TSK'nın yerine Emniyet geçiyor

Vatan gazetesi yazarı Kenan Butakın, Gazeteci-Yazar Cüneyt Ülsever ile yaptığı röportajı köşesine taşıdı.

TSK'nın yerine Emniyet geçiyor
  İşte Butakın ' ın yazısı :

Gazeteci-Yazar Cü ; neyt Ü ; lsever ' e gö ; re , 22 Temmuz seç ; imlerinde yü ; zde 47 oy aldıktan sonra AKP ' nin tavrı değişti . Ü ; lsever , &ldquo ; AKP , karşısında en bü ; yü ; k muhalefet edenin TSK olduğu gö ; rü ; lü ; yor . Onu değiştirmekteki amaç ; ları aslında ç ; ok farklı . Kendilerine yakın bir TSK oluşturmaya ç ; alışıyorlar . TSK ' yı zayıflatmak istemelerinin bir nedeni de gü ; cü ; ellerinde tutmak istemeleri&rdquo ; diyor .

Sizce Tü ; rkiye demokratikleşiyor mu?

Demokrasi Tü ; rkiye ' nin en ö ; nde gelen sorunu . Ancak henü ; z genimize yerleşmiş bir kavram değil . En başta iktidarda demokrasi sorunu var . AKP ' nin yapısı demokrasiye uygun değil . Ç ; ü ; nkü ; AKP ' nin demokrasiye aç ; ık olmadığı , yapısının da Milli Gö ; rü ; ş ü ; zerine kurulu olduğu aç ; ık aç ; ık gö ; rü ; lü ; yor . Doğrudan Milli Gö ; rü ; ş yapısına sahip olduğu iç ; in demokrat olamaz . Ç ; ü ; nkü ; onlar iç ; in tek gerç ; ek vardır . İdeolojik olarak , diğer dü ; nya ile ilgili olan dinden kaynak alınmaktadır . Onlar iç ; in doğru ve yanlış dü ; nyevi değil uhrevidir . Diğer yandan AKP , artık gittikç ; e otoriterleşmeye de başladı . Abdullah Gü ; l ' ü ; n Cumhurbaşkanı seç ; ilmesinden sonra ve 22 Temmuz seç ; imlerinde yü ; zde 47 oy aldıktan sonra AKP ' nin tavrı daha fazla değişti . Artık ben daha iyi bilirim demeye başladı . Tü ; rkiye ' nin son dö ; nemlerde buna ö ; rnek olarak yaşadığı sorunlardan Ergenekon ' da yanlış olanı ç ; ö ; zmek iç ; in yola ç ; ıktılar ama sonra o yanlışa kendileri de dü ; ştü ; ler . Askeri vesayeti ö ; nlemek istiyorlar , ancak kavga eden unsur olarak giderek tek parti yö ; ntemine geç ; meye başladılar .

Neden askeri vesayeti ö ; nlemeye ç ; alışıyorlar?

Muhalefet partilerine MHP ve CHP ' ye bakınca kimsenin iç ; erde olduğunu gö ; rmü ; yoruz . Neden? Ç ; ü ; nkü ; iktidar tarafından bir karşıt olarak gö ; rü ; lmü ; yorlar . Ortada Cumhuriyeti kuran Tü ; rk Silahlı Kuvvetleri ( TSK ) hedeftedir . AKP ' nin karşısında en bü ; yü ; k muhalefet edenin TSK olduğu gö ; rü ; lü ; yor . Onu değiştirmekteki amaç ; ları aslında ç ; ok farklı . Kendilerine yakın bir TSK oluşturmaya ç ; alışıyorlar . TSK ' yı zayıflatmak istemelerinin bir nedeni de gü ; cü ; ellerinde tutmak istemeleri . Bu gü ; ç ; lerden biri de hiç ; kuşkusuz ranttan yani ekonomik gü ; ç ; ten faydalanmak . Yalnız AKP değil , sade vatandaşın bir kısmı da TSK ' yı bir muhalefet unsuru olarak gö ; rü ; yor .

OTORİTE EL DEĞİŞTİ

Bu kavgaların asıl nedeni nedir?

Bunun adı paylaşım kavgası . Tü ; rkiye ' de bu kavga bitmedi . Bu kavga bitmeden de demokrasi gelmez . Bence uzlaşma sö ; zcü ; ğü ; Tü ; rkiye iç ; in ç ; ok erken . 28 Şubat ' ın iç ; inde de ekonomik bir kavga vardı . İktidar kelimesi ç ; ok gü ; ç ; lü ; bir kelimedir . Bu elbette sadece ekonomik anlamda değil . İktidar olmak , kararları da ellerinde tutmak demektir . Benim sö ; ylediğim geç ; erli olsun , benim bü ; rokratım atansın şeklinde bir egemenlik tutumudur . Uzlaşma savaşı bitmeden de bu savaş bitmez .

İktidarın etkisini arttırdığını sö ; ylü ; yorsunuz . Ö ; rnek verebilir misiniz?

AKP ' nin etkisinin ne olduğu son yıllarda aç ; ıkç ; a gö ; rü ; lebiliniyor . Ö ; rneğin medyaya , gazete sayısına baktığımız zaman iktidar yanlısı gazete ve televizyonların sayısının arttığını aç ; ıkç ; a gö ; rebiliriz . Sadece medya alanında değil , ekonomik alana da ne kadar etki ettiklerini rahatlıkla gö ; rebiliriz . İnşaat sektö ; rü ; nde ç ; ok ö ; nemli bir bö ; lü ; m AKP ile sıcak ilişkiler iç ; erisinde . Duble yolların yapımını ü ; stlenen firmalara bakmamız gerek . Bu tü ; r ihalelerin kimlere gittiğini irdelememiz gerek .

Tü ; rkiye nereye gidiyor peki?

Otorite artık kaynak değiştiriyor . 28 Şubat ' ta otorite TSK ' da ve hukuku temsil eden insanlardaydı . Ama şimdi baktığımızda iktidarda AKP ' de olduğunu gö ; rü ; yoruz . AKP ' nin de birtakım dini cemaatler ve hareketlerin koalisyonu olduğunu ve omurgasının da Milli Gö ; rü ; ş olduğunu gö ; rü ; yoruz . Artık TSK ' nın yerine bile Emniyet ' in geç ; tiği aç ; ık aç ; ık ortada . Evet otorite el değiştirdi . Ama aslında bu Tü ; rkiye ' nin doğasında , hamurunda var . Otoriteye ç ; ok aç ; ığız .