Erdoğan'a Nobel ödülü verildi

Arap dünyasının Nobel ödülü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a verildi. Ödül, İslam dünyasına ve İslam'a hizmet edenlere veriliyor...

Erdoğan'a Nobel ödülü verildi
  Mekke Valisi ve Kral Faysal Vakfı Başkanı Halit El Faysal , Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ı , &ldquo ; Kral Faysal Ö ; dü ; lü ; &rdquo ; nü ; n verilmesi nedeniyle arayarak tebrik etti .

Riyad ' ta Kral Faysal Fonu tarafından dü ; zenlenen bir toplantı ile ö ; dü ; llere layık gö ; rü ; lenler aç ; ıklandı .

Ö ; dü ; ller , dü ; nyada pozitif farklılıklar oluşturan , İslam dü ; nyasına ve İslama hizmet edenlere , matematik , kimya , fizik , biyoloji gibi dallarda bilim adamlarına veriliyor .

İslam Konferansı Teşkilatı ( İKT ) Genel Sekreteri ve Kral Faysal ö ; dü ; lleri jü ; ri ü ; yesi Ekmeleddin İhsanoğlu , ABD ' den telefonla yaptığı aç ; ıklamada , Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ı ö ; dü ; l almasından dolayı tebrik ettiğini ifade ederek ve şö ; yle konuştu :

' Bu bizim iç ; in ç ; ok sevindirici bir karardır . Bu ö ; dü ; l , İslam dü ; nyasının en yü ; ksek ö ; dü ; lü ; olarak şimdiye kadar İslam ' a en bü ; yü ; k hizmet edenlere verilen bir ö ; dü ; ldü ; r . Bu yıl sayın başbakanımıza verilmiş olması , onun ö ; nemli katkılarının ve fevkalede başarılarının takdirle karşılanmış olmasının neticesidir . 5 yıldan bu yana bu jü ; rinin bir ü ; yesi olarak bu seferki heyecanı ilk defa yaşıyorum . Adaylar arasında sayın başbakanın ismi bü ; yü ; k bir heyecan yarattı . '

İhsanoğlu , Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın İslam dü ; nyasında erdemli bir liderlik ö ; rneği gö ; sterdiğini , başarılı , ekonomik , kü ; ltü ; rel kalkınmayı sağlayarak Tü ; rkiye ' de gerç ; ek bir kalkınma hamlesi gerç ; ekleştirdiğini sö ; yledi . İKT Genel Sekreteri , Erdoğan ' ın Tü ; rkiye ' yi , sanayileşmiş , iktisaden kalkınmış ü ; lkelerin seviyesine ulaştırdığını ve bü ; tü ; n bunları yaparken demokrasiye ve adalet duygusuna sahip olduğunu belirtti .

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın , İslam dü ; nyasının haklı davalarına ve ö ; zellikle Filistin halkının haklı davasına ö ; nemli katkı sağladığını ifade eden İhsanoğlu , Erdoğan ' ın , medeniyetler ittifakının kurulmasındaki katkılarını hatırlattı , bunu , bü ; tü ; n dü ; nyaya aç ; ılarak işbirliği ve uluslararası anlayışın idraki iç ; inde yaptığını , bundan dolayı Tü ; rkiye ' ye İslam coğrafyasında , uluslararası seviyelerde ö ; nemli bir yer takdir edildiğini kaydetti . İhsanoğlu , ' İşte tü ; m bu nedenlerden dolayı bu ö ; dü ; lü ; n Sayın Başbakan Erdoğan ' a verildiğini sö ; ylemek istiyorum . Bu jü ; rinin ü ; yesi olmaktan dolayı ç ; ok bü ; yü ; k bir şeref duydum , onur duydum ' diye konuştu .


ARAP DÜ ; NYASININ NOBEL ' İ


1976 yılında kurulan Kral Faysal Fonu tarafından verilen ve dü ; nyanın en prestijli ö ; dü ; lleri arasında yer alan , Arap dü ; nyasının Nobel ' i olarak bilinen ' Kral Faysal ' ö ; dü ; lü ; ilk kez 1979 yılında 5 ayrı dalda verilmeye başlandı .

İslam hizmeti , İslami araştırmaları , Edebi ve Arapç ; a araştırmalar , bilim ve tıp ö ; dü ; lü ; adı altında 5 ayrı dalda verilen ö ; dü ; lleri alanlardan 9 kişinin daha sonra Nobel ö ; dü ; lü ; nü ; almaları , Kral Faysal Fonu yetkilileri tarafından ö ; vü ; nç ; kaynağı olarak gö ; steriliyor . Kazananlar hiç ; bir dini inanç ; ve milli gö ; rü ; şleri nedeniyle reddedilmiyor .

Kral Faysal ö ; dü ; lü ; ne layık gö ; rü ; lenlerin belirlenilmesinde tek kriterin kalite ve mü ; kemmellik olduğuna işaret ediliyor . Ö ; dü ; le layık gö ; rü ; lenler ocak ayında aç ; ıklanıyor ve bu aç ; ıklamadan 2 ay kadar sonra ö ; dü ; ller Riyad ' ta dü ; zenlenen tö ; renle sahiplerine veriliyor . Ö ; dü ; l olarak el yazması ile sertifika , 24 ayar değerinde hatıra madalyası , 200 gram altın madalyon ve 200 bin dolar para ö ; dü ; lü ; veriliyor .

Ö ; DÜ ; LÜ ; ŞİMDİYE KADAR KAZANANLAR

Uluslararası Kral Faysal ö ; dü ; lü ; ne daha ö ; nce layık gö ; rü ; len bazı isimler şö ; yle ; Tataristan Devlet Başkanı Mintimer Şaripoviç ; Şaymev , Mısırlın profesö ; r Rü ; şdi Hifni Raşid , Faslı Profesü ; r Muhammed El Ö ; meri , Mısırlı profesö ; r Mustafa Nasif , Kanadalı profesö ; r Fernand Labrie ve Amerikalı profesö ; r Patrick Craig Walsh , İngiliz profesö ; r James Fraser Stoddart , Almanya ; dan profesö ; r Fuat Sezgin , Bosna Hersek ' in eski Devlet Başkanı İzzet Aliye Begoviç ; , Katar ; dan Yusuf El Kardavi , Senegal Cumhurbaşkanı Abdou Diouf , İngiliz profesö ; r Semir Zeki .