Merkel'e isyan

Almanya'da koalisyon hükümetindeki çatlak, Başbakan Angela Merkel'in 'liderliğini' tartışma noktasına kadar geldi.

Merkel'e isyan
  Alman gazetesi Bild am Sontag yaptığı kamuoyu araştırmasına gö ; re Almanların yü ; zde 61 ' i Hristiyan Birlik Partisi ( CDU ) , Hristiyan Sosyal Birlik Partisi ( CSU ) ve Hü ; r Demokratlar ' ın ( FDP ) oluşturduğu koalisyonun ü ; lkenin sorunlarına yanlış yerden başladığını dü ; şü ; nü ; yor . Sanki koalisyon ortakları CDU/CSU ve FPD , Almanların bö ; yle dü ; şü ; nmesinden haberleri yokmuş gibi bü ; tü ; n şiddetiyle ç ; atışmaya devam ediyorlar .

SANKİ KEDİ-FARE KOALİSYONU

CDU ' lu Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble daha dü ; n yaptığı aç ; ıklamada , Hü ; r Demokratların vergi indirimiyle ilgili tasarısını bloke etme sinyali verdi . Buna karşın Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle liderliğindeki FDP , koalisyon sö ; zleşmesinde yer alan 25 milyar euroluk vergi indiriminde ısrar ediyor .

FDP ayrıca sağlık alanında da kö ; klü ; reformlar yapılmasını istiyor ama bu konuda Merkel ' in partisi CDU ile anlaşmazlığa dü ; şmü ; ş durumda . Hü ; r Demokratlar ise Merkel ' den sanki intikam almak ister gibi bu ay sonunda İngiltere ' nin başkenti Londra ' da yapılacak Afganistan Zirvesi ö ; ncesi , Almanya ' nın bu konuda politika oluşturmasını engelliyor .

Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ' nin Almanya ' nın Afganistan ' da daha fazla insiyatif almasını ya da ek asker gö ; nderilip gö ; nderilmemesi tartışmalarını parlamentoda bloke ettiği ve bu alandaki tartışmanın ileri bir tarihe ertelendiği belirtiliyor .

KENDİ PARTİSİNDEN MERKEL ' E İSYAN

Koalisyonda bü ; tü ; n bu ç ; atışmalar yaşanırken , Başbakan Angela Merkel ' e en sert eleştiri kendi partisi CDU ' dan geldi . Almanya ' nın Hessen , Saksonya , Thü ; ringen ve Brandenburg eyaletleri meclislerinin CDU grup başkanları yaptıkları ortak aç ; ıklamada , Merkel ' in parti liderliğini tartışmaya aç ; tılar .

Aç ; ıklamada , Merkel ' e ' Başbakan ' ın yö ; netim tarzı kendisine popü ; larite kazandırıyor ama partimizin kimliğiyle uyuşmuyor ' denildi . Ayrıca son seç ; imlerde Angela Merkel ' in seç ; imleri kazandığını ama CDU ' nun kendi tarihinde en kö ; tü ; seç ; im sonucuna razı olmak zorunda kaldığı belirtildi . Merkel ' in seç ; imleri CDU ' nun değerlerini ö ; ne ç ; ıkararak değil , bü ; yü ; k koalisyondaki popü ; laritesinden dolayı kazandığı iddia edildi .

CESARET EDİP KARŞISINA Ç ; IKACAK KİMSE YOK

Hristiyan Birlik Partisi ö ; nü ; mü ; zdeki hafta iki gü ; nlü ; k parti kongresi yapacak . Parti iç ; indeki muhalefet , Merkel ' in liderliğini tartışma konusu yapmak istiyor . Ancak bu aşamada CDU iç ; inde Merkel ' e kazan kaldıracak bir kişinin bulunması zor gö ; rü ; lü ; yor .

KOCH : MERKEL ' İN ALTERNATİFİ YOK

Gelecekte CDU ' nun olası liderleri arasında gö ; sterilen Hessen eyaleti başbakanı Roland Koch ise Merkel ' e arka ç ; ıktı . Koch , ' CDU gibi bir kitle partisinde Angela Merkel ' in şu anda gö ; sterdiği lidelik tarzının , alternatifi yok ' dedi . Koch parti ü ; st yö ; netiminde , Başbakan Merkel ' in liderliğini kimsenin tartışmaya aç ; masına izin verilmeyeceğini de belirti .