At etini protestoya soruşturma

Adana'da at eti yedikleri gerekçesiyle protesto yürüyüüşü yapan 18 öğrenci hakkında soruşturma açıldı.

  Ç ; eşitli tarihlerde at ve eşek eti operasyonlarının yapıldığı Adana ' da , 22 Aralık ' ta Tarım İl Mü ; dü ; rlü ; ğü ; ekipleri at ve eşek kesip , etini sattığından şü ; phe ettikleri bir kasabı takibe almış , bu kasabın et sattığı yerlerden birinin de Kredi ve Yurtlar Kurumu ' nun Ç ; ukurova Ü ; niversitesi ( Ç ; Ü ; ) kampusundaki 2 bin 800 kız ve erkek ö ; ğrencinin kaldığı Fevzi Ç ; akmak Ö ; ğrenci Yurdu ' nun yemeğini yapan firma olduğu saptanmıştı . Bu durumun ortaya ç ; ıkmasıyla birlikte yurtta kalan ö ; ğrenciler , ü ; st ü ; ste 2 gü ; n kaldıkları yurdun ö ; nü ; nde eylem yapmıştı .
Yurt-Kur ' u ıslık ve alkışlarla protesto eden ve yol kapatan ö ; ğrenciler , ' Adana uyuma ö ; ğrencine sahip ç ; ık ' , ' Mü ; şteri değil , ö ; ğrenciyiz ' , ' Adana kebabı , eşek kebabı ' , ' Yö ; netim bize hesap verecek ' , ' İnsanca bir yurt istiyoruz ' , ' Nuri eşek etini sen ye ' yazılı pankartlar aç ; ıp , sloganlar attı . Ç ; ukurova Ü ; niversitesi ( Ç ; Ü ; ) kampusu iç ; indeki Kredi ve Yurtlar Kurumu ' na bağlı Fevzi Ç ; akmak Ö ; ğrenci Yurdu ' nda kalan 18 ö ; ğrenciye , eylem yaptıkları ve yurt mü ; dü ; rü ; nü ; kü ; ç ; ü ; k dü ; şü ; rü ; cü ; sloganlar attıkları gerekç ; esiyle soruşturma aç ; ıldı . Yurt Mü ; dü ; rlü ; ğü ; tarafından yurttan atılmayla cezalandırılmaları istenen ö ; ğrencilerden 25 yaşındaki Ali Cengiz , &ldquo ; At ve eşek eti yiyen de biziz , bunu protesto ettik diye yurttan atılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan da . Bize bunu reva gö ; rdü ; ler diye teşekkü ; r etmemizi mi bekliyorlar? Biz sağlıklı bir yurtta kalmak istediğimiz iç ; in şimdi hem bursumuzdan olacağız , hem yurdumuzdan&rdquo ; dedi .

Ö ; ğrencilerin eylemi ü ; zerine Fevzi Ç ; akmak Ö ; ğrenci Yurdu Mü ; dü ; rlü ; ğü ; , eyleme katıldıkları tespit edilen 18 ö ; ğrenci hakkında soruşturma aç ; tı . Bu ö ; ğrenciler , 4 Ocak ' ta yurtta anons edilerek blok mü ; dü ; rlü ; klerine ç ; ağrılıp , Yurt Mü ; dü ; r Yardımcısı Niyazi Gü ; her ' in imzasının bulunduğu aç ; ıklamalı bir ifade tutanağı verildi . 18 ö ; ğrencinin ifadeleri istenen tutanakta , olayın kısa bir ö ; zeti yer alırken , yurt mü ; dü ; rü ; nü ; n kü ; ç ; ü ; k dü ; şü ; rü ; ldü ; ğü ; belirtildi . 1 hafta sonra da aynı ö ; ğrenciler tekrar ç ; ağrılarak Yurt Mü ; dü ; r Yardımcısı Nuray Tü ; rkmen imzalı savunma formu verildi . Bu formda da ö ; ğrencilerin , maksadını aştıkları belirtilen eylem nedeniyle yurt idare ve işletme yö ; netmeliğinin 23 ' ü ; ncü ; maddesi gereğince ' yurttan sü ; resiz ç ; ıkarma cezası ' ile cezalandırılmaları gerektiği bildirilerek , 3 gü ; n iç ; inde savunmaları yazılıp , teslim edilmesi istendi .
Ö ; ğrencilerden 3 yıldır yurtta kalan Ç ; Ü ; Eğitim Fakü ; ltesi Felsefe Grubu Ö ; ğretmenliği Bö ; lü ; mü ; son sınıf ö ; ğrencisi 25 yaşındaki Ali Cengiz , aç ; ılan soruşturmanın skandal olduğunu sö ; yledi . Yapılan eylemlerin haklı gerekç ; eleri olduğunu belirten Cengiz , &ldquo ; Yurtta at eti yedirildiği ortaya ç ; ıktı . Bu insanlık onurunu zedeleyici , hakaret iç ; eren bir durum . Bu insanı gerç ; ekten harekete geç ; iren bir olay . Sessiz kalınsa abes bir durum yaratacak . Bu eylemi yapıp , sesimizi duyurmamız gerekiyordu . Ben de katıldım . Ama idare , eylemin ardından ' Neden eylem yaptınız? ' diyerek ifademizi alıyor , savunmamızı istiyor . Bizi suç ; lamaları ç ; ok garip . Mü ; dü ; rü ; n onurunu rencide edici sloganlar attığımız iç ; in soruşturma aç ; mışlar . Ama mü ; dü ; r bize at eşek eti yedirirken bizim onurumuzu hiç ; dü ; şü ; nmü ; yor&rdquo ; dedi .

' AT VE EŞEKLER ETİNİ YİYEN BİZLER SUÇ ; LU OLDUK '

Aç ; ılan soruşturmayla birlikte ikinci bir şok yaşadıklarını kaydeden Cengiz , ilk gü ; n yapılan eylemin son 5 dakikasına katıldığını , ikinci gü ; n ise eylem saatinde Adana Devlet Tiyatrosu ' nda oynanan oyunu izlediğini ve eyleme katılmadığını bildirdi . Yurttan atılmayla karşı karşıya kaldıklarını anlatan Cengiz , şö ; yle konuştu :

&ldquo ; Ç ; ift taraflı kıskaca alınmış gibiyiz , kö ; şeye sıkıştık . Bö ; yle bir saç ; malık olabilir mi? Savunma metninde eyleme katıldığımız iç ; in sü ; resiz yurttan atılmayla cezalandırılacağımız yazıyor . Ben son sınıf ö ; ğrencisiyim , bö ; yle bir şey olursa bursum da kesilecek . Ne yapar , ne ederiz . Atılırsak nerede kalacağız? Tedirgin oluyorum , ç ; ok korkuyorum . Zaten at ve eşek eti yü ; zü ; nden psikolojimiz bozulmuştu , bu soruşturma da bizi tam yıktı . Sınav zamanı darbe yedik . Ö ; ğrenciler bu sü ; reç ; te yine susmamalı . At ve eşek eti yemek istemediğimiz , sağlıklı bir yurtta barınmak istediğimiz iç ; in soruşturmaya uğruyoruz . Bizden , at ve eşek eti yedirdiler diye teşekkü ; r etmemizi mi bekliyorlar? Ö ; zü ; r mü ; dileyelim at eti yedirdiler diye? At eti yedirdikleri iç ; in memnun olduğumu sö ; ylesem , bizi yurttan atmayacaklar mı? Bu doğal bir tepki , insani bir durum . Biz de eylem yaptık . Ailelerimiz bile bize destek oldu bu konuda . Eğer yurttan ayrılırsak , bu kesilen at ve eşeklerin ahırlarında mı barınacağız? At eşek eti yedirmek mü ; dü ; rü ; n onurunu kırmıyor da , biz buna tepki gö ; sterince mi onuru kırılıyor? Zaten bu işin bü ; tü ; n suç ; lusu kesilen at ve eşeklerle , bunu yiyen ö ; ğrenciler oldu . &rdquo ;

Yü ; zlerce ö ; ğrencinin eyleme katılmasına rağmen 18 ö ; ğrenciye soruşturma aç ; ılmasının gö ; zdağı verme amaç ; lı olduğunu vurgulayan Cengiz , &ldquo ; Ö ; ğrenciler ç ; ok tedirgin , kırmızı ete karşı duyarlı olmaya başladılar . Yemekhane şirketi değişti , et yemekleri yapılıyor ama buna rağmen ö ; ğrenciler daha ç ; ok sebze yemekleri yiyorlar . Şirket değişti ama ö ; ğrenciler geç ; irdikleri sü ; reci unutmuyorlar . Ve bü ; tü ; n sorumluluğu biz ç ; ekiyoruz . Bu işte bir Ali Cengiz oyunu var&rdquo ; diye konuştu .

Tutanakta neler yazıyor?

Ö ; ĞRENCİLERE verilen ifade formunda olayın kısa aç ; ıklaması bulunurken , eylemin , yemeklerde at ve eşek etinin tespit edilmesinden sonra basında yer alan haberlerin bahane edilerek gerç ; ekleştiği belirtiliyor . Ç ; eşitli sloganlarla yurt mü ; dü ; rü ; nü ; n kü ; ç ; ü ; k dü ; şü ; rü ; ldü ; ğü ; vurgulanan formda , ayrıca ifadesi istenen tü ; m ö ; ğrencilerin adı yazıyor . Yurt Mü ; dü ; r Yardımcısı Nuray Tü ; rkmen imzalı savunma tutanağında ise , olayla ilgili ö ; ğrenciler suç ; landığı konular yer alırken , şu ifadelere yer veriliyor :

&ldquo ; Mü ; dü ; rlü ; ğü ; mü ; z ö ; ğrenci yemekhanesinde tek tırnaklı ( at , eşek ) eti yedirildiğini ve bu olayın medyada haber olmasının ardından bunu bahane ederek 29 . 12 . 2009 ve 30 . 12 . 2009 tarihlerinde akşam saatlerinde yapılan eylemlere aktif olarak katıldığınız ve bu hususta dış kapıda basın aç ; ıklaması yapara idareyi boykot ettiğiniz ; gü ; venlik gö ; revlileri ve yurt personelinin yaptığı tespit ve nö ; betç ; i memur tutanağıyla alınan ifadelerden anlaşılmış olup , yapılan eylemlerde ' mü ; dü ; r istifa et , etini sen ye ' ve ayrıca ' yö ; netim istifa ' , ' yemekhane kamulaştırılsın ' , ' taşeron firma istemiyoruz ' gibi sloganlar attığınız ve yü ; rü ; yü ; ş esnasında ' insanca bir yaşam , insanca bir yurt istiyoruz ' yazılı pankart aç ; arak yurdun huzur ve gü ; venliğini bozduğunuz , idare ve idarecileri kü ; ç ; ü ; k dü ; şü ; recek , rencide edecek davranışlar sergilemeniz ve ö ; zellikle 30 . 12 . 2009 tarihli eylemin maksadını aşmış olması nedeniyle işlemiş olduğunuz bu fiillerden dolayı yurt idare ve işletme yö ; netmeliğinin 23 ' ü ; ncü ; maddesi ( b ve m fıkraları ) gereği ' yurttan sü ; resiz ç ; ıkarma ' cezası ile tecziye edilmeniz gerekmektedir . Suç ; lamalarla ilgili savunmanızı yaparak 3 gü ; n iç ; inde teslim etmenizi rica ederim . &rdquo ;