Başbakan: Yalan söylüyorsunuz yalan

Başbakan Erdoğan, AK Parti, TBMM grup toplantısında konuştu.

Başbakan: Yalan söylüyorsunuz yalan
  2010 yılına hem ulusal hem de kü ; resel ö ; lç ; ekte ç ; ok yoğun gü ; ndem maddeleriyle girdik . Hü ; kü ; met olarak bunu ç ; ok yakından takip ediyoruz . Sorun alanlarının ü ; zerine tek tek gidiyoruz . Ç ; ö ; zü ; mle buluşturmanın mü ; cadelesini veriyoruz . Geç ; tiğimiz hafta uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşu Tü ; rkiye ' nin kredi notunu artırdı BA2 ' ye yü ; kseltti . Onun ö ; ncesinde de Fitch adlı kuruluş BB Pozitif ' e ç ; ıkarmıştı .

Krizin başladığı Eylü ; l 2008 ' den bugü ; ne kadar 40 ü ; lkenin kredi notu 100 kez dü ; şü ; rü ; ldü ; . Yalnızca 14 ü ; lke iç ; in 20 adet kredi notu artışı yapıldı . Tü ; rkiye kriz sü ; recinde notu artabilen bu 14 ü ; lke arasında yer alma başarısını gö ; sterdi . Muhalefetin felaket tellallığı yaptığı bu dö ; nemde , uluslararası kuruluşlar Tü ; rkiye ' nin doğru yolda olduğunu teyit etmiş oldular . Tü ; rkiye 2010 ve sonrasında dü ; nyada en hızlı bü ; yü ; me kaydedecek ü ; lkeler arasında gö ; steriliyor .

Rakamlar gö ; stergeler konusunda Tü ; rkiye ' nin ekonomik manzarası konusunda bizler hiç ; bir zaman popü ; lizm yapmadık . Tablo neyse ortaya koyduk . Biz geç ; mişte her fırsatta pembe tablolar ç ; izen iktidarlardan olmadık , olmayacağız . Olumlu ya da olumsuz her gelişmeyi milletimizle paylaşıyoruz . Başarılı olduğumuz noktaları dile getirdiğimiz kadar sorun alanlarını da dile getiriyoruz .

2008 yılında ABD ' de krizin ilk sinyalleri alınmaya başlandığı andan itibaren bizde tedbirlerimizi almaya başladık . Yapısal reformlara ek olarak krizi asgari seviyede tutmak iç ; in ciddi ö ; nlemler aldık . Ben bu kriz bizi etkilemeyecek demedim . Tü ; rkiye ' nin krizden etkilenmesi kaç ; ınılmazdır . Ama ben teğet geç ; ecektir dedim . Bunlar ne yazık ki teğetin anlamına bile bakmamışlar .

Geç ; enlerde bir karikatü ; rist teğeti gü ; zel bir şekilde ç ; izmiş . Demek ki bunları da pek takip etmiyorlar . Bunun az da olsa sü ; rtü ; nme payı olacak . Bunu gö ; rmü ; ş olurlardı . Bugü ; n de bu sö ; zü ; n ne kadar sağlam olduğunu , piyasa analistleri sö ; ylü ; yor . Tü ; rkiye yü ; zyılda bir gö ; rü ; lecek bir krizden en az zararı gö ; rerek başarıyla ç ; ıkmayı gö ; steriyor .

Tü ; rkiye yaşanan bu kü ; resel kriz sayesinde ekonomik dayanıklılığını ortaya koymuştur . İzlanda ' nın yaşadığı , Yunanistan ' ın yaşadığı , ABD ' , Japonya , Almanya , İngiltere gibi bü ; yü ; k ü ; lkelerin yaşadığı sıkıntılara bakın . Tü ; rkiye bu ü ; lkelere kıyasla krizden en az zararla aşma gü ; cü ; nü ; gö ; stermiştir .

Ekonomide beklentiler son derece ö ; nemlidir . Ama bakıyorsunuz muhalefet kü ; resel kriz ipine sımsıkı tutunmuş , eline geç ; irdiği ü ; ç ; beş kö ; tü ; ö ; rnek yü ; zü ; nden , kö ; tü ; mserlik pompalamanın başında . Bu ü ; lkede kendi kendilerine kriz ç ; ıkardılar , onu yö ; netemediler , onun altında kaldılar . Biz hü ; kü ; met olarak Tü ; rkiye ' nin değil , dü ; nyanın krizini ü ; lkemizin imkâ ; nlarıyla atlatmayı nasıl başarabileceğimizi herkese gö ; sterdik , gö ; steriyoruz . Bizim farkımız bu .

MHP ' nin tabanını tenzih ederim , sayın bahç ; eli ç ; ıkmış yanındaki malum efradıyla bizim emekli maaşına yaptığımız zammı eleştiriyor . Meclis ' i markete ç ; evirmiş . Ö ; nlerine unu bulguru doldurmuş , bizim yaptığımız zamları eleştiriyorlar . Bir siyasi parti kendisine bu kadar zarar verebilir mi? Kendisini kendi eliyle bu kadar tuzağa dü ; şü ; rebilir mi? 3 . 5 yılda iktidarda kaldınız . Bu kadar mahirdiniz , bu kadar başarılıydınız , milletin size verdiği 5 yıllık iktidar gö ; revini , niç ; in 3 . 5 yılda kaç ; ıp gittiniz . Siz bir defa bu noktada artık test edilmiş bir siyasi partisiniz ve durumunuz ortada . Size bö ; yle bir gö ; rev zaten teslim edilemez . Buradan soruyorum sayın Bahç ; eli siz emekli vatandaşlarım iç ; in ne yaptınız? Hangi yü ; zle , hangi vicdanla emekli maaşlarına artışı yetersiz buluyorsunuz?

TÜ ; İK ' in resmi rakamlarına dayanarak birkaç ; ö ; rnek veriyorum . Bizim iktidarımız dö ; neminde bu dö ; nemde yaptığımız emeklilere yö ; nelik zammın bir ö ; rneği de Abdullah beyin Başbakanlık gö ; revindeyken gerç ; ekleştirmiştik . 2002 Kasım ayında net asgari ü ; cret neydi 184 lira . 1 litre sü ; t o zaman 1 . 15 . o gü ; n asgari ü ; cret 160 litre sü ; t alabiliyordu . 2002 sonunda en dü ; şü ; k SSK emekli 232 lira . 276 kilogram ekmeğe karşılık geliyordu . Şu anda en dü ; şü ; n SSK emekli aylığı 683 lira ve şu anda bu maaş 336 kilogram ekmeğe tekabü ; l ediyor .

Bağkur esnaf emekli aylığı 149 liracıktı . Şu anda en dü ; şü ; n esnaf emekli aylığı 555 lira . 148 kilo makarna alınırken , bugü ; n 288 kilogram makarna alabiliyor . Artış yü ; zde 95 . Bağkur tarım emeklisinin aylığı 2002 sonunda 66 lira . Peki bunun şu anda 380 liraya kim ç ; ıkardı . Ak Parti iktidarı ç ; ıkardı . Ondan sonra biz ç ; iftç ; inin kö ; ylü ; nü ; n yanındayız diyorlar .

7 yılda bir yandan enflasyonu dizginleyerek fiyat artışlarını sınırlı seviyede tuttuk . Bir yandan da maaşları enflasyonun ç ; ok ü ; zerinde artırdık . Artık cepteki paranın adete gü ; neş karşısında eriyen kar topu gibi eridiği bir dö ; nem yaşamıyoruz . 2009 tamamında , 369 . 819 adet otomobil satışı gerç ; ekleşti . Kü ; resel krize rağmen 2008 ' de satılandan yaklaşık 64 bin adet fazla otomobil 2009 ' da satıldı .


Tam gü ; n yasası tasarısının amacı halkımıza kolay erişilebilir bir sağlık hizmeti vermek ayrıca sağlık ç ; alışanlarımıza yeni imkâ ; nlar sunmaktır . Biz cumhuriyet tarihinde sağlıkta en bü ; yü ; k devrimi gerç ; ekleştirdik . Buna inkılâ ; pta diyebilirsiniz . Bü ; tü ; n alanlarda bu adımları gü ; n be gü ; n artırarak devam ettiriyoruz . Biz dertliyiz . Derdimiz , dertli olan vatandaşımın derdine derman olmak .

Dedik ki biz bü ; tü ; n hastaneleri birleştireceğiz ve bununla da kalmayacağız , ç ; ü ; nkü ; biz devlette yeni bir anlayış getiriyoruz . Bir koordinatö ; r devlet anlayışını getiriyoruz . Devletin b u kurumlarının yanında ö ; zel sektö ; rlerin , vakıfların hastaneleri vardır , bunlarla da anlaşmaya gideceğiz , dolayısıyla benim vatandaşım bu hastanelerin hepsinden yararlanacak . Kapısından iç ; eri adım atmaya fırsat bulamayan vatandaşım , o lü ; ks hastanelere girme imkanına kavuştu . 8-10 kişinin yattığı hastaneleri dü ; şü ; nü ; n , afedersiniz koskoca koridorda bir tuvalet . Sağlam girsen iç ; inden hasta ç ; ıkarsın . Biz şimdi bunları değişime tabi tuttuğumuz gibi , yeni hastanemizde 1-2-3 kişilik odalarla , bu tü ; r hastaneleri yapar hale geldik . Ta git Hakkari ' ye , orada bunu gö ; rü ; rsü ; n .

Herkes işin lafını , biz icraatını yapıyoruz . Eğer bugü ; ne kadar oraya bu hizmet gitmemişse orada bir sorun vardır . Bununla kalmadık , o hastane kapılarında ilaç ; iç ; in bekleyen vatandaşlarımızı da dü ; şü ; ndü ; k . 5 ilaç ; yazmışsa doktor , ya ikisi var ü ; ç ; ü ; yok , ya ü ; ç ; ü ; var ikisi yok . Bu bö ; yle olmaz dedik . SSK olarak hem para tahsil edeceksin , hem de ilaç ; vermeyeceksin . Bu adalet değil . Bir taraftan da anayasamızda demokratik laik sosyal bir devlet diyeceksin . Ö ; yleyse bunu yapacağız .

Dedik ki artık , benim vatandaşım gitsin serbest eczaneden hepsini orada bulsun ve bu sü ; reç ; başladı . O gü ; nden bugü ; ne geliyoruz . Tabi bugü ; ne geldik bakıyorsunuz , gü ; zel bir sü ; reç ; devam ederken , bazı aksamalar olmuyor mu tabii ki var . Hastanelerde eczanelerde sıkıntılar oluyordu . Şimdi az oranda oluyor . Dü ; nyanın en ileri ü ; lkelerinde bu sıkıntılar var .

Obama ' yı sağlık reformuna gö ; tü ; ren hadisenin nelere mal olduğu ortada . Sultanahmet ' te ABD ' li turistlerle birlikte oldum , dediler ki siz sağlık reformu yaptınız , bunu Obama ' ya da anlatsanıza dediler . Biz de anlatırız dedik . O arada az bir oy farkıyla da olsa , Sayın Obama hedeflediği sağlık

Orada da halkın anlayışı şu , benim paramı dar gelirliye vermek suretiyle , o dediğiniz uygulamayı yapamazsınız diyor . Tü ; rkiye hamdolsun bunu gerç ; ekleştirdi . Sağlık konusu , itfaiye konusu , diyanet konusu , yargı , polisiye gü ; venlik ideolojilere kurban edilemez . Bakıyorsunuz hastanelerde , efendim işte ne yapacaklarmış , işi durdurma yapacaklarmış . Ameliyat masasında , acilde benim vatandaşım , beyefendiler , eylemini bitirsin gelsin de ameliyat olurum diye bekleyebilirim . &ldquo ; Biz oraya nö ; betç ; i bıraktık&rdquo ; neyin nö ; betç ; isini bıraktın yahu? Tababet yemininde bö ; yle bir şey yok . Bir gü ; n seni de farklı bir şekilde vurur .

&ldquo ; Eczaneleri kapatıyoruz&rdquo ; ne demek kapatıyorsun? Biz sorumluluk ü ; stlenmişiz , atılması gereken adım neyse bunu biz atarız . O dernekmiş şu dernekmiş anlamayız . Biz 2 . 5 katrilyonluk matrahı size devrettik . Bu kaynağı buldun , devlet geri dö ; nemez diyorsun . Ben geri dö ; nmem de farklı formü ; ller bitti mi? Yolumuza devam ederiz . Ben bu konuda eczane sahiplerine aç ; ık sö ; ylü ; yorum . Şu anda sorumlu olan birlik , ilgili bakanımla ya oturur anlaşır , oturmadığı takdirde de mü ; racaat eden bü ; tü ; n eczanelerle anlaşmayı yapar yolumuza devam ederiz . Artık hiç ; zor değil , eczaneler anında ilgili bakanlıkla irtibat kuruyor . Biz halkımızın sağlığını ideolojilere kurban etmeyeceğiz .

Bakıyorsun doktor hastanede yok . Nerede? Part time ç ; alışıyor . Bö ; yle şey olur mu? Niye part time ç ; alışıyorsun arkadaş gel full time ç ; alış . Nereye gitti? Muayenesine gitti . Bir zamanlar ameliyat iç ; in gü ; n verilmezdi . Hemen kart verilirdi . Muayeneye gidilirdi . Yine nereye ç ; ağırılsın . Nereye ç ; ağırılırsın? O beyefendinin gö ; revli olduğu hastanesine . Biz bunu yaptırmak istemiyoruz .

Biz bu uygulamayla , bu tasarının amacı , halkımıza yü ; ksek standartta kaliteli , kolay erişilebilir bir sağlık hizmet vermek . Sağlık ç ; alışanlarımıza yeni imkâ ; nlar sunmaktır . Bu konudaki itirazlar son derece yersizdir . Bu uygulama sayesinde , tü ; m personelin ek ö ; demeleri , hekimlerin mali haklarını da dü ; zenlenecektir .


Maaşlarına ç ; alışmalarından bağımsız olarak sabit bir ek katkı yapılacak . Bu emekli maaşlarına da yansıyacak . Buna gö ; re pratisyen hekimlerin maaşları yü ; zde 42 , uzman hekimlerin maaşı yü ; zde 71 , klinik şef ve şef yardımcılarının maaşı yü ; zde 80 oranında artırılacaktır . 25 yıl ç ; alışan bir pratisyen hekimin emekli maaşı yü ; zde 44 , uzman hekimin emekli maaşı yü ; zde 82 , klinik şef ve şef yardımcısının emekli maaşı yü ; zde 100 oranında artırılacaktır .

Hekimlerin raporlu ve izinli olduğu dö ; nemdeki ek ö ; deme kayıtları dü ; zenlenecek . Daha ö ; nce başlattığımız , sağlık kuruluşunu ve hekimini seç ; me hakkı daha da genişletilecek . Ö ; zel ve ü ; niversite hastanelerinde sadece para ö ; deyenlerin hekimini seç ; me dö ; nemi de sona erecek . Hastanın bekleme sü ; releri en aza indirilecektir .


Son gü ; nlerde sivil diktadan bahsetmeye başladılar . Bunlar sizin işinizdi yahu , siz bunları yapmaya ç ; alıştınız . Bizim tü ; m bu işlerimiz partimizin iç ; inde olması gereken istişare mekanizması neyse bu yapılır . Ama partimizin başarısı iç ; in atılması gereken adımları atarız . Bu başarımızın gereğidir . Mahalle baskısı dediler , kimi maalesef bu noktada , ü ; lkeleri de telaffuz ederek . Bö ; lü ; nme , parç ; alanma ihanet dediler , şimdi yeni kavramları tedavü ; le sokup oradan korku tü ; ccarlığına soyundular .

Bu ü ; lke 7 yıl ö ; ncesine gö ; re daha demokratik bir yapıya sahip midir değil midir? Ö ; nemli olan bu . Tarihi ö ; neme sahip demokratik atılımları kim yaptı . Tü ; rkiye ' nin AB ' ye katılım mü ; zakerelerini kim başlattı? Biz başlattık . Alevi vatandaşlarımızın sorunlarını biz cesaret ettik getirdik . Bu ay sonunda da bunun da finali yapılacak .

Zaman zaman bazı kanallarda gö ; rü ; yorum . Hepsinin farkı farklı bakış aç ; ısı var . Bunların hepsine aynı şekilde cevap vermek mü ; mkü ; n değil . Ama ortak akılla bir adım atılacak . Aynı şekilde romanların sorunları var dedik , ç ; alıştay başlatıldı . Gittikleri yerdeki ç ; adırlar , oradan oraya gö ; ç ; . Yani insanca yaşamanın olmadığı bir tablo var ortada . Onlar da insan . Ö ; yleyse biz onlara insanca yaşamanın imkâ ; nını tanımak zorundayız . Biz yaratılanı yaratandan ö ; tü ; rü ; seviyoruz . Benim Kü ; rt kardeşimin sorunu varsa , roman vatandaşımın da sorunu var . Kimin nerede sorunu varsa .

Biz etnik milliyetç ; ilik yapmayacağız dedik . Tü ; rkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan tü ; m vatandaşlarımız arasında ayırım yapamayız dedik . Bö ; lgesel ayrımcılık yapamayız dedik . Doğu neyse batı da o . Kuzey neyse Gü ; ney de o . Azınlıkların meseleleriyle bu zamana kadar kim ilgilendi? Biz yaptık . Gayrimenkullerine el konuldu , biz o sorunu da ç ; ö ; zdü ; k . O sü ; reci de başlatmış durumdayız . Yargıda neticelendirilenleri de anında kendilerine iade ediyoruz .

Kü ; rtlere her ay şu kadar maaş verecek . Nereden duydun bunu yahu? Kimsenin bö ; yle bir sö ; z verdiği sö ; z konusu değil . Ama dert ne? Dert Ak Parti iktidarını zora sokmak . Yalan sö ; ylü ; yorlar .

Ö ; bü ; r tarafta , resmi dil Kü ; rtç ; e olacakmış? Yok bö ; yle bir şey , kim sö ; yledi bunu? Tayyip Erdoğan mı? Beşir Atalay mı? Yalan sö ; ylü ; yorsunuz yalan . Kalkıpta halkımızı anlatmayın .


Her tü ; rlü ; tehdidi gö ; ze alarak ç ; etelerle , mafyayla , karanlık gü ; ç ; lerle mü ; cadele ettik . Ama biz bunları yaparken bize ' Tek parti heveslisi ' yaftası yapıştırmaya kalkıyorlar . Ü ; stelik bunu yapanlar tek parti hamuruyla yoğrulmuş siyasetç ; ilerdir . Bunlar aynı oyunu Menderes ' e de Ö ; zal ' a da oynadılar .


7 yıl ö ; nce bu ü ; lkede kö ; şe yazarları , aydınlar , dü ; şü ; nü ; rler bazı konuları gü ; ndeme bile getiremiyorlardı . Bugü ; n konuşulanlara , yazılanlara bakın . 7 yıl ö ; nce bazı kurumları eleştirmek hayal bile edilemiyordu . Manşetlerin nereden sipariş edildiğini , kö ; şe yazılarının taslağının nerede hazırlandığını bu ü ; lke gö ; rdü ; . Şimdi konuşan bir Tü ; rkiye var .


Demokrasi hamlelerini tek parti yaftasıyla suç ; layanlar , demokrasi iç ; in hiç ; bir bedel ö ; dememiş olanlardır . Hiç ; kimsenin ü ; zerinde baskı yok . Ve biz iktidarda olduğumuz sü ; rede hiç ; kimseye baskı olmayacak