile ODTÜ ; ve Bilkent Ü ; niversitelerini ziyaret edecek .

ABD ' nin Ankara Bü ; yü ; kelç ; iliği ' nden yapılan aç ; ıklamaya gö ; re , California Teknoloji Enstitü ; sü ; ö ; ğretim ü ; yelerinden Nobel ö ; dü ; lü ; sahibi Dr . Zewail , gezi kapsamında Mısır , Lü ; bnan ve Ü ; rdü ; n ' e de gidecek .

Ö ; nde gelen Amerikalı bilimadamlarının katkılarıyla yü ; rü ; tü ; len ' ' ABD Bilim Elç ; ileri Programı ' ' , ABD ' nin bilim ve teknoloji alanlarında dü ; nya ile ilişkilerini geliştirme ç ; abalarının ö ; nemli bir unsuru olarak gö ; steriliyor .

Program , ilk olarak ABD Başkanı Barack Obama tarafından 4 Haziran 2009 ' da Kahire ' de duyurulmuş ve ardından Dışişleri Bakanı Clinton da geç ; en Kasım ayında program bü ; nyesinde atanan ilk 3 bilim elç ; isini aç ; ıklamıştı .

Dr . Zewail ' in yanısıra , California Ü ; niversitesinde Biyokimya Profesö ; rü ; olan eski Ulusal Bilimler Akademisi Başkanı ve Sciencemagazine Genel Yayın Yö ; netmeni Bruce Alberts ile John Hopkins Ü ; niversitesi ö ; ğretim ü ; yesi eski Ulusal Sağlık Enstitü ; sü ; Mü ; dü ; rü ; Elias Zerhouni bilim elç ; isi olarak atanmıştı . Yeni isimlerin de ö ; nü ; mü ; zdeki aylarda atanması bekleniyor .

Ö ; nü ; mü ; zdeki iki ay iç ; inde , 3 bilim elç ; isi , Kuzey Afrika , Avrupa , Orta Doğu , Gü ; ney ve Gü ; neydoğu Asya ' daki bazı ü ; lkelere yapacakları ziyaretlerde , bilim ve teknoloji alanlarında yeni ortaklık fırsatlarını değerlendirmek ü ; zere ü ; st dü ; zey gö ; rü ; şmelerde bulunacaklar .

Bilim elç ; ileri , ortak kü ; resel sorunlarla mü ; cadele ve ortak amaç ; ların gerç ; ekleştirilmesi iç ; in mevcut ilişkileri geliştirmeyi ve yeni ilişkiler kurmayı hedefliyor .

Elç ; ilerin gö ; rü ; şmelerde , ilgili ü ; lkelerin yetkilileriyle matematik , mü ; hendislik , sağlık , enerji , iklim değişikliği araştırmaları , yeşil teknolojiler gibi bilim ve teknolojinin her alanındaki fırsatların yanısıra mevcut bilimsel enstitü ; lerin gü ; ç ; lü ; ve zayıf noktalarını belirleyecekleri ve tavsiyelerde bulunacakları belirtildi .

Elç ; iler , elde ettikleri bilgileri ABD hü ; kü ; meti ile paylaşacak .